Доклад, свързан с туризма, изготвен от Световния икономически форум, който се публикува на всеки две години, измерва относителното "здравословно състояние" на страните по света, като използва широк кръг от индикатори, включително безопасност и сигурност, природни ресурси, стабилност, инфраструктура, здравеопазване и ценова конкурентоспособност.

Европейски дестинации заемат Топ 3, а популярна туристическа дестинация в Азия се нарежда на четвърто място. Виж кои страни влизат в Топ 13.

13. Сингапур

singapore 1

Над 15 милиона туристи посещават града-държава всяка година. Държавата полага усилия, за да увеличава с всяка изминала година тази цифра – казината са легализирани през 2005 г., а страната се популяризира и като център за медицински туризъм, като всяка година чужденците, които търсят медицински услуги са над 200 000.

12. Австрия

Хофбург

Международният туризъм е най-голямата част от австрийската икономика, което представлява около 9% от БВП. Само нейната столица, Виена, известна като „град на музиката“, заради централната си роля като европейски музикален център, привлича почти 4 милиона души годишно.

 

11. Хонконг

хонг

Автономната територия в Източна Азия е единадесетият най-посещаван обект в света и е обявил общо над 30 милиарда лири от международни приходи от туризъм през 2014 г.

10. Швейцария

Швейцария

Туризмът е важно перо от швейцарската икономика, особено за най-слабо развитите алпийски региони в страната. Голяма част от туристическия сектор на страната обслужва развлекателни дейности, включително ски и туризъм.

9. Канада

canada

Северноамериканската страна е втората по големина в света и определено има какво да покаже на своите туристи – красиви  пейзажи, разнообразен климат, различни култури. Най-много посетители събират трите най-големи града на Канада: Торонто, Монреал и Ванкувър.

8. Италия

venice

С над 50 милиона туристи годишно, Италия е петата най-посещавана страна в света, генерираща над 150 милиарда долара всяка година само от туризъм. Хората посещават Италия по много причини –  изкуство, кухня, история и култура, както и живописното крайбрежие и плажове.

Виж още: Алберобело – в света на приказките

7. Австралия

Мост и опера

Туристи от целия свят избират Австралия, заради умерения климат, огромния брой природни ресурси и оживените градове. Популярните места за посещение включват Големия бариерен риф, остров Кенгуру, Мелбърн и Пърт.

6. САЩ

USA

САЩ е магнит за туристите, които посещават забележителности като Гранд Каньон и Йелоустоун, както и оживените градове, Чикаго, Ню Йорк и Сан Франциско.

5. Обединено кралство

spring

Туризмът е огромна част от британската икономика, генерирайки 9% от БВП на страната и почти 10% от работните места. Английската столица, Лондон, е най-посещаваният град в света.

4. Япония

Tokio

Популярността на Япония сред туристите продължава да расте, като през 2016 г., страната е посетена от над 24 милиона международни туристи. Япония разполага с 20 обекта от световното културно наследство, включително античните паметници в Киото и замъкът Химеджи.

3. Германия

germany

Германия е седмата най-посещавана страна в света, а столицата Берлин е третият най-посещаван град в света. Най-посещаваните му забележителности са замъкът Хайделберг, Бундестагът в Берлин и замъкът Нойшванщайн в Бавария.

Виж още: Нойшванщайн – замък от приказките

2. Франция

Франция

Западноевропейската държава е известна като глобален център за изкуство, наука и философия, който привлича повече туристи от всяка друга страна по света. Нейната столица, Париж, е петият най-посещаван град в света.

1. Испания

barsa

Разположен в югозападна Европа, Испания се гордее с дълги и живописни плажни ивици и градове, които са процъфтяващи културни и исторически центрове.

 

Виж още: 13 неща, които трябва да знаеш преди да посетиш Испания

 

 


Instagram

Търсиш конкретно място?