Един приятел веднъж ми каза, че няма търпение да посети Съединените щати. Когато го попитах къде точно иска да отиде, той ме погледна доста учудено и каза "Ню Йорк, къде другаде?", сякаш отговорът беше очевиден.

 

Може да звучи смешно, но американците са виновни за тези предубеждения. Що се отнася до Обединените арабски емирства (ОАЕ), Дубай и Абу Даби са като Ню Йорк. Те са блестящите букви на шатрата на Бродуей, които привличат цялото внимание. Като се има предвид популярността на тези две емирства, лесно е да се забрави, че има още пет в списъка. От белите пясъчни плажове на Фуджейра до най-дългия зиплайн в света в Рас ал-Хайма, тези емирства не са толкова пищни като Дубай, но си заслужават да бъдат посетени.

Шарджа

istock 669463000

Ако върнем лентата 40 години назад, Шарджа щеше да е първа спирка за пътуващите до ОАЕ. Преди десетилетия Шарджа е била най-голямата „туристическа атракция“ в региона, докато шейх Ал Касими не решава, че ограничаването на западното влияние е в най-добрия интерес за неговия народ и превръща Шарджа в „суха“ държава със строги закони на шериата. Днес, въпреки че Шарджа технически емирство със сух режим, в съседното емирство Аджман няма забрана за алкохол. Границата между двете емирства минава точно през центъра на град Шарджа, така че коктейлът е само на една кратка разходка разстояние.

Шарджа има едни от най-добрите културни предложения в Персийския залив. Художествената галерия в Шарджа е най-голямата в региона, а Сърцето на Шарджа е завладяващ начин да се върнеш назад във времето, като се разходиш из запазени улици, крепостни валове, дворове и традиционна архитектура. Можеш също да видиш традиционните dhous от Иран – арабски ветроходни плавателни съдове – плащаващи из пристанището, точно както са правили и преди хиляди ходини.

Фуджейра

istock 1144767036

Ако Дубай е Ню Йорк, то Фуджейра е Маями. Преди част от Шарджа, емирството придобива независимост през 1952 г. и е отделено от съседните емирства от планината Хаджар. Това е единственото емирство, което няма достъп до Персийския залив, но плажовете му на брега на Оманския залив са го превърнали в морска дестинация. Плажът Al Aqah, един от най-популярните плажове на Фуджейра, граничи с Мусандам, ексклав на Оман, и предлага на летуващите кледка към планинския пейзаж на района и подобно на фиорд крайбрежие.

Фуджейра е емирство, известно и със своите крепости. Форт Фуджейра, построен през 1670 г., е най-стария форт в ОАЕ, който преди е служил като дом на управляващото семейство. Посещавайки крепостта и околностите, можеш да видиш възстановени стари къщи, свидетелства за традиционния арабски живот, а също така да видиш и старата напоителна система, използвана от емирските фермери. Форт Битна датира от 1735 г. и се счита за неразделна част от защитата на източните ОАЕ. От укрепленията ще имаш зашеметяваща гледка към планините и околностите.

За едно напълно различно изживяване от това на плажовете на емирството, можеш да посетиш неговите планински уади (вади) – сухи корита, в които можеш да откриеш вода само след обилен дъжд. Изследвайки планината Хаджар, ще намериш Вади Сиджи, Вади Сахам, Вади ал-Тайван и Вади Майдак. Един от най-популярните начини да видиш вади е чрез „вади-башинг“ – изживяване на четири колела през сухите речни корита.

Рас ал-Хайма

istock 1218326825

Най-северното емирство, Рал ал-Хайма, еволюира от статута си на малка рибарска общност. Все по-привлекателно за туристите, емирството се превърна в място за авантюристи, които се възползват от суровия пейзаж на планината Хаджар. Въпреки че днес Рас ал-Хайма е едно модерно място, все още можеш да се докоснеш до простичките му корени, като посетиш руините на Джазират ал-Харма, на около  20 километра южно от град Рас ал-Хайма. Въпреки че селото е изоставено през 60-те години на миналия век, все още можеш да видиш традиционната архитектура от коралови блокове и да разбереш какъв е бил животът на ловците на бисери, които са живели там.

Обикновено Дубай е известно като емирството, където всичко е най, но Рас ал-Хайма е дом на най-дългата zipline в света. „Полет“ през Jebel Jais е с дължина от 2.8 километра, който преминава през драматичен каньон и позволява на „пътуващите“ да се движат с до 120 километра в час. Едно от уникалните неща от това преживяване е „кацането“ на платформа, висяща във въздуха.

Тъй като си в пустинята, вероятно ще искаш да се охладиш в даден момент. Khatt Springs югоизточно от град Рас ал-Хайма е разнообразие от минерални басейни, чиято вода се смята, че има възстановителни и терапевтични свойства. Заобиколен от оазис с палми, може да се заблудиш да мислиш, че целото това нещо е просто мираж.

Аджман

istock 1141292225

Въпреки че е едно от по-малките емирства, Аджман съчетава по малко от всичко, което прави другите емирства специални. Освен това е и чудесно място да се отпуснеш и да се потопиш в арабската история, без излишни тъпли от хора. Най-важното културно предложение на Аджман е музеят Аджман, намиращ се в стара крепост от 18 век. Любителите на дивата природа могат да видят розово фламинго и други над 60 вида птици в природния резерват Al Zorah, а в допълнение да се свържат още повече с природата, като минат по една от пътеките през планината Хаджар, или пък да карат ATV в пустинята. Ако търсиш по-спокойна ваканция, несе притеснявай: Аджман разполага с няколко плажа, които са на разположение на гостите.

Ум ал-Куейн

istock 95001175

Най-малкото емирство, разположено между Рас ал-Хайма и Аджман, Ум ал-Куейн се простира на близо 800 квадратни километра. То не е от онези големи неща, които идват в малка опаковка. В Ум ал-Куейн няма особено много неща за вършене, но ако искаш да посетиш всичките седем емирства или имаш малко повече време, няма да се разочароваш. Подобно на Аджман, Ум ал-Куейн не е измъчван от тълпи от туристи, което го прави да се усеща по-автентично и релаксиращо от пътуване до Дубай или Абу Даби. Посети пристанището Al-Dour, преди място за търговия, а сега малък храм и крепост, или разгледай островите в източната част на полуострова. Jazriat al Ghallah, Al Chewria, Al Harmala, Al Qaram, както и другите острови са дом на много птици и друг тип морски обитатели, които определено си заслужават вниманието. Ако искаш да увеличиш притока на адреналин, можеш да посетиш Emirates Motorplex, където можеш да наемеш мотоциклет или ATV, за да се разходиш из пустинята.

 

FAQ

Instagram

Търсиш конкретно място?