За някои места се казва, че приличат на картини на някой известен художник. Те могат да бъдат корици на списания, пощенски картички… или да бъдат качени в Instagram. Общото между тях са всички спиращи дъха пейзажи, непокътнатата природа и тяхната уникалност. Но всъщност кои туристически дестинации са „instagrammable“ и биват снимани и харесвани най-често от феновете на Instagram?

Знаеш ли, че Instagram има 2 милиарда активни потребителя месечно? Всеки ден те харесват около 4,3 милиарда публикации. Снимките, които се споделят от „травъл инфлуенсърите“, в повечето случаи привличат най-много внимание. Виж следващите няколко реда, за да разбереш кои са най-популярните дестинации и хаштагове за 2022 г., които те пренасят директно на пленителните екзотични плажове.

keling king beach bali nusa penida
Нуса Пенида, Бали © iStock

Нуса Пенида – един от най-красивите острови в Азия

Може би е трудно да си представиш, но този малък райски остров доскоро остава в сянката на по-големия и известен остров в съседство – Бали. Интересното е, че и до днес тук можеш да откриеш девствена природа, но защо? Някога индонезийците са го смятали за „остров на черната магия“, като са вярвали, че той е обитаван от демони и магьосници. Разбира се в днешно време е трудно да не разбереш за това райско кътче, като все повече пътешественици публикуват снимки с хаштагове #nusapenida, #nusapenidabali и #kelingkingbeach в Instagram.

nusa penida tree house
Дървена къщичка, Нуса Пенида© iStock

Островът предлага незабравими изживявания на своите посетители и има много какво да покаже. Докато си тук задължително трябва да видиш известните скали във формата на тиранозавър на труднодостъпния плаж Kelingking. Ако се запътиш натам, не забравяй да си обуеш удобни обувки и да се заредиш с достатъчно вода и храна. Други интересни и популярни места в Instagram са плажовете Diamond Beach и Broken Beach, както и гледката от Palau Seribu, където можеш да видиш скалите, излизащи от лазурното море. Ако търсиш нещо вълнуващо, то със сигурност трябва да посетиш храма Gua Giri Putri, издълбан в пещера, или естествените басейни на Angel’s Billabong. 

Организирай пътуване до Бали!
bahamas beach sunrise
Изгрев слънце на един от плажовете на Бахамите © iStock

Pig Beach – екзотични прасенца на плаж

Вълнуващо приключение, което носи истинско удоволствие, ще бъде пътешествието до остров Биг Майор Кей на Бахамите. Това място ще те плени с необятните си небесни гледки и … плуващи прасенца. Да, точно така – диви прасета се наслаждават на слънцето на пясък, гладък като коприна и се къпят в лазурна вода. Светът научава за тях през не толкова далечната 2009 г. Оттогава този остров, досега избягван от туристите, заема челни позиции в списъците на всички любители на животните и фотографията.

bahamas pig beach
Pig beach, Бахами © iStock

В Instagram можеш да намериш снимки на карибските прасета, обозначени с хаштаговете #pigbeach, #bahamas или #bigmayorcay. Ако решиш да се отправиш към плажа, можеш да вземеш храна за прасенцата, които обикновено плуват на няколкостотин метра от брега. Тук можеш да видиш също диви котки и кози – истинска екзотична зоологическа градина. 

Организирай пътуване до Бахамите!
mexico tulum cenote
Тулум, Мексико © iStock

Тулум – дивата природа и маите

Мексиканският Тулум също се нарежда на челно място сред екзотичните райски кътчета, които са любими на Instagram аудиторията. Мястото предлага много повече от колкото можеш да очакваш – тук ще откриеш руините на маите, богата растителност и сеноти (характерни за полуостров Ютакан). Повечето туристи, жадни за необикновени гледки и непознати места, са привлечени от естествените карстови кладенци. Потърси хаштаговете #grancenote, #tulum, #tulumvibes или #tulummexico, за да се убедиш в природната красота.

mexico grand cenote
Гран Сеноте, Мексико © iStock

Ако заплатиш скромна такса, всъщност можеш да се люлееш и на люлка над водата, което е перфектният момент за Instagram снимки. В дългия 140 метра Гран Сеноте можеш дори да плуваш и да се разхождаш по дървени мостчета. В района задължително трябва да посетиш и предколумбовия град на маите и известния El Castillo. Можеш да се сдобиеш със страхотни снимки и в местността Templo del Dios del Viento, разположен на хълм на брега на морето. 

Организирай пътуване до Мексико!
algarve praia do camilo
Praia do Camilo, Португалия © iStock

Алгарве – грандиозен природен спектакъл

Перлата на крайбрежието на Алгарве в Португалия е Praia do Camilo – той се намира в изключително очарователния и фотогеничен град Лагос. Мястото е едно от най-известните места в Instagram, а в същото време е на една ръка разстояние и полетите до Португалия изобщо не са толкова скъпи, колкото тези до Бали и Бахамите. Можеш да разгледаш хаштаговете #praiadocamilo, #lagos и #algarve, за да разбереш какво всъщност привлича туристите от цял свят.

algarve benagil cave
Пещера Бенагил, Португалия © iStock

Плажът е разположен в тих залив, а брегът му е заобиколен от великолепни високи скали. За да стигнеш до него, трябва да се спуснеш по красива дървена стълба – наистина си заслужава. Едно от най-фотографираните места по крайбрежието на Алгарве е впечатляващата пещера Бенагил, която също ти препоръчваме да посетиш. Не изпускай  и гледката от Понта да Пиедаде – тук можеш да видиш скален мост над водата. 

Организирай пътуване до Португалия!
zakynthos navagio beach
Плаж Навагио, Закинтос © iStock

Плажът Навагио – необичайна райска гледка

Това, което превръща дадено място в хит в Instagram, е не само неговата природна красота. Необходима е и доза загадъчност, невероятна история или както е в случая с плажа Навагио – мистериозен кораб. „Панайотис“ е ръждясал кораб, който се показва на фона на величествена скала, падаща в наситено лазурната вода и привлича хиляди туристи постоянно. Виж хаштаговете #navagiobeach и #navagiozakynthos, за да разбереш какво имаме предвид.

zakynthos blue caves
Сини пещери, Закинтос © iStock

Заливът на корабокрушенците, както още се нарича плажът Навагио, е основната атракция на тази част на Закинтос. Можеш да стигнеш до тук по море, за което ще ти помогнат редовните водни таксита, които се движат от Порто Вроми. Маршрутът минава покрай така наречените Сини пещери. Ако искаш да видиш и снимаш плажа от птичи поглед, то тогава отиди до наблюдателната площадка на върха на скалата, където ще ти се разкрие пленителна гледка към Навагио. До там можеш да стигнеш много лесно с кола или обществен транспорт. 

Организирай пътуване до Закинтос!

 

Instagram определено може да бъде лесен начин, чрез който да се запознаеш с едни от най-красивите места на Земята – със сигурност много от тези дестинации ще сложиш в своя списък с мечтани пътувания.

А пък ако търсиш още вдъхновения, не спирай да следиш нашия блог, където винаги се опитваме да те запознаем с най-интересните места.


FAQ

Instagram

Търсиш конкретно място?