Къде да отидеш на нискобюджетно city break пътуване през есента или зимата? Атина е идеалната дестинация! Представяме ти пет безплатни атракции и доказани хитринки за безплатно посещение. Атина те очаква със старинната си архитектура, вкусната кухня и... мекото време, особено през студените месеци.

Атина е една от любимите дестинации за няколкодневни екскурзии не само за любителите на древната история. City break в гръцката столица избират и почитателите на вкусната гръцка кухня и… на евтините пътешествия. От няколко години насам градът се счита за една от най-евтините европейски столици, като до нея можеш да стигнеш лесно с изгодните предложения на авиокомпаниите. А като добавим към всичко това и местата, които можеш да посетиш напълно безплатно, е повече от добра идея. В следващите редове ще ти разкажем именно за тях.

citybreakateny1
Жена се любува на руините на амфитеатъра © iStock

Какво да видиш в Атина? Анафиотика и Псири

За да усетиш най-добре истинската атмосфера на Атина, посети два от нейните квартали. Това са два традиционни, но различни района – Анафиотика и Псири. Първият се намира на северните склонове на Акропола и понякога се нарича “квартал от захарни кубчета”. Неговите характерни бели къщи, разположени плътно една до друга, изглеждат сякаш пренесени от някой от гръцките острови. И в това има зрънце истина! Техните строители идват от Цикладите, по-точно от остров Анафи и се предполага, че са построили къщите си за една нощ! Днес това е едно от най-посещаваните места в Атина. Разходката по криволичещите и тесни улички ще ти позволи да си починеш от шума и суетата на града.

citybreakateny2
Гледка към Анафиотика © iStock

Ако познаваш атмосферата на римския Трастевере или парижкия Монмартър, тогава сигурно ще ти е любопитно да научиш, че Атина също има свое място с подобен характер – квартал Псири. Въпреки че преди три десетилетия не бил особено популярен, днес дузина улици, главният площад и варосаните сгради привличат не само туристите, но и жителите на Атина. Тук можеш да хапнеш, да пиеш вино, да слушаш музика на живо, да наблюдаваш ежедневието на атиняните и просто да се отпуснеш в бавния ритъм на живота. Цените в ресторантите и баровете са сравнително ниски, а специалитетите наистина са великолепни! Отбий се тук за твоето сутрешно кафе, обяд или вечерно угощение. Psirí също е рай за тези, които обичат стари вещи, тъй като в този малък квартал има интересен пазар с антики, стари книги, карти и предмети, които трудно могат да бъдат намерени другаде. Ще го откриеш на улица Ermou, която е границата между Псири и еднакво модерната и често посещавана Plaka.

citybreakateny3
Уличка в Атина © iStock

Древна Атина – безплатни забележителности

Да си в Атина и да не отидеш до Акропола е почти невъзможно. За съжаление, много туристи се отказват от тази атракция, заради скъпия билет за посещение. Имаме обаче добри новини. Чрез правилното планиране на твоя city break можеш да видиш древните съкровища безплатно. Нужно е да отидеш, когато Акрополът отваря вратите си за посетители без вход. Безплатни обиколки на Акропола са възможни няколко пъти в годината: 6 март (Денят в памет на Мелина Меркури), 18 април (Международен ден на паметниците и забележителностите), 18 май (Международният ден на музеите), последният уикенд на септември (Дни на европейското наследство) и 28 октомври (Денят „Охи“). Това обаче не е краят на свободните дни в Акропола! Освен това от 1 ноември до 31 март всяка първа неделя на месеца Акрополът може да се посети безплатно.

citybreakateny4
Жена снима Акропола © iStock

През останалите дни извън сезона билетите са наполовина по-евтини! След това те струват съответно 10 евро, ако посетиш само хълма на Акропола и северния му склон (включително театъра на Дионис) или 15 евро, ако планираш да видиш Акропола с неговите склонове и 6 други исторически сгради – Атинската агора, Школата на Аристотел, Керамикос, Библиотеката на Адриан, Храмът на Зевс в Олимпия и Римската агора. Добрата новина е, че вторият билет е валиден 5 дни, така че имаш време да разгледаш на спокойствие! Имай предвид, че Акрополът е достъпен безплатно през цялата година, включително за младежи до 25 години (с лична карта) и студенти (със студентска карта). Древните артефакти могат да се видят и на метростанциите Syntagma, Monastiraki и Evangelismos без заплащане. Ако търсиш най-доброто място за снимки на Акропола, отиди до площад Monastiraki – в неговите заведения за хранене с тераси.

citybreakateny5
Гледка към Акропола © iStock

Церемонията по смяна на караула и околностите на парламента

Знаеш ли, че в Атина можеш да видиш гръцки войници в плисирани бели поли и забавни ботуши с помпони? За целта отиди по време на смяната на караула на гроба на Незнайния воин до гръцкия парламент. Намира се над метростанция Синтагма, така че със сигурност ще го откриеш лесно. Въпреки че охраната се сменя всеки ден на всеки кръгъл час, най-тържественото зрелище е в неделя от 11.00 часа. След това спира движението по главната улица, по която марширува парад на войници от елитната част Evzone. Те са облечени в традиционни униформи с червена шапка с дълъг черен пискюл и помпозни обувки. Това събитие е много популярно, особено в разгара на сезона, така че не забравяй да си там достатъчно рано, за да заемеш възможно най-доброто място.

Това не е краят на безплатните атракции в околностите на парламента. Атина в тази част на града предлага наблюдателни площадки на хълма Ликавитос, за който ще стане дума след малко. Заслужава си да отидеш и до Националната градина, където на площ от 15 хектара са разположени паркови алеи, заобиколени от почти 500 вида растения, включително палми. Пътеките криволичат около езера (в някои от тях ще видиш костенурки) и водят до Ботаническия музей, безплатния мини-зоопарк и древни римски мозайки, открити по време на археологически разкопки.

citybreakateny6v
Жена снима гръцките хълмове © iStock

Атина – градът на приказните панорамни гледки

Атина е разположена на хълмове, така че подобно на Лисабон или Рим предлага страхотни – някои повече, други по-малко известни гледки. Най-известната е гореспоменатата тераса на хълма Ликавитос, където преди залез слънце се събира истинска тълпа. В допълнение към великолепните гледки към Акропола, можеш да се насладиш отново на… войниците, които тържествено вземат гръцкото знаме от мачтата до църквата “Агиос Георгиос”. Ако си там по-рано, имай предвид, че входът за храма е безплатен! След като се стъмни, атиняните сядат върху одеяла в района с бутилка вино в ръка и песен на уста, тъй като тук пиенето на алкохол на обществени места е разрешено. Изкачването на хълма е безплатно, но ако искаш да стигнеш по-бързо, можеш да вземеш лифта за около 7,5 евро.

Други места за наблюдение, които са по-малко известни и следователно с по-малко туристи, са хълмът Арес, който е близо до Акропола, както и Хълмът на музите (наречен още Филопапу). Първият, известен още като Ареопага, е едно от любимите места за запознанства в града. Ако си на city break с половинката си, не забравяй да отидете точно на това място. Можеш да видиш не само Акропола, който е чудесно осветен през нощта, но и панорамата към целия град. На Хълма на музите, известен още като Филопапу или Седжио, ще видиш римската статуя на Филопапо. Около него има много пейки, от които можеш да се любуваш на панорамата, осеяна с белите фасади на атинските къщи.

След всичко казано дотук е повече от ясно, че гръцката столица предлага немалко безплатни атракции, нужно е само малко планиране и можеш да си спестиш доста пари. Едно е сигурно – Атина е щедра откъм гледки, нови места и незабравими изживявания!

 


FAQ

Instagram

Търсиш конкретно място?