Знаеш ли, че Синият понеделник, смятан за най-депресиращия ден в годината, се пада през януари? Спокойно! Тази година можеш да го пропуснеш с eSky, като просто го прекараш в планиране на следващото си пътешествие. Разведри се с приятни мисли за пролетно пътуване сега и разнообрази сивотата на зимата. Ако се чудиш кога и къде си струва да отидеш, имаме цели 5 ТОП фестивала наум. Избери си някой от тях и посрещни пролетта по най-добрия начин!

Пътуването – доказан начин за повдигане на духа

Началото на януари е времето, когато медиите често споменават Синия понеделник. Какво изобщо означава това? Този термин е популяризиран от британския психолог Клиф Арнал и се свързва с по-минорното настроение по това време у хората. Според изчисленията на Арнал, Синият понеделник, най-депресиращият ден в годината, се пада на третия понеделник на януари. Това е свързано с метеорологични, психологически и финансови фактори.

Някои хора смятат теорията на Арнал за мит. Друг обаче са съгласни с неговото твърдение. Ако и ти усещаш временна липса на добро настроение и искаш бързо да го подобриш, помисли за наближаващата пролет. Нищо не е по-добро олицетворение за нея от празниците на цветята. Хубавото при тях е, че са едновременно популярни сред туристите и са добра възможност за посещение на красиви места. Все пак не забравяй, че е добре да планираш пътуването си предварително. Да си дойдем обаче на думата. Ето нашите 5 предложения за вълнуващо пътуване през март и април, с които да отпразнуваш идващата пролет:

Maderskie miasteczko udekorowane na festiwal kwiatów © iStock
© iStock

1. Фестивал на цветята в замъка Ксенж

Следващ в списъка ни е Фестивалът на цветята във Валбжих (град в Долносилезко войводство), в замъка Ксенж. Разположени на скален нос и заобиколени от гора, замъкът и парковият комплекс са не само удоволствие за любителите на архитектурата и историята, но и възможност за добро забавление. Тази година темата на фестивала е “Тайната градина на принцеса Дейзи фон Плес”, а всички събития се провеждат между 24 април и 3 май.

Zamek Książ © iStock
© iStock

Предвид предходните издания на събитието, пространството около и вътре в замъка ще бъде изпълнено с пищни цветни украси, дело на майстори в занаята. Освен това те очакват състезания и игри за деца и възрастни, лекции, работилници, възможност да разгледаш интериора на замъка и какво ли още не. Предвидени са и гастрономически щандове, занаяти и регионални продукти, които ще направят изживяването ти още по-приятно и незабравимо.

2. Фестивалът на лалето в Амстердам

Този списък просто не може да започне по друг начин. Фестивалът на лалето в Амстердам се провежда от 23 април до 14 май. През това време градът е украсен с цветни лалета. Специална карта на събитието ще ти помогне да ги откриеш лесно и дори да ги групираш според любимите си видове. Ще видиш мостове, витрини и улици, отрупани с цветя. Акцентът на фестивала е Парадът на цветята на 22 април. Тогава огромни платформи ще бъдат украсени с лалета, нарциси и зюмбюли, а за забавлението ще се погрижат музиканти, аниматори и танцьори.

Kobieta na polu tulipanów © iStock
© iStock

Докато си там, имай предвид че целият регион Bollenstreek е известен със своите полета с лалета. Не забравяй да планираш посещението си в Keukenhof (купи билети онлайн). Внимателно проектираните градини са наситени с цветове и омайват сетивата, като в същото време са идеален фон за снимки. За да разгледаш района спокойно, ще са ти нужни няколко часа. Ако предпочиташ да посетиш ферма за лалета, избери De Tulperij във Voorhout. Още подробности и вдъхновение можеш да научиш в нашия пътеводител и в статията ни за city break в Амстердам.

3. Цветният фестивал в Мадейра

Мадейра, или Островът на вечната пролет, е чудесна дестинация за пътуване по всяко време на годината. Посрещането на пролетта на това място обаче е свързано с мощна експлозия от цветове и аромати! Докато фестивалната атмосфера се усеща из целия остров, основните празненства се провеждат във Фуншал. Пролетният фестивал на цветята през 2023 г. в Мадейра ще се проведе между 27 април и 21 май, така че имаш много възможности, от които да избираш по отношение на датите за пътуване.

Maderczycy w tradycyjnych strojach niosący kosze kwiatów na festiwal © iStock
© iStock

По това време във Фуншал жителите и туристите участват в множество панаири, концерти, изложби. Основният парад се провежда на 30 април, като имай предвид, че графикът е доста пълен. Огромно впечатление вероятно ще ти направи церемонията по издигането на цветна стена от деца (29 април), която символизира призив за мир и надежда за по-добър свят. Всички тържества са придружени от музика, танци, цветни костюми и, разбира се, местно вино. Ако искаш и други забавления освен празника на цветята, виж нашите ТОП 5 туристически пътеки на острова и се наслади на природата.

4. Фестивалът Temps de flors в Жирона

Ако предпочиташ кратка почивка през май, добър избор е city break в Испания и по-точно – в Жирона. Със сигурност мястото е добре познато на феновете на сериала „Игра на тронове“, въпреки че ще видиш по-цветната му версия. Именно в този град ще се организира най-популярният фестивал на цветята в страната (за 68-и път!). Ще видиш как за няколко дни едно тихо градче се превръща в оживена, цветна поляна. Куп цветя украсяват паметници, улици, витрини и дори дворовете пред домовете на жителите.

Girona udekorowana na Temps de Flors © iStock
Girona udekorowana na Temps de Flors © iStock

Тазгодишното издание ще се проведе от 13 до 21 май, а едни от най-популярните цветни композиции могат да се видят край катедралата и стълбите, водещи към нея. Струва си да отидеш и до арабските бани от 12. век, до околностите на базиликата „Сан Фелиу“ или до червения Айфелов мост. Жирона е и град на цветни къщи край река Оняр и известния еврейски квартал Ел Кал, където също те очакват смайващи цветни аранжировки. Събитието обикновено се провежда едновременно с фестивала на акапелната музика, така че добрата атмосфера и разнообразието са гарантирани.

Няма съмнение, че най-популярните фестивали на цветята могат да повдигнат духа на всеки, а и са добро извинение за още едно пътуване. Виж най-интересните места в града, опитай местната кухня и посрещни пролетта с много цвят и забавление!

5. Фестивал Ханами в Япония

Ханами, Сакура или просто Фестивалът на черешовия цвят. Независимо кое име ти допада най-много, със сигурност ще имаш незабравимо изживяване по време на пътуването си до Япония. Цъфналите черешови дървета привличат туристи от цял свят и едновременно с това разсейват японците от работата. Фестивалът Ханами е време за организиране на пикник край черешовите дървета, за да можеш да се насладиш на пробуждащата се за живот природа в компанията на любимите хора. Любителите на романтичната атмосфера се радват на този спектакъл под открито нощно небе, обичайно със запалени хартиени фенери в ръце.

Kwitnące drzewa wiśni w Tokio © iStock
© iStock

Фестивалът на черешовия цвят се провежда в края на март и април. Датите на цъфтеж на дърветата, разбира се, зависят от времето и местоположението. Много туристи пътуват до Токио, където фестивалът обикновено се провежда в последните дни на март. Колкото до цъфтежа на дърветата – процесът продължава от около 10-14 дни, но кулминацията е само няколко дни. Най-добрите места за разглеждане на цъфналите череши в Токио включват: паркът Уено и бреговете на река Мегуро.


Instagram

Търсиш конкретно място?