Норвегия често се свързва с дива и прекрасна природа. Тук ще видиш най-красивите фиорди, приказното северно сияние, прекрасни пейзажи от върховете на ледниците и крайбрежните скали. В същото време страната е чудесна дестинация и за търсачите на лукса. Норвежците ценят високото качество, затова тук те очакват луксозни ресторанти, елегантни хотели и изключителни круизи. Какво си избираш?

Ако планираш почивка в Норвегия, ще имаш голям избор от начини да я опознаеш. Можеш да наблегнеш на природните красоти и да влезеш в ролята на откривател, като разглеждаш забележителности през деня и се наслаждаваш на звездното небе през нощта. Все пак страната е втората най-малко населена в Европа, което означава богато на звезди нощно небе. Ако обаче предпочиташ шума и светлините на големите градове и удобното разглеждане на забележителности, то Осло, Берген, Трондхайм и Олесун са известни не само с интересната си архитектура, но и с лукса си.

preikestolen norwegia1
Прейкестолен, Норвегия © iStock

Скалисти атракции или фиорди?

Сред природните чудеса, които ще откриеш в Норвегия, са интересните скални образувания – един от символите на страната. Почти всяко пътуване до страната на троловете включва спирка до поне едно от местата като Preikestolen, Kjeragbolten или Trolltunga. Първото е скала, висока 604 метра! Страните ѝ се спускат право в Lysefjord, а почти напълно равната повърхност отгоре е идеално място да се любуваш на невероятните гледки, разкриващи се от нея. Имай предвид обаче че няма парапет, затова е добре да внимаваш. Ако имаш нужда да заситиш адреналиновия си глад, тогава посети Kjeragbolten. Мястото представлява камък, „заседнал“ между две скали на надморска височина от 1000 м. Третото място е едно от най-фотографираните в Норвегия и буквално означава „езикът на трола“ (Trolltunga). Плоската скала, стърчаща над бездната над езерото Рингедалсватнет, привлича търсачи на силни усещания и фотографи от цял свят. Без значение коя атракция избереш, гледките ще са повече от невероятни!

naeroyfjord norwegia2
Nærøyfjord, Норвегия © iStock

За още спиращи дъха панорами, но без напрегнат преход, посети най-популярните фиорди в Норвегия. Naeroyfjord е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Кралят на фиордите пък е Sognefjord, с дължина над 200 км! С норвежкия фолклор ще се запознаеш в Geirangerfjord. Планините, достигащи 1700 м височина, се издигат от водата и стигат до район, богат на традиционни вилни селища с тревни покриви.

trollstigen norwegia3
Тролстиген, Норвегия © iStock

Релакс или вълнуващи преживявания?

Ако предпочиташ приятната атмосфера на крайбрежните градове с бели дървени сгради, то Норвежката ривиера ще бъде перфектното място за теб. Можеш да пътуваш из района Sørlandet от село на село или от остров на остров и да се насладиш на приказната му атмосфера. Препоръчваме ти Risør, Tvedestrand или Gjeving.

Ако търсиш вълнуващо изживяване, си направи круиз по Норвежко или по Баренцово море и виж удивителната природа на западния бряг от палубата. Можеш да обогатиш преживяването си с риболов на норвежка сьомга или с рафтинг в Sjoa или Gudbrandsdalen. В Норвегия ще намериш и безброй живописни маршрути като Atlanterhavsvegen (Атлантическия път) и Trollstigen (Пътят на троловете).

zorza norwegia4
Северното сияние © iStock

Аурора или бели нощи?

Норвегия е една от малкото европейски страни, където можеш да се любуваш на Aurora Borealis, или Северното сияние. Можеш да наблюдаваш този величествен спектакъл в небето от 21 септември до 21 март. Природният феномен се вижда най-добре от места като Tromsø, Kirkenes, Lofoten, Svalbard и Bodø. Ако отиваш в Скандинавия през лятото, също те очаква интересно преживяване. Тогава е времето на “белите нощи”, затова не се изненадвай, ако посред нощ се окаже, че все още не се е стъмнило.

oslo norwegia5
Осло, Норвегия © iStock

Най-интересните градове в Норвегия

Норвежките градове са необичайна смесица от атмосфера на малките градчета и на големите мегаполиси. Град, който трябва да се види, разбира се, е Осло с невероятната му архитектура. Любителите на жилищните сгради в стил Ар нуво и дървените вили в скандинавски стил, както и на брутализма, ще намерят по нещо за себе си. Всеки квартал е впечатляващ, затова обърни внимание на детайлите на сградите.

bergen norwegia6
Берген, Норвегия © iStock

Ако искаш да усетиш морската атмосфера и да видиш типичните норвежки цветни дървени къщи, каскадно разположени по планински склон, избери Берген. Този град, наричан “портата към фиордите”, е истинско удоволствие за търсачите на типично норвежки пейзажи. Това е мястото, където планините срещат морето! Колкото до артистичната атмосфера, тя е преобладаваща в Трондхайм, където ще намериш галерии, ателиета и музеи на почти всяка крачка. Все пак градът е дом на една от най-важните художествени академии в Норвегия.

oslo opera norwegia7
Операта в Осло © iStock

Галерии и музеи или концерти?

Ако културният живот е твоят начин за почивка, то в Осло не пропускай да отидеш до операта, проектирана от престижната архитектурна фирма Snøhetta. Невероятни емоции можеш да изпиташ не само по време на концерт, но и докато разглеждаш необикновената сграда. Друго интересно място е Vigelandsparken с цели 212 скулптури на Густав Вигеланд и Munch-museet – музеят на Едвард Мунк. В Берген можеш да се качиш на емблематичния фуникуляр Fløibanen до планината Fløyen. В квартал Bryggen можеш да се разходиш сред дървените къщи, както и из прекрасните малки музеи (напр. Bryggens) и магазини.

Къде да отидеш в Трондхайм? Отбий се до моста Gamle Bybro, от който можеш да се любуваш на китните цветни къщи. През почивните дни ще те впечатли местната традиция обитателите им да ловят риба, като пускат въдицата в реката направо от прозорците си! Точно отвъд очарователния мост започва лабиринтът от причудливи улици на Bakklandet с множество галерии на местни художници. Ако обичаш музиката, Трондхайм със сигурност ще те очарова, благодарение на провеждащите се тук фестивали и концерти, сред които Olavsfest и Международният импро фестивал.

grandhotel norwegia8
Grand Hotel, Осло © iStock

Луксозни хотели и ресторанти в Норвегия

Осло, Берген и Трондхайм са градове с много лица. Там ще откриеш както уютни места за нощувка със закуска, къмпинги, така и хотели. В столицата на Норвегия те очакват и петзвездни хотели като Thon Hotel Rosenkrantz, Amerikalinjen и Grand Hotel. За вечеря се отправи към ресторантите, аплодирани от критиците – Alaise, Maaemo и Hyde. В Берген можеш да нощуваш в хотел Opus 16 или Bergen Børs и да опиташ вкусни ястия в ресторанти като Lysverket, Bare и Moon.

sauna norwegia9
Норвегия © iStock

В случай че търсиш луксозни места в Трондхайм, отиди в ресторанти като Speilsalen, Credo или FAGN. Специално отношение очаквай и в 5-звездния хотел “Британия”. В града ще откриеш изключителни СПА салони и сауни. Не забравяй да отидеш там, за да се стоплиш и отпуснеш, особено ако планираш да посетиш града извън сезона.

Както виждаш, Норвегия предлага както настаняване в 5-звездни хотели, така и под милионите звезди в къмпингите. Избери кой е твоят начин за почивка и се отправи на неповторимо пътешествие!

 


Instagram

Търсиш конкретно място?