Замъкът Нойшванщайн 
Noish
 
Нойшванщайн се намира в Южна Бавария  и името му означава Нова лебедова скала. Замъкът е бил убежище за германския крал Лудвиг II от Бавария, който е продал голяма част от замъците си за изграждане на своето царство. Нойшванщайн е най-популярният замък, посрещащ повече от 1 милион посетители годишно. Само 14 от планираните 200 двойни стаи са завършени и са впечатляващи със златните си орнаменти, богата дърворезба и стенописи. Ако не си бил в този замък, но въпреки това ти се вижда познат, това е защото той е вдъхновението за логото на Уолт Дисни.
 

 

Замъкът Бран
bran

Замъкът Бран в Румъния е по-известен като замъкът на Дракула – графът-вампир от известната книга на Брам Стокър. Авторът никога не е посещавал тази крепост, но това не пречи всяка години да се стичат множество туристи, вярващи в многото митове и легенди, които се носят за тази забележителност.

Замъкът Шамбор
Shambor

Замъкът Шамбор е зашеметяващ пример на френското Възраждане. Построен от Франсис I през 1519 г. като ловна хижа, симетричната крепост има около сто стаи (от 440), отворени за обществено ползване и десетки стълбища, включително двойна спирала, за която се говори, че е проектирани от Леонардо да Винчи. Близкият парк е приятна спирка, предлагаща забавления като каране на велосипеди, лодки под наем или просто приятна разходка сред природата.

Замъкът Мозна
Mozna

В Замъка Мозна в Полша, бивша резиденция на семейство Тиле-Винклер, можеш да се насладиш на бароков, ново-готически и нео-ренесансов стил. След Втората световна война той е бил седалище на Съветската армия, но в наши дни изложби и концерти примамват както местните, така и чуждестранните посетители на замъка, състоящ се от 365 стаи. Паркът към замъка е популярен за неделни пикници със семейството.

 Замъкът Лийдс
Leeds

Замъкът Лийдс в Обединеното Кралство е разположен на два острова в средата на езеро. Изключително величествен и романтичен, той е построен по време на управлението на Хенри I и е служил като кралска резиденция през по-голямата част от 900-годишната история, включително от шест средновековни дами, спечелвайки си репутация на „женски замък“. До ден днешен замъкът е домакин на целогодишни културни събития, а ако искаш да му се насладиш за по-дълго – има хотелска част и няколко ресторанта.

Пражки замък
Prague

Пражкият замък  в Чехия е като приказно селце, но всъщност представлява комплекс от градини, алеи и исторически сгради, включително готическата катедрала „Свети Вит“, където са короновани чешките крале и кралици. Това място е един от най-големите крепостни комплекси в света, разположен на 753 473 квадратни фута (седем футболни игрища), а от 9-ти век е седалище на монарси и официален дом на държавния глава.

Замъкът Пена
Pena

Въпреки че замъкът Пена в Португалия се намира в Синтра, при ясно време може да се види от Лисабон. Първоначално е построен параклисът „Дева Мария от Пена“, а накрая комплексът се превръща в кралски дворец на Фердинанд II. Зашеметяващата смесица от готическа, мануалинска и мавритарна архитектура го прави уникален шедьовър на изкуството. Нищо чудно, че самият баща на приказките Ханс Кристиан Андерсън го обявява за „най-красивото място в Португалия“.

Бойницки замък
boinicki

Бойницкият замък е най-посещаваният замък в Словакия. Построен като дървена крепост през 12-ти век, замъкът се е променял много пъти, но в края на 1800 г. е успял да докосне най-големия частен собственик – граф Янос Ференц Палфи, който се възхищава на величествените замъци по долината на река Лоара. За съжаление той умира преди ремонтите да са завършени, но неговата колекция от картини и други съкровища са изложени вътре. Нощните обиколки на свещи са особено популярни в замъка, както и ежегодният Международен фестивал на призраците и духовете, който се провежда в края на април.

Замъкът Алкасар де Сеговия
segoviq

Като повечето замъци на Испания, Замъкът Алкасар де Сеговия е построен за отбрана. Внушителната каменна сграда е имала много „въплъщения“, включително и като кралски дворец (кралица Изабела I е коронована там през 1474 г.), държавен затвор, военна академия и сегашната й роля на прекрасен музей с позлатени зали, изключителни картини и мебели. Замъкът е ползван като дом на сър Ланселот във филма „Камелот“ от 1967 г.

Замъкът Буда
Buda

Замъкът Буда в Унгария, известен още като Кралския дворец, помещава унгарската национална галерия и историческият музей на Будапеща. Лабиринтът на замъка, който е почти 10 километра е най-голямата и впечатляващата част от комплекса. Замъкът е построен през 1265 г. на т. нар. „Хълмове на замъка“, които са заобиколени от изящни средновековни и барокови сгради от 19-ти век.

Виж още: 10-те най-красиви острова в света


FAQ

Instagram

Търсиш конкретно място?