Португалският остров Мадейра е рай за любителите на туризма. Една от основните атракции тук са трекинг маршрутите, които са поне 30! Всеки от тях предлага невероятни гледки и контакт с непокътнатата природа. Стъпиш ли на острова, се приготви за вълнуващи разходки покрай напоителните канали, из планинските пътеки и буквално по ръба на скалите, извисяващи се над океана. На острова има всякакви маршрути откъм трудност и дължина, така че спокойно можеш да избереш най-подходящия за теб.

Мадейра – какво задължително да не пропускаш

Мадейра е синоним на невероятна природа и внушителни пейзажи. Неслучайно го наричат “островът на вечната пролет” – той е зелен почти целогодишно и изобилства от буйна растителност, водопади, скали и планини. Най-типичното обаче за острова са левадите, като именно те са най-популярни сред туристите. Левадите всъщност са напоителни канали, като първите от тях са създадени още през 13. век и се използвали за напояване на отглежданите в южната част на острова плодове и захарна тръстика. Левадите са около 200 на брой, като общата им дължина е малко над 2000 км.

Карта на топ 5 пешеходни маршрута в Мадейра

Vereda dos Balcões

 • Ниво на трудност: лесно 
 • Разстояние: 3 км в двете посоки
 • Време пеша: 1 ч 30 мин в двете посоки 
 • Маркировка: PR 11

Маршрутът PR11 Vereda dos Balcões започва в планинското село Рибейро Фрио, в източната част на острова. До началната точка от Фуншал (Funchal) се стига за около 40 минути с кола. Това е един от най-лесните и най-малко откритите маршрути. Пътеката е почти равна, така че е подходяща на практика за всеки, в т.ч. и за деца.

madeira ribeiro frio
Ribeiro Frio © iStock

Началото на пътеката Ribeiro Frio е атракция само по себе си, заради градините, потоците, малките водопади и езерата с пъстърва. Първо пътеката минава през гъста лаврова гора, а след това се стеснява, промушвайки се между високи скални стени, покрити с мъх и лозя. Тук е напълно възможно да се почувстваш като в “Алиса в страната на чудесата” – атмосферата е наистина приказна. След 45 минути пеша ще стигнеш до място с прекрасна гледка. При хубаво време от Balcoes те очаква панорама към зелената долина на Рибейра да Метаде (Ribeira da Metade). Оттам можеш да видиш и трите най-високи върха на острова: Пико до Ариейро (Pico do Arieiro), Пико дас Торес (Pico das Torres), Пико Руиво (Pico Ruivo) и скалното образувание Пеня д’Агия (Penha d’Aguia).

madeira levada das 25 fontes
Levada das 25 Fontes © iStock

Levada das 25 Fontes

 • Ниво на трудност: средно
 • Разстояние: 9.5 км в двете посоки
 • Време пеша: 3-4 ч в двете посоки
 • Маркировка: PR 6

Началото на маршрута, водещ до 25 Fontes, е в близост до паркинга на път ER110. Оттук до мястото, където всъщност започва левадата, са 2 км, които трябва да изминеш по асфалтов път. Имаш опция и да вземеш автобус, който минава през няколко минути. При хижа Рабакал (Rabacal) започва пътеката PR6, която е доста лесна, но е по-дълга и с по-значителни изкачвания от Balcoes. На места маршрутът става стръмен и открит, но все пак е добре обезопасен.

madeira waterfall levada das 25 fontes
Водопад близо до Levada das 25 Fontes © iStock

Пътеката се извива през лаврова гора, образуваща чудати тунели от дървета и храсти. Неминуемо по време на разходката ще те придружава песента на птиците. По пътя ще се натъкнеш и на няколко места, от които се открива невероятна панорамна гледка към гористите хълмове. В края на пътеката ще видиш лагуната Lagoa das 25 Fontes с многобройните ѝ водопади, чиято водна маса се излива върху мъхестите скали. Гледката на високата, зелена стена и водата, просмукваща се в езерото, ще помниш дълго време. Ако искаш още вълнуващи пейзажи, можеш да отидеш до водопада Риско.

madeira trail vereda da ponta de sao lourenco
Vereda da Ponta de São Lourenço © iStock

Vereda da Ponta do São Lourenço

 • Ниво на трудност: средно
 • Разстояние: 6 км в двете посоки
 • Време пеша: 3 ч в двете посоки
 • Маркировка: PR 8

Vereda da Ponta do São Lourenço преминава през най-източната част на острова, полуостров Свети Лорънс. Пътеката започва в Бая д’Абра, в края на път ER109. Можеш да оставиш колата си под наем на безплатния паркинг там или да вземеш автобус №113. Ако искаш да избегнеш тълпите, най-добре поеми по маршрута рано сутринта. Ако е достатъчно рано, ще получиш бонус – невероятен изгрев. Полуостров Свети Лорънс има почти полупустинен климат, което обяснява оскъдната растителност и липсващите дървета. Затова не забравяй да вземеш достатъчно вода, шапка и слънцезащитен крем със себе си.

madeira ponta de sao lourenco
Ponta de São Lourenço © iStock

Полуостровът е с вулканичен произход и е доста по-различен от останалата част на острова. Маршрутът започва със спускане надолу и продължава с изкачване нагоре, а след това идва ред на истинската магия! Извитата пътека предлага гледка към отвесните скали и към вълните, разбиващи се в скалите. Пейзажът тук спира дъха и напомня колко сурова и внушителна може да е природата с нейните стихии. Все пак имай предвид, че има няколко по-големи изкачвания и участъци до самия ръб на скалите – подходи с внимание и се приготви за адреналин.

madeira levada do caldeirao verde
Levada do Caldeirão Verde © iStock

Levada do Caldeirão Verde

 • Ниво на трудност: средно
 • Разстояние: 13 км в двете посоки
 • Време пеша: 6 ч в двете посоки
 • Маркировка: PR 9

Levada do Caldeirão Verde започва от горския парк Кеймадас (Queimadas) и завършва отново тук, тъй като отиването и връщането става по един и същи път. Най-лесният начин да стигнеш до началото на пътеката е с кола, която можеш да оставиш на паркинга в близост. По-голямата част от маршрута минава през гора, така че не се притеснявай от слънцето. Препоръчително е да носиш със себе си фенер или друго средство за осветление, тъй като ще минеш през 4 тунела.

madeira tunnel levada do caldeirao verde
Един от тунелите на Levada do Caldeirão Verde © iStock

Левадата ще те отведе дълбоко в долината Сао Хорхе (São Jorge), а докато пресичаш стръмните склонове, ще видиш необикновени панорами към зелени хълмове и водопади. Маршрутът минава първо през гората, така че те очаква буйна растителност. След 2-3 км пътеката става още по-зрелищна, разкривайки долината и множеството ѝ водопади. Някои части от маршрута PR 9 минават през тунели, издълбани ръчно. Черешката на тортата е езерото с висок над 100 м водопад. Не се учудвай, ако имаш усещането, че си в сърцето на тропиците. “Виновни” за това са огромните папратови листа и внушителните зелени дървета, обграждащи езерото.

madeira pico ruivo
Най-високият връх на Мадейра – Пико Руиво© iStock

Pico Arieiro – Pico Ruivo

 • Ниво на трудност: трудно
 • Разстояние: 12-14 км в двете посоки
 • Време пеша: 6-7 ч в двете посоки
 • Маркировка: PR 1

Пътеката, свързваща Пико Ариейро и най-високия връх на Мадейра – Пико Руиво, е най-вълнуващата и красива планинска пътека на целия остров. До паркинга в Pico Arieiro, откъдето започва PR 1, можеш да стигнеш с кола под наем, на автостоп или с организирана обиколка от някоя местна туристическа агенция. Опцията да се придвижиш с автобус не е налична. Ако искаш да минеш този маршрут, се приготви за предизвикателства – очаква те 1000 м денивелация. И тази пътека минава през неосветени тунели, затова си подготви фенер или друго средство за осветяване.

trail to pico areeiro
Пико Ариейро © iStock

Малко след първия километър от пътеката ще стигнеш до мястото с невероятна гледка – Ninho da Manta. В зависимост от времето и часа, можеш да видиш бели облаци точно под краката си или пък типичния планински пейзаж с извисяващи се върхове. Малко по-нататък пътеката минава направо над тясното било на Педра Рия, което макар и добре обезопасено, ще ти донесе добра доза адреналин. След това ще стигнеш до разклона на пътеката близо до Пико до Гато. Западният път е по-къс (5,6 км) и по-лесен от източния вариант (7 км), но и двата преминават по склоновете на Пико дас Торес. Който и от двата да избереш, те очакват типичните високопланински внушителни пейзажи. Маршрутът може да ти отнеме малко повече време, отколкото е посочено в пътеводителите – все пак няма как да останеш безразличен към гледките и да не поспираш, за да ги снимаш или просто да им се любуваш!

Времето в Мадейра

Ако след всичко казано дотук, нямаш търпение да посетиш Мадейра, то сигурно се чудиш кога е най-добрият момент за това. Хората казват, че няма грешно време за почивка в Мадейра и вероятно са прави – все пак това е островът на вечната пролет! Трябва обаче да знаеш, че времето тук се променя бързо. През зимата дъждът и силните ветрове могат да са сериозно предизвикателство, а през лятото е добре да се подготвиш за силното слънце, особено на откритите участъци. Ако отидеш в по-високите части на острова, не забравяй да си вземеш топли и ветроустойчиви дрехи. Пожелаваме ти незабравими приключения! 


FAQ

Instagram

Търсиш конкретно място?