Париж – мечтата на всеки пътешественик, на всеки романтик, на всеки ценител на историята, изкуството, храната, виното, ароматите, музиката, танца, киното и... какво ли още не. Независимо с кое свое изкушение, Париж ще плени сърцето ти за цял живот и няма да го забравиш никога. Ако още не си го посетил/а, ето ти само десет от хилядите причини да запълниш този пропуск възможно най-скоро.

[mpc_sh_header size=“h5″]1. Архитектура, паметници и постройки[/mpc_sh_header]

Една от най-големите причини, поради които Париж трябва да бъде посетен, е огромното изобилие от архитектурни забележителности – изключително красивите сгради като Oперата и Версайския дворец, внушителните свети места като катедралата Нотр Дам и базиликата Сакре Кьор, забележителните площади и емблематичните монументи като Триумфалната арка и Айфеловата кула са само една малка част от тях. Те наистина са популярни до баналност, но нищо не може да се сравни с това да бъдат видени от собствените ти очи.

Fotolia 58851940 Subscription Monthly M paris

[mpc_sh_header size=“h5″]2. История[/mpc_sh_header]

Макар и доста основателна, първата причина не би била чак толкова важна, ако повечето от споменатите забележителности не носеха духа на многовековна история. Счита се, че Париж е основан около 250 г. пр. Хр. като рибарско селище на брега на р. Сена. И от самото си създаване, през Средновековието, Ренесанса, Великата революция до наши дни, историята на Париж е наситена не само със събития, но и с паметни личности белязали нейното развитие.

10 paryz wersal Fotolia 64258726 Subscription Monthly M

[mpc_sh_header size=“h5″]3. Изкуство[/mpc_sh_header]

Малко градове в света могат да се похвалят със съхранението на толкова исторически и модерни творби на изкуството, колкото Париж. В Лувъра – най-известният музей в света и дом на най-популярната картина на всички времена – Мона Лиза на Леондардо да Винчи, се помещават толкова много творби от цял свят, че няма да ти стигне и цял ден да разгледаш повечето от тях. Музеят Д’Орсе с творби на импресионисти и пост-импресионисти ще те главозамае, а Помпиду е просто задължителен за любителите на модерното изкуство.

CDG

[mpc_sh_header size=“h5″]4. Вино [/mpc_sh_header]

Една от емблемите на Франция е божественото вино, което не може да се сравни с никое друго по света. Какво по-хубаво от това да го опиташ на местна земя в комбинация с изискано ястие и добра компания.

Fotolia 94493392 M

[mpc_sh_header size=“h5″]5. Кухня[/mpc_sh_header]

Думата „ястие“ съвсем естествено направи прехода към петата доста основателна причина да посетите Париж и това е уникалната френска кухня. С огромни традиции, свежа, изискана, изключително богата на вкусове и аромати – със сигурност ще те плени. В Париж ще намериш много гурме ресторанти от най-висок ранг, но бъди сигурен/а, че ще похапнеш вкусно и от първата срещната будка на улицата.

Fotolia 179450531 Subscription Monthly M

[mpc_sh_header size=“h5″]6. Романтика[/mpc_sh_header]

Тя може да бъде усетена във въздуха още преди да слезете от самолета. Няма как да не почувстваш, че що се касае за любов, всичко е възможно в този вълшебен град. Открадни целувка и си намисли желание под моста на влюбените, прегърни половинката си, докато се наслаждавате на спокойното течение на Сена или предложи брак на върха на Айфеловата кула – бъди сигурен/а, че ще бъде незабравимо.

Fotolia 94618063 M

[mpc_sh_header size=“h5″]7. Паркове и градини[/mpc_sh_header]

Ако понякога Париж ти се стори натоварен и шумен, винаги можеш да намериш покой в някое от изключителните му зелени кътчета. Една от емблемите на града – Люксембургската градина, се намира в самия център и е прекрасно място за разходка и отдих сред зеленина и свежест. Езера, статуи и цветни градини ще те приветстват в изключително красивите градини Тюйлери, а в Булонския лес, който е три пъти по-голям от Хайд парк в Лондон, ще намериш зоологическа градина, увеселителен парк и още редица други забавления 🙂

Fotolia 70198669 Subscription Monthly M Jardin du Luxembourg in Paris

[mpc_sh_header size=“h5″]8. Мода [/mpc_sh_header]

Има няколко града, които се борят за званието „световна модна столица“ и едва ли някой ще спори, че Париж е сред тях. Дрехи, парфюми, козметика – в столичните магазини ще откриеш най-новите колекции на едни от най-добрите дизайнери и марки. За шопинг посети града през януари/февруари или август/септември – в тези периоди на годината предишните колекции са изключително изгодни.

Fotolia 107476530 Subscription Monthly M

[mpc_sh_header size=“h5″]9. Шанз-елизе[/mpc_sh_header]

Едва ли има човек, който не е чувал това име, пък макар и да не знае точно какво означава или как точно се произнася. „Елисейските полета“ е един от най-известните булеварди в света, носи своята интересна история и си заслужава да се разходиш по него дори безцелно. Това е и едно от подходящите места да осъществиш част от плановете си по горната точка, тъй като тук се намират едни от най-известните магазини в Париж. И както се пее в емблематичната песен на Жо Дасен – На Шанз-Елизе, на слънце или под дъжда, на обед или в полунощ – има всичко, което пожелаете!

Fotolia 90703213

[mpc_sh_header size=“h5″]10. Дисниленд[/mpc_sh_header]

Макар не част от френската култура и традиция, няма как да не споменем този невероятен увеселителен парк като една от големите атракции на Париж. И не е задължително да е с деца, за да отидеш, заслужава си да изживееш това приключение, независимо на каква възраст си. Не забравяй, че Париж е най-добрата възможност да се докоснеш до света на Уолт Дисни, тъй като другите три парка Дисниленд се намират в Калифорния, Хонг Конг и Токио.

Fotolia 61000218 Subscription Monthly M

[mpc_sh_header size=“h5″]10+1. Самолетни билети[/mpc_sh_header]

След всичко казано дотук можем само да сме щастливи, че имаме толкова изгодни възможности за самолетен превоз до Париж. Остава само да отделим час-два, за да решим точно кога да летим и да планираме прецизно пътуването си. Самолетните билети в двете посоки започват едва от 50 евроМестата за настаняване в Париж пък са над 6500 и със сигурност ще намериш такъв според своите предпочитания. Още ли се колебаеш?

Вижте още 10 огромни причини да посетиш Барселона и Дубай и заповядай отново в блога на eSky, за да научиш повече за градовете, които мечтаеш да посетиш.


FAQ

Instagram

Търсиш конкретно място?