5 craziest food festivals

Фестивалите, за които ще ти разкажем, са наистина неповторими. Има бой с домати, гигантски омлети и бягане с палачинки в тиган. Вземи си салфетка, за да забързваш сълзите си от смях и крайчетата на устата си от обилното слюноотделяне.

Ако имаш богат пътешественически опит зад гърба си и вече трудно се впечатляваш, то се приготви да отвеем ума ти. Ще те отведем на едно необичайно пътешествие, пълно с адреналин, смях и експлозия от вкусове и аромати. Всичко, от което се нуждаеш, е празен стомах и желание да се забавляваш както никога досега. А ако обичаш храната, експериментирането с нови вкусове и щуротиите, още по-добре! 

La Tomatina, Буньол, Испания

Много вероятно е да са ти разказвали за този фестивал – епичен е! В испанския град Буньол, близо до Валенсия, те очаква La Tomatina. Това е най-голямата битка с домати в света, която се провежда всяка година в последната сряда на август, на местния пазар Plaza Mayor. Боят с домати е кулминацията на фестивала, предшествана от седмица, пълна с паради по улиците и много вкусна храна. Обикновено се включват около 20 000 души, затова е добре да резервираш мястото си предварително.

La Tomatina, Bunol
La Tomatina, Буньол, Испания © iStock

Очаквано, най-голямата забава е по време на самата битка с домати, когато участниците се замерят с презрели и меки зеленчуци (те са негодни за консумация, затова не се тревожи за разхищението на храна). Дори да те уцели някой домат, едва ли ще те заболи особено, но за сметка на това ще те изцапа доста. Затова носи дрехи, за които няма да те е яд после или направо сложи банския и очилата за плуване. Така можеш да си спестиш доматите в носа и очите.

Посети Буньол по време на фестивала

Noche de rábanos, Оахака, Мексико

Почти всеки е виждал красиви шоколадови скулптури, издълбани плодове и зеленчуци, както и джинджифилови сладки. Знаеш ли обаче, че в Мексико извайват красиви форми и фигури от… репички? Не само това, но дори създават коледна украса от този зеленчук. Тази коледна традиция, типична за Оахака, Мексико, се провежда всяка година на 23 декември. Тогава градът празнува Нощта на репичките, когато местните художници използват излишъка от този зеленчук, за да издълбаят всичко, което им дойде на ума.

Radish
© Shutterstock

Ще видиш щандове, отрупани с най-различни фигури на личности от мексиканската история и култура, както и на животни, на къщи и дори на коледни сцени (включително и самия Исус като бебе, издълбан в репичка). Можеш да се включиш в надпреварата и ти също да създадеш нещо от този зеленчук. Най-добрите артисти получават награди, а за останалите Нощта на репичките предлага не по-малко ценни преживявания, включващи фойерверки и концерти.

Посети фестивала в Мексико

Фестивал на гигантския омлет, Бесиер, Франция

В България за Великден боядисваме яйца, а във Франция пържат най-големия омлет в света. Всяка година във френския град Бесиер Братството на гигантския омлет счупва 15 000 яйца и се захваща за работа. С помощта на гигантски дървени лъжици, които приличат на гребла, те пържат най-големия омлет в света, който след това се изяжда от няколко хиляди души.

Preparation of a giant omelette
Огромен омлет © iStock

Тази великденска традиция води началото си от една легенда за Наполеон. Според нея владетелят толкова харесвал местните яйца, че поискал да бъде направен гигантски омлет за него и войниците му. Оттогава местните готвачи смятат за огромна чест възможността да приготвят най-голямото ястие с яйца в света. Затова, ако за следващия Великден искаш да замениш варените яйца с пържени, Бесиер те очаква.

Фестивал на картофените дни, Барнсвил, Минесота, САЩ

Всеки уважаващ себе си фен на картофите трябва да отиде на Дните на картофите в Минесота. Малкият град Барнсвил е известен с отглеждането на картофи, а всяка година в последния уикенд на август се провежда най-добрият фестивал на картофите в света. Тук можеш да се включиш в битка с картофено пюре или в състезание по ядене на картофи, както и да се бориш за приза Мис Картоф или да се състезаваш в бране на зеленчуци.

Potato harvesting
© Shutterstock

Фестивалът започва с традиционно дефиле на жители, туристи, местни организации и изложители. Продължава с различни картофени дисциплини, но не се изчерпва дотук – можеш да слушаш местни групи и да опиташ от местните ястия (далеч не само с картофи).

Посети фестивала в Минесота

Бягане с палачинки в Олни, Бъкингамшир, Англия

В събота и неделя обичаме да хапваме палачинки за закуска, докато в Олни в Бъкингамшър обичат да бягат с палачинки в ръка. Всичко, от което се нуждаеш, е любов към палачинките и към бягането. За да участваш в Olney Pancake Race, трябва да живееш в Бъкингамшир поне от 3 месеца и да си жена. В началото ще ти бъдат връчени специална престилка и тиган с палачинка в него. Целта е да пробягаш около 415 метра за възможно най-кратко време. След като стигнеш до финала, можеш да си хапнеш палачинката, освен ако не е паднала някъде по пътя.

Pancakes
Паланчинки © iStock

Традицията датира от 1445 г., което го прави едно от най-старите състезания в света. Интересното е, че събитието става популярно и в САЩ, където по същото време се провежда бягане с палачинки в Либерал, Канзас. В края на деня се прави видео връзка на живо между САЩ и Англия, за да се сравнят времената на победителите и да се обсъдят други важни въпроси около събитията. Така че, ако си с най-доброто време, ще разберат за теб чак на другия край на планетата.

Виж състезанието с палачинки наживо

Яж, забавлявай се и пътешествай

По света има немалко чудати кулинарни фестивали, на които можеш да опиташ вкусотии, докато се забавляваш и влизаш в епични битки и състезания. Щурите фестивали ще ти донесат много незабравими преживявания и възможност да опознаеш кулинарните традиции по един малко по-необичаен начин. 5-те фестивала, които сме избрали, са само малка част от събитията от този тип. Ако обичаш приключенията и храната, не пропускай да прочетеш за тези оригинални събития!

Организирай кулинарно приключение

FAQ

Instagram

Търсиш конкретно място?