Саграда Фамилия е абсолютно спираща дъха църква, разположена в Барселона, Испания. Архитектът зад този скъпоценен камък, който все още не е завършен, няма как да е друг, освен Антони Гауди и това го знае всеки. Гауди има световноизвестни шедьоври, разпръснати в цяла Барселона.

Саграда Фамиляи

Ето някои невероятни факта, които трябва да знаеш за този архутектурен щедьовър, преди да го посетиш.

1. Строеж за повече от век

Изграждането на Саграда Фамилия започва през 1882 г., а когато Гауди умира през 1926 г., само една четвърт от проекта е завършен. Въпреки че Гауди прекарва последните години от живота си, посветен на проекта, е наясно, че той няма да бъде завършен през целия му живот. Смята се, че Сграда Фамилия е в крайния етап на строителството, като през 2026 г. се очаква да бъде официалното й откриване.

2. Саграда или египетските пирамиди

150 години със сигурност е дълго време да се построи една катедрала, но ето нещо интересно: финалното изграждането на Саграда Фамилия ще отнеме повече време от строителсвото на египетските пирамиди и само 50 години по-малко от Великата китайска стена.

3. В Саграда има училище

През първите дни на строителството на Саграда Фамилия, Гауди основава училище в сградата. То е направено за децата на строителни работници, за да присъстват, докато бащите им прекарват дните и нощите си, строейки една от най-великолепните сгради в цяла Европа.

 

4. Компютрите ускоряват строежа

Когато започва строежът, в края на 1800 година, няма компютри и цифрова анимация. В миналото строителите са разчитали само на хартиени скици, по които да се водят. Благодарение на напредването на технологиите, се ускорява и строителстовото на Саграда Фамилия.

5. Обект на ЮНЕСКО

Макар и незавършена, катедралата е обявена за обект на ЮНЕСКО за световно наследство през 1984 г. Тя получава признанието най-вече поради уникалната си архитектура и способността на Гауди да създаде нещо толкова новаторско и артистично. Това обаче не е изненада – тази сграда е една от седемте на Гауди, които попадат в списъка на ЮНЕСКО.

6. Тя вече не е катедрала

Когато започва строителството на Саграда Фамилия, тя е римокатолическа църква. По-късно е обявена за катедрала, а през 2010 г. папа Бенедикт XVI я обявява за базилика.

7. Всяка от 18-те кули е важна

Когато Саграда Фамилия е завършена, ще има 18 кули. 12 от тях ще представляват апостолите, четири – евангелистите, една е определена за Дева Мария и, разбира се, последната, най-високата, ще представлява Исус Христос.

8. Гауди е погребан там

Саграда Фамилия помещава гробницата на Антони Гауди. Разположена на подземното ниво на сградата, могаш да дойдеш и да видиш гроба на този велик човек. Гробницата е заобиколена от четири параклиса и ще я намериш лесно, защото там винаги има тълпи от хора, които искат поне за миг да се докоснат до гениалността на Гауди.

9. Опит за „преврат“

През 1936 г., в средата на испанската Гражданска война, група анархисти нахлухат в Саградата и подпалват криптата. Макар че много важни материали, свързани със строителството, са изгубени, друга част успяват да бъдат спасени. През този период строителството е изключително бавно поради липсващите скици и проекти.

10. Спорните фасади

Саграда Фамилия има три фасади, като фасадата на Рождество Христово е завършена от самия Гауди. Останалите две са построени много по-късно и доста хора твърдят, че те са твърде абстрактни и са отнели от стила и визията на Антонио Гауди като художник и архитект.

11. Природата има силно влияние

Желанието на Гауди е природата да присъства във всеки елемент от Саграда Фамилия, затова не се изненадвай, че ще я виждаш навсякъде и не си мисли, че това е заблуда или просто така ти се струва. Не, тя наситина е навсякъде, под формата на различна флора и фауна.

12. Забележителна височина

Когато Саграда Фамилия е напълно завършена, това ще бъде най-високата религиозна сграда в цяла Европа. Централната кула в средата ще достига височина 170 метра. Въпреки височината, Гауди вярва, че нищо, създадено от човека, не трябва да бъде по-високо от Божието дело. Не е случайно, че височина ще бъде с един метър по-малко от планината Montjuïc в Барселона, която е и най-високата точка в града.

13. Вътре има асансьори 

Фактът, че вътре има асансьори, може да ти се стори не толкова невероятен, но само помисли колко „тънки“ са кулите, където се намират те. Асансьорите позволяват на посетителите да видят най-ниските и най-високите части на конструкцията, а слизайки от тях трябва да преминеш през тесни пътеки и стълби, за да стигнеш до кулите, където можеш да видиш прекрасни гледки към града.

14. Сложен символизъм

Има тонове символизъм във всяка част от структурата на Гауди. Освен религиозните символи, има и други, заслужаващи внимание. Вътрешните стълбове всъщност приличат на дървета, а когато ги погледнеш, техните форми непрекъснато се променят, така, както истинските дървета. Има и костенурки, които държат тези „стълбове“, символизиращи земята и морето.

15. Участвай в изграждането

Ако се колебаеш дали да посетиш Саграда Фамилия –  не му мисли много. Трите милиона посетители всяка година подпомагат проекта, който струва около 25 милиона евро годишно, тъй като сумата за входната такса отива за завършването на този шедьовър. Така спокойно можеш да кажеш, че си участвал в изграждането на Саграда Фамилия!

Виж още: 25 интересни факта за Айфеловата кула

 


FAQ

Instagram

Търсиш конкретно място?