Най-посещаваната пещера в Европа с над 38 милиона посетители от цял свят, е карстова пещера с дължина около 24 340 метра и дълбочина 115 метра, намираща се на 10 км от словенския град Постойна.

Разходи се заедно с нас из дебрите на Постойна яма или просто Постойна!

Пещерата е на 50 километра от столицата Любляна и най-лесно можеш да стигнеш до нея с кола под наем.

Postojna 4
 

Посетителите могат да видят 5 километра от пещерата, впускайки се в обиколка с продължителност около 2 часа. Постойна има постоянна температура от 8 ° C до 10 ° C, с влажност 95%, така че ти препоръчваме да си облечеш топло яке и удобни, затворени обувки.

Вземи влак за магическия подземен свят
Postojna 5

 

Пещерата Постойна е единствената карстова пещера с железопътна линия, построена преди повече от 140 години. Уникалният туристически влак ще те отведе до подземната мрежа от карстови коридори, галерии и зали. По време на своята обиколка с екскурзовод ще научиш за най-важните места: най-големият 16-метров сталагмит, известен като „небостъргачът“, кристално белия символ на пещерата Постойна – „брилянтът“ , най-старата подземна поща в света и най-известното подземно животно Proteus anguinus, наричано човешка риба.

Postojna 3

 
Посети дракона

Смята се, че в пещерата Постойна живее дракон и че човешката риба е неговото потомство. Най-големият подземен хищник може да живее до 100 години и да оцелее повече от осем години без храна. Повече от 150 животински видове живеят в пещерите на Словения, като най-често се среща човешката риба. През май 2016 г. в пещерата се състоя първото наблюдавано излюпване на човешката риба. Пещерата Постойна е биологично най-разнообразната пещера в света, а в един от коридорите има вивариум, където можеш да научиш за невероятните пещерни животни и техните истории. 

Замъкът Предяма и скритите му входове в пещерата
Postojna 2

 Замъкът Предяма се намира в близост до пещерата Постойна и е най-големият пещерен замък в света. Тайнствени подземни тунели го свързват директно с пещерата. Замъкът, който днес често се ползва за снимачна площадка на известни филмови продукции, е бил убежище на рицаря Еразъм Предямски. В продължение на една година той е бил пленник в собствения си замък, обкръжен от враговете си, които смятали, че по този начин ще го уморят от глад. Те обаче не знаели за тайния проход, който той използвал за доставки на храна, водещ от замъка до Постойна. В наши дни, можеш да го посетиш като ползваш автобус между пещерата и замъка , за да видиш и двете атракции.

Виж още: Нов директен полет от София

 


Instagram

Търсиш конкретно място?