Париж – град, пълен с шик и елегантност, но и с изкуство от всякакъв вид. Градът предлага какво ли не: от мода и кухня, през музеи на уличното изкуство и арт инсталации в световноизвестни художествени галерии. Без значение от интересите и бюджета ти, в Париж можеш да опознаеш отблизо изкуството – в най-различните му жанрове и форми. Нека да видим кои са най-интересните културни места във френската столица, които да не пропускаш по време на своето пътуване.

1. Арт галерии в Париж

Център Жорж Помпиду

Ако искаш да опознаеш артистичното лице на Париж, то тогава определено започни с художествена галерия. Добрата новина е, че тук хората под 26 години много често имат безплатен достъп до много културни места, независимо дали са студенти или не. Една от най-разпознаваемите сгради в Париж определено е Центърът Жорж Помпиду. Мястото ще ти направи впечатление най-напред с облика си – сградата е цветна, постмодерна с характерни индустриални тръби отвън.

Жорж Помпиду © shutterstock

Тя всъщност е музей за съвременно изкуство и главната обществена библиотека на Париж. Сградата е построена през 1870 г. по инициатива на тогавашния президент Жорж Помпиду и е проектирана от италианско-британското дуо – Ренцо Пиано и Ричард Роджърс. Това е един от най-популярните центрове за съвременно и модерно изкуство в света. Затова и не е учудващо, че над 3 милиона души идват тук всяка година. Очакват те както постоянни колекции, така и други интересни изложби и монографии.

Арт галерия Риволи 59

Ако се интересуваш от съвременното изкуство на Париж, тогава определено не пропускай уникалната жилищна сграда на художници, намираща се на улица Риволи 59. До 2006 г. това място е нелегален скуот (изоставена сграда, в която хора се нанасят нелегално), който за няколко години развива своята артистична душа. Сега това е официално призната художествена галерия с над 30 постоянни художници, които на място в своите ателиета творят произведенията си. През уикендите тук се провеждат и концерти и други събития, които обикновено съпътстват изложбите.

Входът за Риволи 59 е безплатен.

Графити в Париж © shutterstock

2.Париж: изкуство из улиците

Улично изкуство в Париж

Париж е град, известен с красивите си архитектурни сгради, перфектно поддържани в оригиналния си вид. Въпреки това, както подобава на големите градове, в публичното пространство лесно можем да открием цветно улично изкуство от най-добрите стрийт арт артисти. Много често в творбите си те засягат актуални политически или социални теми.

Най-известните квартали, богати на улично изкуство, са:

 • Buttes-aux-Cailles
 • Belleville 
 • Ménilmontant.
Виж най-добрите оферти за полети и настаняване в Париж

Най-изявените артисти в Париж

В Париж можеш да видиш графити, но и немалко цветни мозайки. Едни от най-бележитите творци на улично изкуство са:

 • Mr Djoul – Ще го разпознаеш по характерните извънземни, направени от мозайки, украсяващи стените на сградите.
 • Invader – Творчеството му е вдъхновено от видеоиграта “Space Invaders”. Артистът дори създава приложение за сканиране на творбите му, в което под формата на игра се събират точки за всяка открита негова мозайка.
 • Wabi Sabi – Артистичното дуо използва плочки от играта скрабъл, с които оставя мили съобщения по стените на сградите.
 • Aydar – Друг култов артист, който създава черно-бели портрети на татуирани хора.
 • Seth – Типично за неговите творби са, че са много цветни и обикновено изобразяват деца в гръб.
Жена пазарува в Париж © shutterstock

3. Париж: модната столица на Европа

Париж е столица и на друга форма на изкуството – модата. Тук тя свободно се преплита с изящното изкуство. Пример за това е една от последните колаборации в колекцията на френската модна къща Louis Vuitton с японската 94-годишна художничка Яйои Кусама. Като част от колекцията в Париж са открити две грандиозни скулптури на гореспоменатата артистка, който със сигурност ще те накарат да ахнеш.

Седмицата на модата в Париж е най-важното събитие в индустрията, което привлича тълпи от посетители в града два пъти годишно. За да присъстваш на някое от дизайнерските шоута или съпътстващите събития обаче, ти е нужна специална покана. Първоначално Седмицата на модата е чисто комерсиално събитие, но днес е огромно медийно събитие, което всяка година показва своите нови лица и форми.

The Moulin Rouge © shutterstock

4.Парижките кабарета – Мулен Руж и още много!

Мулен Руж

Друго артистично лице на френската столица е кабарето, което води началото си именно от Париж. Първите кабарета са създадени тук през 19. век, като тогава представляват по-скоро срещи на закрити врати на артистичните бохеми. Едно от най-популярните кабарета несъмнено е Мулен Руж. Това е култово и много обичано място, чието име и символ – червената мелница, често намират място и в поп културата (напр. живописта). Едва ли е нужно да казваме, че Мулен Руж е задължително място за посещение във френската столица. Освен всичко друго, той е и символ на нейния нощен живот.

Other famous cabarets in Paris include Paradis Latin, Lido, and Crazy Horse.

Резервирай билетите си за Мулен Руж и други атракции в Париж онлайн!

5.Изкуството на френската кухня

Френската храна е неразделна част от френската култура. Това е една от най-ценените кухни в света, пълна с изкуство и с неподправения усет на френските готвачи. Колкото до Париж, той определено е  мястото с най-добрите ресторанти, пъбове и кафенета.

Парижко кафе © Martyna Górna

През 2022 г. цели три ресторанта в Париж са включени в класацията на 50-те най-добри ресторанта в света. Ето ги и тях:

 1. Septime –  Тук те очаква нов прочит на френската кухня в модерна обстановка с адрес: 80 Rue de Charonne, 75011 Paris.
 2. Le Clarence – Ексклузивен, елегантен ресторант, разположен в луксозното пространство, където се пресичат три улици, наречено “златният триъгълник” – адресът е 31 Av. Franklin Delano Roosevelt, 75008 Paris.
 3. L’Arpège – Цветна, сезонна кухня, чиито ястия се състоят основно от зеленчуци, отглеждани в собствена градина. Леките, изтънчени ястия ще откриеш на адрес: 84 Rue de Varenne, 75007 Paris.

Неслучайно именно в Париж се намират най-красивите обекти от веригата Starbucks, затова си струва да посетиш някой от тях и да видиш с очите си впечатляващия интериор.

След всички изброени кътчета, едва ли има място за съмнение, че Париж определено е дестинация, която си заслужава! Винаги е подходящо време за този пленяващ град, затова не отлагай щастието си, а го сбъдни още сега.


Instagram

Търсиш конкретно място?