Говорейки за "най", може би си мислиш, че знаеш верния отговор на въпроса "Къде се намира най-високата часовникова кула?", но...Не! Този път не става дума за града, който обича винаги да е на първо място в класациите с рекорди - Дубай.

 

Кулата Абрадж ал-Бейт в Мека, Саудитска Арабия е истински великан! Височината й е 601 метра, притежава 120 етажа и е завършена окончателно през 2012 година. Самият часовник се намира на височина 530 метра и е с диаметър на циферблата 43 метра, което го превръща в най-големия часовник в света. Полумесецът на върха е с позлата, а материалите за изграждането на цялата кула са внасяни от цял свят.

Mecca
 

Кулите Абрадж ал-Бейт се намира точно срещу джамията „Ал Харам“, в която е най-свещеното място на исляма. Кулите включват хотел, жилищни апартаменти и търговски център. Архитектурното „чудовище“ е най-голямата сграда в Саудитска Арабия и може се похвали с най-високата часовникова кула в света. За изграждането на комплекса са похарчени над 3 милиарда долара. Четиристранният часовник на Абрадж ал Байт – подобно на дизайна на Уестминстърския часовник в Лондон – е видим на повече от 25 километра.

Изграждането на целия проект първоначално трябваше да бъде завършено през 2009 г., но кулите са претърпяват няколко неуспеха, включително пожар, което е забавя откриването на проекта.

Виж още: Кои са 11-те най-снимани градове в Instagram


FAQ

Instagram

Търсиш конкретно място?