Погледни нагоре! Звездното небе не е клише от романтичните комедии. Наблюдаването на звездите всъщност е чудесен начин да се отпуснеш след тежък ден и да превърнеш умората в дългоочакван момент на тишина и наслада.

И ти ли си сред хората, които обичат да изследват мистериите на Вселената? Ако отговорът е положителен, то в следващите редове ще ти предложим един кратък списък с най-тъмните места в света, от които можеш да видиш звездното небе както никога досега – без значение дали си професионален звездоброец или просто любител на обсипаното със звезди небе.

la palma roque de los muchachos observatory
Залез над обсерваторията в Ла Палма © iStock

Ла Палма, Канарските острови

Едва ли има по-подходящ начин, по който да започнем списъка. Ла Палма е остров с разнообразен пейзаж, неслучайно определен от ЮНЕСКО като биосферен резерват. Вулкани, гори, плажове и многобройни пешеходни пътеки – тук всеки може да намери своя начин за качествено прекарване на почивката. Но това не е всичко. Условията на острова и местоположението му в Атлантическия океан дават отлична възможност за наблюдение на небето – на практика една от най-добрите в света. Перфектните условия за наблюдение на звездите в Ла Палма се потвърждава от сертификата Starlight, който отличава подобни места. А за да се гарантира, че нищо не нарушава съзерцаването на звездите, са въведени специални правила в рамките на закона за небето, с които се гарантира предпазването от светлинно, радиомагнитно и атмосферно замърсяване, като се регулира и авиационният трафик над обсерваториите.

sky above la palma
Небето над Ла Палма © iStock

От 1985 г. в Ла Палма работи астрофизичната обсерватория „Роке де лос Мучачос“ (Roque de los Muchachos). Тя се намира на върха на острова, на над 2400 м надморска височина, така че посещението ѝ ти позволява буквално да се качиш в облаците. Небето над обсерваторията през нощта е с минимално светлинно замърсяване, което означава че наблюдението на Млечния път от тук е повече от незабравимо преживяване. Разбира се, на острова има и други точки за наблюдение, разположени на по-ниско, като тази на вулкана Сан Антонио в южната част на Ла Палма (малко над 600 м надморска височина). От там можеш да се любуваш на звездите според предпочитанията ти – самостоятелно или с водач. 

Организирай пътуване до Лa Палма
sunset in westhavelland
Природен парк „Вестхавеланд“ © iStock

Природен парк Вестхавеланд, Германия

Къде е най-доброто място да гледаш звездите, без да е нужно предварително да планираш дълго пътуване? Чудесна възможност за това е Германия и по-точно природен парк „Вестхавеланд“, намиращ се на около 70 км от Берлин. Паркът е с площ от над 1300 кв. м, които са дом на много застрашени видове животни и растения. На река Хавел можеш да наблюдаваш бобри, видри и морски орли. Струва си да се разходиш в района, за да се насладиш напълно на дивата природа.

sky above havel river
Нощното небе © iStock

Да не забравяме обаче защо сме тук. Споменатият природен парк е мястото, където е разположен специален парк за наблюдение на звездите – Dark Sky Park, признат за такъв заради слабото си светлинно замърсяване. В парка има множество точки за наблюдение, като например Zootzen или спортната площадка с къмпинг Gülpe. На наблюдателната станция Sternenblick Parey пък можеш да слушаш лекции или да се включиш в групови наблюдения на небето с водач. 

Организирай пътуване до Берлин!
sunset in hortobagy
„Хортобад“ © iStock

Хортобад, Унгария

Сега е време за Унгария и нейния регион близо до източната граница с Румъния. Това е мястото, където се намира Национален парк „Хортобад“. Той е най-старият унгарски национален парк с площ от над 800 кв. км. Районът се състои от алкални блата, ливади и сухи пасища, а огромните равнини са дом на много животински видове, особено птици. Неслучайно „Хортобад“ е в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

racka sheep in hortobagy
Стадо в „Хортобад“ © iStock

Тази зона е удостоена и с още една титла – Dark Sky Park, като по този начин си печели репутацията на идеално място за наблюдение на звезди. В парка има обществена астрономическа обсерватория, която предлага различни астрономическите програми за туристите. Това е и причината много хора да резервират нощни разходки под звездното небе. Не пропускай да се включиш в такава и ти, за да се любуваш на Млечния път, а и на звездите, с които е осеяно цялото небе. Властите полагат всички усилия да опазят това място от светлинно замърсяване, като по този начин осигуряват не само перфектни условия за наблюдение на звездите, но и за спокойствието на дивите животни. 

Организирай пътуване до Будапеща!
sky above cherry springs state park
Нощното небе над Национален парк „Чери Спрингс“ © iStock

Национален парк Чери Спрингс, Пенсилвания

Щатският парк „Чери Спрингс“ в източната част на Съединените щати е друго „тъмно място“, което астрономите и другите звездобройци определено ще харесат. Обширната територия на надморска височина от 700 м е заобиколена от гората Susquehannock, която осигурява допълнителна защита срещу светлинно замърсяване. В самия парк има къмпинги и туристически пътеки, които осигуряват пълноценно преживяване за всеки посетител.

pennsylvania susquehanna river
Гледка към Национален парк „Чери Спрингс“ © iStock

Тук можеш да избереш да наблюдаваш звездите самостоятелно или като част от група с водач. Можеш да избираш както от общодостъпните зони – идеални за кратко, няколкочасово наблюдение на небето, така и от местата за палатки или за астрономическо наблюдение през нощта – за тях е нужно да резервираш мястото си предварително. Национален парк „Чери Спрингс“ ти гарантира неповторима 360-градусова панорама и перфектни условия за наблюдение на Млечния път, както и на други интересни астрономически явления. 

Организирай пътуване до Ню Йорк!
atacama la silla observatory
Обсерваторията в Чили © iStock

Атакама, Чили

Атакама е най-сухата пустиня в света. Преобладаващите метеорологични условия тук са предпоставка за възникването на повече от идеални условия за наблюдение на звездите. И въпреки че напуканата земна кора крие в себе си растителност, източникът на влага тук не са валежите, а мъглите. Сух въздух, никакви облаци и почти нулево светлинно замърсяване са основните причини в региона да има множество астрономически обсерватории.

sky above atacama
Небето над Атакама © iStock

Разбира се, най-голямата и известна от тях е обсерваторията „ALMA“, оборудвана с най-модерните и най-големите телескопи. Съоръжението се намира на 5000 м надморска височина и поради тази причина не е достъпно за посетители, но пък всички любители звездобройци могат да ползват услугите на други наблюдателни пунктове, разположени на по-ниско. В продължение на много години астротуризмът тук се развива с бързи темпове и спокойно може да се каже, че всеки, който реши да се любува на небето на това място, ще се върне у дома с изключителни спомени. 

Организирай пътуване до Копиапо!
tromso panorama
Тромсьо, Норвегия © iStock

Тромсьо, Норвегия

Накрая е време за пътешествие отвъд Северния полярен кръг и по-точно – до норвежкия град Тромсьо. Скандинавският пейзаж тук създава хармонично дуо с доста мекия за региона климат – всичко това благодарение на течението Гълфстрийм. Тромсьо е чудесно място за зимна ваканция, но не само. Всички любители на красивото, звездно небе и на Северното сияние ще се чувстват страхотно тук. Полярната нощ в Тромсьо продължава от ноември до януари и именно в този период има повече от отлични условия за наблюдение на небето.

aurora borealis above tromso
Северното сияние над Тромсьо © iStock

В безоблачните нощи шансовете да видиш този приказен феномен са големи. Понякога просто трябва да проявиш търпение или да отидеш на кратко пътешествие в района, но едно е сигурно – дори ако Северното сияние не се появи през тази нощ, гледката на безброй звезди в небето със сигурност ще си струва. Участието в професионално наблюдение на небето, под насоките на специалист, също си заслужава да се пробва. Експертът не само ще те насочи към най-добрите места за наблюдение, но и ще се погрижи да си тръгнеш с невероятни снимки за спомен.

Организирай пътуване до Норвегия

През последните години все по-популярен става т. нар. Dark Sky туризъм и това едва ли е изненада за някого. Един поглед към звездите е достатъчен, за да забравиш за грижите от ежедневието и да си подариш кратък момент на почивка и истинска наслада. Все пак пред приказното звездно небе всичко останало просто бледнее.


FAQ

Instagram

Търсиш конкретно място?