Може би си мечтал за Лисабон или Порто, може дори да си ги посетил вече, но чувал ли си за тези места? Със сигурност трябва да ги посетиш, когато си в Португалия - заслужават си!

Ето и кои са те:

Университетът в Коимбра

1
© iStock

Коимбра е един от най-старите и красиви градове в Португалия, с исторически сгради и перфектно разположение по река Мондего. Нейната най-завладяваща забележителност е без съмнение университетът. Построен през 13-ти век, той се е намирал първоначално в Лисабон и е преместен на сегашното си място през 16-ти век. Университетът в Коимбра е включен в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО през 2013 г., а ключовите места в университета включват Кралския дворец, бароковата библиотека, ботаническата градина и университетската кула.

Замъкът Пена, Синтра

2
© iStock

Независимо от това, че изглежда, сякаш излиза от страниците на приказка, замъкът Пена е вдъхновен от въображението на крал Фердинанд II. Пена в Синтра е реконструиран изоставен манастир от 16-ти век. В комплекса има романтични градини с естествена и екзотична флора, както и пешеходни пътеки и пейки за отдих. Докато си там, отдели време да посетиш и някои от другите дворци или древния замък на маврите.

Сагреш

3
© iStock

Диво, отдалечено и романтично, крайбрежието около Сагреш, в югозападния ъгъл на Португалия, не прилича на никоя друга част на Алгарве. Главно посещаван от сърфисти и местни жители, които искат да избягат от туристическите тълпи, той излъчва уникално усещане, особено по време на по-хладните зимни месеци. Посети Сагреш за почивка, релакс и пресни морски дарове.

 

Катедралата в Брага

4
© iStock

Религиозното наследство е една от забележителните характеристики на Брага, като най-старият и един от най-важните религиозни центрове в Португалия. Тук се намира и най-старата катедрала в страната, а Брага е и най-старият град в Португалия. Посещението на всички църкви е доста амбициозно, но най-популярните, които да включиш в списъка си със забележителности, са катедралата Igreja da Misericordia de Braga и Santuario de Bom Jesus do Monte. Също така Брага е подправен и оживен с колежани, които придават собствена енергия на града.

Фуншал, Мадейра

5
© iStock

Слънчевата столица на остров Мадейра е фантастична дестинация, независимо от сезона. Сгушен между океана и планините, градът не е лишен от дейности на открито и лекият, сух климат само помага. Разглеждането на пазарите е забавно, свързано с много прясна риба и екзотични плодове, а през нощта барове и клубове поддържат града жив. Когато посещаваш Фуншал, не пропускай също и ботаническата градина.

Ангра До Хероизмо

6
© iStock

Всички Азорските острови са красиви, но Терсейра е домът на най-красивия град на архипелага. Сгради, боядисани в сини, жълти и оранжеви тонове и това на фона на тучна зеленина – центърът на Ангра До Хероизмо е празник за очите. Той също е обект на световното наследство на ЮНЕСКО. Когато го посещаваш, не пропускай катедралата Sé de Angra, църквата Misericórdia, кметството и замъка São João Baptista.

 

Rua Direita, Обидош
7
© iStock

Rua Direita е главният път в Обидош, където посетителите ще намерят магазини, ресторанти и барове. Това е пътят, който е точно пред теб, влизайки през укрепения вход на града. След като „проучиш“ всичко, което Rua Direita може да ти предложи, не пропускай да се разходиш по стените на замъка – бъди внимателен, тъй като голяма част от разходката е по тясна стена, без защитна бариера.

Район Рибейра, Порто

8
© iStock

Световно наследство от 1996 г. насам, районът Рибейра в Порто е най-емблематичният квартал на града. Идилично разположен на река Douro, там има изобилие от неща, които да се видят и направят, включително гледка към основните мостове, лодки, уютни кафене с тераси, забележителности отпреди столетия, барокова архитектура и хилядолетна история. Не забравяй да посетиш Casa do Infante, да си купиш сувенири и да опиташ традиционна храна и вино.

Коста Нова, Авейро

9
© iStock

Наречен „Венеция на Португалия“, центърът на Авейро изглежда като живописна картина. Но най-колоритната област може да се окаже Коста Нова, близка плажна ивица, известна с ивици рибарски къщи. Коста Нова е спокойно място, където да се отдръпнеш от тълпите, да се насладиш на брега и да наблюдаваш някои сърфисти в действие. Има и много ресторанти с невероятна морска храна.

Национален парк Пенеда Гереш

10
© iStock

Всички португалски жители се гордеят с Националния парк Пенеда Гереш. Посочен като единственият национален защитен парк в страната и известен като отлично място за пешеходен туризъм, наблюдение на птици и къмпинг, паркът се намира в прекрасен район с красиви лозя и очарователни села. Пейзажът предлага всичко – от речни долини до скалисти върхове, зашеметяваща флора и диви животни.

Евора, Алентежу

11
© iStock

Средновековният център на Евора очарова със забележителности и красиво запазена архитектура. Главният площад Praça do Giraldo е популярен район за отдих, в който заведенията с тераси позволяват на посетителите да гледат към готическите сгради, старите дворци, превърнати в обществени сгради, църквата от 16-ти век и богато украсения фонтан. На кратко пешеходно разстояние от централния площад, посетителите ще открият зловещия, но красив параклис от кости, Римският храм, Кралският дворец, катедралата от 18-ти век и Музеят на Евора.


Instagram

Търсиш конкретно място?