Барселона е цветна, артистична, интересна, а днес ще ти разкажем как може да бъде и безплатна. Разбира се, ще се наложи на някои места да си платиш входна такса, но, повярвай ни - няма да съжаляваш.

Barselona
© iStock

Ето и местата, за които пари няма да ти трябват.

Museu Picasso

Винаги има опашка в класическия музей, посветен на испанския майстор, който някога е живял и работил там, а сега в него се съхраняват част от колекциите му. Ако обаче посещението ти съвпадне с първата неделя на месеца, входът е безплатен за всички. Опитай да отидеш по-рано от обявения час на отваряне, за да си сред първите посетители.

Присъедини се към пешеходна обиколка

Има няколко малки местни компании, които предлагат безплатни пешеходни обиколки в Барселона, така че посети някое бюро за туристическа информация, откъдето ще разбереш повече подробности – кои дни са, откъде тръгват, в колко часа са и т.н.

Наслади се на слънцето и песните на Passeig Maritime

В слънчев ден там ще откриеш много хора, които се разхождат или седят и се наслаждават на слънцето и музиката на уличните музиканти, играят игри или продават ръчно изработени сувенири. Това е едно от най-приятните места в испанския град, за да изпиеш разхлаждаща напитка, наслаждавайки се на живота, който кипи около теб.

Намери тиха част на плажа

„Какво да направя, когато плажовете са прекалено препълнени?“ Намери си някое малко по-спокойно и тихо местенце! Стотици туристи и местни жители се спускат към плажа, за да съберат тен и да се разхладят във водата и понякога наистина става пренаселено. Затова опитай да си намериш някое по-уединено място, на което да релаксираш пълноценно.

Разходка по Passeig de Gracia

Тази разходка е един от най-популярните пешеходни маршрути в Барселона и това е напълно основателно. По маршрута са най-добрите примери за работата на Гауди – Casa Batlló и Casa Milà – и много от най-луксозните испански и международни марки.

 

Разгледай най-новите дизайнерски магазини и кафенета

Щом стигнеш до края на Passeig de Gracia, вече ще си в съседния квартал, където можеш да намериш изобилие от най-добрите дизайнери и техните най-нови колекции или да изпиеш едно кафе в някое от най-модерните кафенета на Барса.

Добри сделки на Encants Barcelona

Повече от 600 години хората от цяла Барселона се стичат на Encants Barcelona за антични мебели и други ръчно изработени стоки. Отворен отново, след реновиране, през 2013 г., сега пазарът разполага с над 500 търговци на дребно, които продават богата гама от различни продукти – от стоки за дома и бита до дрехи и сувенири.

Разгледай една различна катедрала

Не може да посетиш Барселона и да не видиш Саграда Фамилия – съгласни сме! Има обаче още една катедрала в стария град, която си заслужава. Построена през 13-ти век, Catedral de la Santa Cruz y Santa Eulalia е един от най-хубавите примери в Европа за готическия архитектурен стил, а също и подходяща за този списък – безплатна!

Триумфалната арка

Друга безплатна архитектурна забележителност в Барселона е Триумфалната арка. Със сигурност вдъхновена от други европейски арки, този „червен тухлен гигант“ е построен като вход за посещение на Световния панаир в Барселона през 1888 година.

Уличното изкуство на Barri Gòtic

Известен по-често в англоезичния свят като Готическия квартал на Барселона, Barri Gòtic е един от най-старите квартали в града и обратно на името си, е мястото, където ще откриеш някои от най-иновативните хрумвания на уличните художници.

 

Присъедини се към безплатен езиков курс

Забавно е да научиш малко от даден език, докато си на местна територия. Чрез присъединяването си към свободен езиков обмен можеш да споделиш преживяването с някого, който ще си спомняш завинаги, а и ще помогнеш на някой друг да упражнява езиковите си умения.

Наблюдавай залеза

Фантастична е гледката от бившия бункер, построен по време на испанската Гражданска война и който ще ти даде една прекрасна и незабравима панорамна гледка. А когато това е придружено и със залез и любим човек…Само опитай!

Разходка по La Rambla

Започни разходката си от горния край на La Rambla, докато не стигнеш до пристанището и паметника на Колумб. По пътя си ще видиш много магазинчета, сувенири и тълпи от хора. Слей се с тълпата, но не забравяй да пазиш личните си вещи.

Виж местния пазар

Ако търсиш истински пазар, на който преобладават местните, тогава не забравяй да посетиш пазара за храни Santa Caterina. Трудно е да го пропуснеш, благодарение на новата, модерна сграда, в която се помещава.

Виж римските останки в културния център El Born

Ако Готическият квартал не ти е бил достатъчен, за да те развълнува, то тогава прекарай известно време в вултурния център El Born, където ще намериш наскоро възстановени останки от римския период на града.

Присъедини се на фоторазходка с местните

Това е шанс да се разходиш с колегите-фотографи и да говорите с тях по теми, които те вълнуват. Фоторазходките са нарастваща тенденция в целия свят и са чудесен начин освен да научиш нещо ново, също и да се запознаеш с нови хора.


Instagram

Търсиш конкретно място?