Турската кухня се счита за една от най-вкусните в света и има защо. Тя е перфектно подправена, ароматна, цветна, богата на вкусове и текстури. Затова и да дегустираш деликатеси от турската кухня звучи като перфектния план за почивка в Турция. Ето какво обезателно трябва да опиташ:

1. Турско кафе

Турция от пролива Босфора до границите на Иран, Ирак и Сирия, както и между Черно море и Средиземно море, мирише на кафе по всяко време на деня и дори през нощта. Не говорим за каквото и да е кафе обаче, а за турско кафе. То се вари по определен ритуал в специален съд, нагрят в горещ пясък. Автентичното турско кафе е черно, плътно, сладко-горчиво и изключително ароматно. От 16. век то е неделим елемент от турската култура, поради което е включено в списъка на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство. След като изпиеш тази черна амброзия, поднесена във впечатляваща чаша, можеш – също като турците – да опиташ да разгадаеш бъдещето си по утайката на дъното на съда…

© iStock

2. Локум с рози

Розовото масло в Турция се използва не само в козметиката, но и в кухнятa. Ще го срещнеш в традиционния локум, направен от захар, пшенично или царевично нишесте и масло от розови листенца. Най-често ще ти го сервират с чай или кафе. Локумът (rachatłukum) се предлага в стотици разновидности: с добавка на шам фъстък или орехи, с кокосови стърготини и какво ли още не. Въпреки че историята на локума започва през 18. век в Истанбул, днес той е популярен в цяла Турция. Затова, където и в страната да отидеш, ти препоръчваме да опиташ поне няколко вариации.

© iStock

3. Лахмаджун – турска пица

Наричан “турска пица”, лахмаджунът е идеалното ястие – засищащо, вкусно, евтино и достъпно на почти всяка турска улица. Този тънък пай с добре овкусена агнешка плънка най-често се среща във вариантите урфа или газиантеп. В първия случай месото се овкусява с чесън, във втория, наричан още антеп – с лук. Невероятната му консистенция – с хрупкаво тесто и мека плънка – се дължи на изпичането на лахмаджуна в каменна пещ. Не забравяй да поръсиш всичко с лимонов сок и с малко кориандър.

4. Osmanlı Macunu – цветни, сладки близалки

Турците много обичат сладкото и едно от доказателствата за това е изключителната популярност на Osmanlı Macunu. Тези „бонбони“, или по-скоро близалки с история, датираща от Османската империя, се правят и сервират от улични търговци. Продавачът поставя гореща, цветна и много сладка захарна смес върху пръчици, създавайки цветни и уникални форми. Традиционно този деликатес се приготвя от натурални съставки като джинджифил, карамфил, хибискус, лимон, портокал и мента, но днес можеш да опиташ варианти и с ягоди, банани и киви.

© iStock

5. Искендер кебап

Кебап е националното ястие на турците, познато от над хиляда години и сервирано в десетки варианти. Една от най-интересните му разновидности е искендер кебапът. Върху тънко тесто за пиде и малко кисело мляко се нареждат тънки филийки печено месо, а след това се заливат с доматен сос и разтопено масло. Печените зеленчуци са най-добрата гарнитура. Това ястие идва от Бурса и е измислено от Искендер Ефенди. Днес, благодарение на популярността си, дължаща се на уникалния му вкус, можеш да го поръчаш в цяла Турция.

6. Kokoreç – месен деликатес

В кухнята на всяка страна можеш да намериш ястие, което предизвиква изключителни емоции сред гастрономите. В Турция това ястие често се свързва с Адана, но е известно в цялата страна. Става дума за kokoreç – вид улична храна, приготвена от агнешки черва, напълнени с вътрешности. Овкусяват се обилно, изпичат се на скара, нарязват се на парчета и се нареждат на руло. Това ястие обикновено се сервира по два начина – в лека версия с марината от зехтин, лимонов сок и риган или в пикантен вариант с домати, зелени и червени чушки.

7. Адана кебап

В турската кухня има място само за един цар и това е адана кебап. Ястието води началото си от Адана – най-плодородният черноморски регион на Турция. Специалитетът ще те грабне със сочността си, като реално представлява агнешка кайма, изпечена на шиш. Овкусява се със специални подправки, лук и чесън за по-добър вкус. Месото се сервира върху тънък хляб, като се гарнира с гриловани зеленчуци, като домати и чушки. Отгоре задължително се поръсва с пресен магданоз и сумак. Върви най-добре с освежаващ солен айрян!

© iStock

8. Симит – геврек със сусам

Една турска закуска не може без този мек отвътре и хрупкав отвън геврек, поръсен със сусам. Традицията повелява да го потопиш в мед или каймак или пък в друго традиционно ястие, наречено “менемен” (домати, бъркани яйца, чушки и подправки). Историята на тестеното изделие датира от времето на Османската империя, когато се сервира за закуска на различни владетели, а и по време на Рамазана. Днес можеш да го купиш от улични търговци, наречени simitçi, или в пекарните. Все по-често в пейзажа, особено на големите градове като Истанбул, можеш да видиш места, където се приготвя симит с домати или кашкавал.

9. Mantı – кнедли с чеснов сос

Пироги в Полша, тортелини или равиоли в Италия и манти в Турция. Невзрачни, малки, но изпълнени с блажен вкус кнедли, които обикновено се сервират с чеснов сос на базата на кисело мляко. Въпреки че традиционно имат месен пълнеж от агнешка или телешка кайма, можеш да намериш вегетариански версии, напр. с картофи или тиква. Преди сервиране се поръсват със сушени листа от мента, чили или сумак, а за обогатяване на вкуса се заливат с разтопено масло. Това ястие е популярно в цяла Мала Азия, защото идва от традициите на номадските племена на турците и монголите.

© iStock

10. Баклава

Тук едва ли има нужда да казваме, че турската баклава е невероятна! Сладка и лепкава, но в същото време възхитителна със своето разнообразие от текстури и вкусове. Тя несъмнено е кралицата на турската кухня. Приготвя се със специални кори, с мед или захарно-маслен сироп şöbiyet, като се добавят шам фъстък, орехи и бадеми. Съвременната ѝ родина е Газиантеп, известен с отглеждането на шам фъстък, но … първите подобни сладки изкушения са създадени за султана в двореца Топкапъ в Истанбул. Можеш да си вземеш баклава от магазини и сладкарници, където щандовете са пълни с десетки видове от този десерт. Сервират я с турско кафе или чай, за да смекчат малко сладостта ѝ. Ти обаче можеш да я хапваш, както си поискаш!

Несъмнено Турция е кулинарна съкровищница, която крие още невероятни ястия, които си струва да опиташ. А като добавим към това приказните гледки, невероятните забележителности и автентичните изживявания, то определено си струва да посетиш нашата съседка възможно най-скоро!


Instagram

Търсиш конкретно място?