Европа има някои от най-красивите градове и селца в света. Пълен с исторически сгради, замъци, катедрали, кули, мостове и калдъръмени улички, няма континент с толкова красиви и интересни градове.

Но кои градове в Европа са най-красиви? Ако търсиш вдъхновение за следващото си пътуване, прочети за някои от най-красивите места, които трябва да посетиш.

Прага, Чехия

iStock 628365610 4

Прага е толкова красива, че е трудно да се опише. Известен като град на стоте кули, Прага има един от най-големите замъци в Европа, готически, ренесансови и барокови сгради, съчетани с модерна архитектура. Не само старите сгради правят Прага толкова красива, но и река Вълтава и мостовете, които са прекрасни. 

Невероятният часовник, старото кметство, Националният театър, църквите и манастирите, музеите, парковете и кулите са само някои от най-добрите забележителности в града, които си струва да бъдат посетени. 

Венеция, Италия

Венеция е не само едно от най-красивите места в Европа, но и едно от най-магическите места за посещение в света. С брилянтни залези по Canale Grande, невероятна архитектура и улички, Венеция ни дава много повече, отколкото бихме могли да си представим – от очарователните гондоли, старите църкви до площад Сан Марко и Моста на въздишките. 

Брюж, Белгия

iStock 477727324 1

Ходенето из Брюж е все едно да се разхождаш в една приказка – и още по-добре, приказка, която мирише на вафли и шоколад. Архитектурата на Брюж е великолепна, със сложни фасади, калдъръмени улички и живописни канали. Пътуването до Брюж не би могло да се смята за завършено без обиколка на стария град, разходка с лодка по каналите и разбира се, ядене на много белгийски шоколад.

Люцерн, Швейцария

Не само, че има очарователен стар град, Люцерн е разположен в средата на швейцарските Алпи и непосредствено до езерото Люцерн. Тази комбинация прави града един от най-живописните в Европа с почти безкрайни възможности за изследване. За по-малко от час можеш да стигнеш до няколко спиращи дъха планини. Без съмнение, планината Пилатус е място, което всеки трябва да видят поне веднъж в живота си.

Флоренция, Италия

Florence

Флоренция е красив град в Тоскана, пълен с интересни забележителности и произведения на изкуството. Изобилстващ от църкви, музеи и други исторически сгради, целият исторически център на Флоренция е обявен за обект от световното и културно наследство на ЮНЕСКО

Копенхаген, Дания

Копенхаген определено е красиво и магическо място. Приветливите местни жители обичат да се движат ежедневно с велосипеди, което  прави града „лесно проходим“. Говорейки за приказки, Копенхаген е домът на известната малка русалка –  скулптура, която е вдъхновена от добре познатата детска история за малката русалка от датския писател Ханс Кристиан Андерсен. Много туристи идват в Европа само, за да видят тази скулптура и да я снимат.

Амстердам, Холандия

amsterdam

На континента, изпълнен с красиви градове, се откроява Амстердам. Въпреки че световноизвестните канали първоначално са били построени за защита на града, те са довели до великолепие и чар, които не могат да бъдат намерени никъде другаде. Ходенето по улиците и каналите е само по себе си удоволствие. Основните атракции са музеят на Ван Гог, Национланият музей, кварталът с червените фенери, къщата на Ане Франк, Музеят с восъчните фигури на Мадам Тюсо, Ермитажът и друго.

Севиля, Испания

Слънцето свети над 300 дни в годината в Севиля, столицата на Андалусия в Южна Испания, но градът има много повече от слънчево време. Независимо от това, което търсиш по време на пътуването си, ще го намериш тук. Не само ентусиастите, които си падат по историята и архитектурата ще се влюбят в Севиля. Докато се разхождаш из малките алеи на центъра на града, спирай да си починеш в някой от многобройните ресторанти за тапас. Вечерта пък, посети някой бар, за да видиш как местните се забавляват, танцувайки фламенко, а защо не и да се присъединиш към тях.

Дубровник, Хърватия

Dubrovnik

Тези, които гледат телевизионния сериал „Игра на тронове“, със сигурност са били пленени от местата, на които е снимана тази фантастична сага. Що се отнася до пейзажа, това би трябвало да бъде един от най-забележителните градове в Източна Европа. Макар и сериозно засегнат от земетресение през 1667 г. и масово обстрелване от Югославската народна армия след разпадането на Югославия през 1991 г., градът е оцелял и сега е напълно възстановен.

Изкачи се по стълбите, до върха на обграждащите стени, от които се разкрива величествена гледка към Стария град и Адриатическо море.

Виж още: Дубровник – градът от „Game of Thrones“

Сплит, Хърватия

Сплит е град на Далматинското крайбрежие, известен със своя средновековен център, плажове и зашеметяваща природа, която го заобикаля. Има много атракции както в града, така и в околностите му. Дори само разходка по средновековните улици, с техните бели каменни стени и цветни дворове е очарователно изживяване. Точно в средата на средновековния град се намира дворецът на Диоклециан – една от най-известните и разпознаваеми части на Сплит. 

Лисабон, Португалия

lisbon

С над 300 слънчеви дни годишно има причина Лисабон да е толкова популярен сред туристите напоследък. Красив, със своите невероятни гледки от всяка една точка на седемте хълма, апетитна кухня, смесваща средиземноморски, индийски, африкански и бразилски влияния и впечатляваща архитектура. Лисабон е град, който няма как да не ти хареса и да не ти се прииска да се върнеш отново там. 

Санкт Петербург

Санкт Петербург е един от най-красивите и най-романтични градове в Русия. Той се гордее с красиви дворци, впечатляващи катедрали и великолепни кралски резиденции. Най-доброто време за посещение на Санкт Петербург е през лятото между юни и август, когато времето е хубаво и топло, а дните са дълги. Пикът на туристическия сезон е около средата на юни, когато хиляди хора идват в Санкт Петербург, за да „изпитат“ красивите бели нощи, когато нощта се съкращава до 2 часа на ден, но дори и тогава не става напълно тъмно. В това време на годината всеки ден е като празник – хиляди хора се разхождат в центъра на града през нощта, ресторантите и кафенетата са отворени 24 часа, речните лодки се движат през цялата нощ и предлагат уникално разглеждане на града през нощта. 

Следва продължение…


Instagram

Търсиш конкретно място?