Италия е необятна - море, планина, курорти, забележителности, вкусна храна, прекрасни напитки...Можем да изброяваме до безкрай!

Ето и какво според нас трябва да знаеш или включиш в задължителния си списък и да не пропускаш, когато тръгваш за Италия.

© iStock

Носи си карта

Да, принципно е забавно да се загубиш в малките улички и да откриеш места, за които не си и подозирал, но да се загубиш в Италия понякога може да се окаже коварно. Дори и да ти харесва идеята, винаги си струва да изтеглиш офлайн карта на своя смартфон или да ползваш добрата стара хартиена карта. Това ще ти спести много време, когато се опитваш да се ориентираш по улиците на Венеция, Флоренция и почти всяко тосканско селище.

Италия не е само големите градове

Има толкова много неща, които трябва да „проучиш“ в рамките на Ботуша. Не забравяй за многото малки (и големи) острови, които можеш да откриеш в Италия! Отправи се към Сицилия, Сардиния и Елба, за да видиш другата страна на Италия.

Кафето е религия

Италианец, който не пие кафе? Не, не е възможно! Кафето е на голяма почит в Италия, а местните го пият късо и на крак. Трудно можеш да видиш местен да се заседи с часове в някое кафене, както сме свикнали ние. Задължително опитай и латето – кафе с мляко.

© iStock

Безплатна питейна вода

Градове като Рим, Флоренция и Венеция имат напълно безопасна, чиста и безплатна питейна вода в градските гладини. Вземи си бутилка за многократна употреба или ползвай някоя от магазина и така няма да плащаш за минерална вода.

Вечерята

В Италия, още повече на юг, вечерята никога не се „претупва“ – това е времетза спокойна атмосфера, в която да се наслаждаваш на храната със семейството и приятелите си.

Гондолите са скъпи

Наемането на гондола е доста скъпо удоволствие, но не забравяй, че винаги можеш да се пазариш с гондолиерите и да свалиш от първоначалната цена, която са ти казали. Цените са не на човек, а за цялата гондола, тоест, ако си с повече хора ще ти излезе по-изгодно, за да си разделите разходите.

Плащай с карта

Картови плащания се приемат почти навсякъде, така че носи само малко пари в брой и го ползвай за сергийките, на които можеш да платиш само кеш.

© iStock

Няма безплатен…хляб

Ресторантите обикновено сервират хляб на масата, без да те уведомяват, че се заплаща, докато не погледнеш сметката си, за да разбереш колко ти е струвал. Цената не е кой знае какво, но ако искаш да спестиш и не ти се хапва хляб – попитай.

Италия има впечатляващи плажове

талия определено е повече от градските пейзажи на Рим, Флоренция, Милано и Венеция! Не забравяй да посетиш един от хилядите красиви плажове, намиращи се на впечатляващото крайбрежие. Насочи се към Terracina, за да видиш един от най-красивите бели пясъчни плажове.

Влаковете са страхотни

Ако искаш да пътуваш между градовете, опитай да ползваш влак! Италия има впечатляваща, високоскоростна железопътна линия, подобна на Рим-Флоренция-Венеция.

Завери билетите за влак/автобус

Говорейки за влаковете, не забравяй да завериш вече закупения си билет на машините на перона или намиращи се в самия автобус. Ще ти бъде наложена глоба, ако проверяващите те хванат с незаверен билет.

© iStock
© iStock

Северът и югът са много различни

Северната и южната част на Италия са сякаш различни държави! Северът е „индустриализиран“, континентален европейски регион, докато югът има много по-спокойно средиземноморско усещане – и двете са чудесни и много различни!

Научи няколко думи на италиански

Никой не очаква от теб да говориш свободно езика, макар това е основен плюс, ако си там. Както навсякъде другаде по света, няколко думи на италиански ще поласкаят местните и ще покажат уважението ти към страната им.

Носи връхна дреха в църквата

В много от църквите ще бъдеш помолен да покриеш раменете или краката си, ако си с много къси панталонки или рокля,  така че си носи връхна дреха. Със сигурност ще ти се наложи във Ватикана и да…технически тя не е в Италия, но все пак …

Трюфели

Трюфелите са голям бизнес в Италия. Те са ценна съставка в много италиански ястия и често се срещат в определени райони на страната. Това е голям деликатес, което личи и от цената, а Италия е най-подходящото място да опиташ трюфел, ако досега не си.

© iStock
© iStock

Cinque Terre – задължителни в списъка ти

Cinque Terre или „петте земи“ са задължителна спирка, ако си в района! Не прави грешката да опитваш да стигнеш до там с кола. Ползвай влака между градчетата, пътуването е не повече от 3-4 минути, влаковете са на много малък интервал от време и са изключително удобни.

Пий вино

Ако си почитател на виното, то Италия е точното място за теб. И нека цената не те заблуждава – има много хубави вина на ниски цени. Това, че е евтино, не означава, че не е хубаво.

Тоскана е най-доброто място за пържоли

Опитай Steak Florentine в Тоскана и се наслади на едни от най-добрите пържоли в целия свят. Може да ти се стори малко по-скъпо от обикновено, но определено си заслужава, а порцията е толкова голяма, че спокойно можеш да я споделиш със своя спътник.

Хапвай пица на корем

Това е единствената страна, където можеш да хапваш страхотна пица, в който и град да се намираш и в почти всяко заведение или крайпътна закусвалня. Разбира се, винаги избирай малките, уютни ресторантчета на тихите, странични улички, далеч от основните площади и туристическите атракции. Пиците винаги са доста големи, а цените ще те изненадат приятно.

© iStock
© iStock

Сладоледът е твърде вкусен, за да го пренебрегнеш

Сладоледът в Италия е най-добрият в света! Смело твърдение, но вярно! Все още не сме намерили страна, която да се похвали с по-вкусен сладолед от този в Италия. На повечето улици има колички със сладолед, който е на сравнително добра цена.

Карай ски в Италия

Не много хора осъзнават, че можеш да караш ски в Италия, тъй като свързваме страната с топлите, летни дни. Ако обаче си фен на зимните спортове, то със сигурност ще оцениш зашеметяващите писти на италианските Алпи. Ще откриеш някои чудесни курорти, които си съперничат дори със световноизвестните комплекси в Швейцария и Франция.

Италия и…още нещо

Да, в самата Италия има и други интересни места. За какво говорим? Е, как за какво – за Ватикана и Сан Марино. И двете са впечатляващи и си струва да им отделиш време.

Венеция потъва

Очевидно любимия град на Италия, Венеция, малко по-малко бива поглъщан от водата, така че, ако все още не си ходил там…какво чакаш?!


Instagram

Търсиш конкретно място?