Пожелахме си пролет и ето я нея! Температурите се покачват, денят става все по-дълъг, а желанието ни за приключения е все по-силно. С настъпването на пролетта, пред нас се разкриват чудесни възможности за опознаване на нови места или преоткриването на добре познати кътчета. Ето защо, ти подхотвихме няколко идеи за един пълноценен уикенд в страната.

Трябва ти само малко вдъхновение и няколко свободни дни, за да извлечеш максимума от пътуването из България. Предлагаме ти няколко идеи за един пълноценен уикенд, наслаждавайки се на нашата родина и нейното величие.

resized1
Гледка към Сливен © iStock

Отдай се на приключения в Природен парк „Сините камъни“

Природният парк се намира на източния склон на Стара Планина, а самият град Сливен – в подножието на южната му страна. Паркът е в списъка на защитените територии на България и предлага много възможности за туризъм, различни пътеки и забележителности. Може би най-известната от тях е „Халката“ – скален феномен, който представлява огромен интерес за всички туристи. Интересна легенда се носи за „Халката“”, а именно, че преди е била използвана, за да се връзват кораби и лодки, тъй като Сливен е бил на дъното на морето.

resized 2
„Халката“ © iStock

Лесният достъп до парка е осигурен чрез лифт, който работи почти през цялата година, с последна спирка – местността Карандила. Оттам пред теб с разкриват прекрасни възможности за прекарване на времето. Можеш да се разходиш до водопад Футула, който се намира само на 20 мин. А след дългата разходка, можеш да посетиш някоя от винарските изби, в близост до Сливен, където да поглезиш малко сетивата си.

 

resized etar
Етнографски музей на открито „Етър“ © iStock

Посети Етъра и местността Узана

Ако искаш да се върнеш и усетиш духа на миналото, да се потопиш в българската култура, бит и занаятчийство, то със сигурност трябва да си посетиш Етъра – първият по рода си етнографски музей на открито. Обявен за паметник на културата през 1971 г.,  музеят е разположен на 8 км от Габрово – градът на хумора и сатирата. Забравяйки за времето, атмосферата в музея може да те накара да се почувстваш така, сякаш си в онези възрожденските времена. Емблемата на музея е водното колело, което е част от единствената в България сбирка от технически съоръжения, задвижвани чрез вода. Освен, че можеш да се разходиш по красивите улички с архитектурни образци на старовремски къщи, можеш и да се отдадеш на различните занаяти и традиции. Музеят е създал своя собствена програма, чрез която имаш възможност да чиракуваш на някои от занаятчиите, черпейки от техния огромен опит.

resized etar 2

Етнографски музей на открито „Етър“ © iStock

След дългия и пълноценен ден, няма как да не отделиш малко време и на Габрово, където можеш да прекараш една чудесна вечер, любувайки се на р. Янтра, която минава през града. А на другия ден, ти препоръчваме да се разходиш до местността Узана, където се намира Географският център на България. Освен това, местността е известна с прекрасните си условия за пешеходен туризъм, планинско колоездене и скално катерене. 

resized teteven
Водопад Скока © iStock

Опознай красотата на Тетевенския балкан

Тетевенският балкан притежава невероятно красива и завладяваща природа, която е чудесна предпоставка за перфектни условия за конна езда. Местността е наистина живописна и дава възможност да се насладиш на уникални панорамни гледки, откриващи се навсякъде. Доброто местоположение и различните възможности за туризъм, правят града Тетевен любимо място на много хора. Конната езда в този район със сигурност ще те дари с прекрасни спомени. След като се насладиш на тази активност, можеш да използваш времето си и да се разходиш до обявения за архитектурно-строителен и исторически паметник – Гложенския манастир.

resized teteven2

Тетевен © iStock

Само на 4км от центъра на града, се простира живописния водопад Скока, който е чудесна идея за една лека, но зареждаща разходка. Ако пък си любител на пещерите, разходи се до Съева дупка, на 25 км от Тетевен, която се смята, че е на близо 3,5 милиона години и е обявена за една от най-възхитителните пещери в България. На 12 км от Тетевен ще откриеш Рибарица, което е предпочитано място за еко и селски туризъм. Един много красив цитат от патриарха на българската литература – Иван Вазов, описва наистина същината на гр. Тетевен, а именно: „Ако не бях дошъл в Тетевен и аз щях да бъда чужденец за майка България“.

resized turnovo
Велико Търново© iStock

Потопи се във величието на Велико Търново

Велико Търново определено е един от най-красивите градове в България, притежавайки невероятно културно-историческо наследство. През 2019 г. градът е  провъзгласен както за историческа, така и духовна столица на България. Емблемата на града е едноименната крепост – Царевец. Ако имаш възможност да се докоснеш до спектакъла „Звук и Светлина“, то ще помниш това изживяване цял живот. Безплатен спектакъл можеш да видиш на всеки един национален празник, но имай предвид, че тогава градът е почти винаги доста населен.  Шоуто може да се види и през обикновените дни, но срещу заплащане.

resized turnovo2

Велико Търново © iStock

Освен нестихващия дух на миналото и величествената история, Търново е много повече. Разположен между Стара Планина и Дунавската равнина, градът и околностите имат какво да ти предложат и със сигурност един уикенд няма да ти е достатъчен. След като прекараш един ден, изцяло наслаждавайки се на старовремската енергия на града, на следващия ден можеш да се отправиш към Еменския каньон, който се намира на 20 км от Велико Търново. Живописната местност, обявена за природна забележителност, е място, което може да ти предложи спиращи дъха гледки. Първата българска екопътека – Негованска се намира тук. Със сигурност трябва да се отбиеш и до красивия водопад Момин скок, както и Еменската пещера, която е една от най-дългите в България.

resized razlog
Разлог © iStock

Опознай Разлог

Разлог от своя страна се намира на около 6 км от Банско и също ще те посрещне достойно. Там можеш да посетиш Историческия музей, помещаващ се в Парапуновата къща, както и църквите „Св. Георги“ и „Св. Благовещение“. Там можеш да видиш и впечатляващата сграда на старата турска баня, днес действаща като информационен център. Не пропускай да се разходиш и в централния парк на града, където ще видиш фигурите на прелюбопитния древен слънчев календар. Ако искаш да си подариш спираща дъха гледка, поеми по панорамната алея „Стъпалата“. В края ѝ те очаква 12-метрова кула, от която ще ти се разкрие изумителна панорама към града и планините наоколо.

Разбира се, родината ни предлага изобилие от природни дадености и красоти, и трудно може да решиш кое местенце искаш да посетиш с настъпването на пролетта. Важното е да не забравяш каква богата на природа земя си имаме! Не спирай да следиш нашия блог и да черпиш вдъхновение за пътуване по света и в България!

 


FAQ

Instagram

Търсиш конкретно място?