Отпускарският летен сезон приключи, но това далеч не значи, че трябва незабавно да се върнем към скучното ежедневие. Есента е прекрасен сезон, в който си заслужава да използваш всеки уикенд, за да пътуваш.

Защо ли? Ами, най-малкото, защото температурите са приятни, а повечето туристически дестинации не са така претъпкани, както през месеците между юни и август. В следващите няколко реда ще се опитаме да те вдъхновим за една чудесна градска почивка в някои от идващите почивни дни. Няколко дни са напълно достатъчни, за да натрупаш много положителни емоции и да се заредиш за идващия зимен сезон.

istock 1030273034 2 1
Бранденбургска врата, Берлин © iStock

Берлин – контрастният град

Берлин е известен с невероятния си контраст, който може да ти предложи. Предпочитана дестинация за любителите на класическата музика, историческите сгради, които носят ехото на различни епохи, както и модерната архитектура, която ни говори за едно могъщо съвремие, Берлин е място, което винаги има с какво да те изненада. Ценни артефакти от цял свят могат да бъдат видени в над 170 музея, разпръснати из целия град. Определено Берлин може да бъде наречен град, който определя тенденциите и заслужава да бъде видян.

istock 907886562 2 min 1 1 1 1 1
Берлинската катедрала на прочутия Остров на Музеите © iStock

Със сигурност два-три дена няма да са ти достатъчни, за да опознаеш града напълно, но ще имаш възможност да усетиш и да се насладиш на приятната атмосфера, която Берлин предлага. Двата най-удачни начина да извлечеш максимума от един уикенд в Берлин са – обиколка с велосипед или обиколка с двуетажен автобус. Със сигурност бихме ти препоръчали да избереш варианта с велосипеда, тъй като ще имаш свободата да отидеш и видиш, каквото прецениш. Дори да не е първата ти спирка, препоръчваме ти да бъде задължителна – отбий се да видиш Бранденбургска врата(с първоначално наименование “Порта на света”), която представлява триумфална арка, символ на Берлин и Германия. Берлинската стена е друга интересна забележителност, символ на Студената война, а в днешно време- поле за изява на различни художници. Други задължителни места са островът на музеите, сградата Райхстага, както и площад “Потсдамер”.

Организирай своето пътуване до Берлин!

 

istock 1255728334 2 1 min 1
Света София по залез слънце © iStock

Истанбул – приключение на Босфора

Ако досега си отлагал посещението на Истанбул, поради една и друга причина, ти гарантираме, че веднъж щом стъпиш там, ще искаш да се връщаш отново и отново. Истанбул е град, който със сигурност не може да бъде опознат за един уикенд, но ако прекараш времето си разумно, ще можеш да видиш и да се насладиш на повечето забележителности. Освен, че градът е най-гъсто населеният в Турция, той е много повече, като преплита в себе си историческо и културно наследство. Света София(“Църквата на светата мъдрост”) е задължителна точка от твоето пътуване. Обявена за музей през 1934г., носеща история на почти 1500г., Света София ще те накара да се потопиш в необятната  ѝ красота и съвършенство, преплитайки символите на християнството и исляма. Площадът “Хипродрума” и паметникът, който го краси- Египетският обелиск, са друга задължителна спирка от твоето приключение.

istock 1056463090 1 min 1
Истанбул © iStock

Ако пък си почитател на местните пазари, бихме те посъветвали да се отбиеш до пазара за подправки (или така наречения Египетски пазар), който освен, че е най-големият, предлага невероятно съчетание от всякакви аромати и цветове, които просто създават еуфория за сетивата. А ако си от тези, които са любители на традиционната турска кухня, значи със сигурност няма как да си тръгнеш от Истанбул без да опиташ балък екмек(сандвич с риба), който можеш да вкусиш на някой от ресторантите-лодка на Босфора или пък традиционен дюнер кебап, който няма нищо общо с тези, сервирани в заведенията за бързо хранене в България. Разбира се, за десерт, няма как да не пробваш от традиционния им локум или баклава, заедно с чаша турско кафе.

 

Организирай своето пътуване до Истанбул!
istock 182838156 1 1 1 1 1 1 1
© iStock

Виена – градът на музиката и мечтите

Освен Будапеща и Братислава, Виена е още един прекрасен град, разделен от р. Дунав. Градският център е включен в списъка на Юнеско за световно културно и природно наследство и определено заслужава внимание. Любители от цял свят посещават Виена заради впечатляващото музикално наследство, благодарение на факта, че градът е бил водещ европейски музикален център до началото на 20-ти век.

istock 466952264 1 min 1 1 1 1 1 1
Статуя на Йохан Щраус във Виена © iStock

Разходка из зашеметяващите дворци Хофбург, Шьонбрун и Белведере, из изумителните катедрали Св. Стефан и Карлскирхе, може да направи посещението ти във Виена неповторимо. Това, което също ти препоръчваме да направиш, е да отидеш на вечерен круиз по р. Дунав, идеалният завършек след упоритата ти разходка през деня. Няма как да не се отбиеш и до известния увеселителен парк, където на 65 м. височина се извисява и емблематичното Виенско колело, от върха на което се разкрива пленителна гледка към града.

Организирай своето пътуване до Виена!

 

istock 1185953092 2 1 min 1
Париж през есента © iStock

Париж – романтика, мода и още нещо

Почти невъзможно е Париж да не присъства във всяка една класация, свързана с пътуване в Европа. Модната столица и градът на любовта привлича туристи от цял свят, заради уникалната атмосфера, която се носи из всяка една от уличките му. Внушителната река Сена, която разделя града, също допринася за емоцията, която се създава в Париж. Точно затова ти препоръчваме да видиш града, хапвайки кроасан на някой круизен кораб по залез слънце, плавайки по Сена.

istock 1249898415 1 min 1
Залез в Париж © iStock

Разбира се, няма как да пропуснеш места като Айфеловата кула – архитектурната емблема и Лувъра- впечатляващият дворец, дом на френските крале в миналото. Ако пък имаш повече време и искаш да изпълниш една своя детска мечта- задължително прекарай ден в Дисниленд, със сигурност няма да съжаляваш. Други забележителности, които не трябва да се пропускат в Париж са Триумфалната арка, катедралата „Нотр-Дам де Пари“(която за съжаление е още в процес на реставрация, заради пожара през 2019г.), Базиликата „Сакре-Кьор“, както и булеварда „Шанз-Елизе“, който със сигурност трябва да бъде видян, ако си почитател на модата. А пък, ако си фен на кабарето, няма как да не прекараш една вечер в Мулен Руж, където са пели личности като Жан Габен, Едит Пиаф, Франк Синатра, Лайза Минели. 

Организирай своето пътуване до Париж!
istock 516019979 2 1
Амстердам, Нидерландия © iStock

Амстердам – “Северната Венеция”

Градът е един от най-скъпите градове за туристи, но въпреки това има доста какво да видиш дори и с минимални средства. Амстердам е любима дестинация за много пътешественици, заради свободният дух, който се носи из града. Разбира се, задължителна част от твоето пътуване трябва да бъде разходка с корабче, за да можеш да усетиш енергията на града или пък просто да се разходиш по самите канали и различните мостчета, обградени с прекрасни цветя. Обиколка на централните части с велосипед също е препоръчана активност.

istock 1043100320 1
Църквата Св.Никола, стария град на Амстердам © iStock

Амстердам се слави с километрични, добре изградени, велоалеи, като почти всички жители и голяма част от туристите се придвижват с велосипеди. Няма как да пропуснеш такова приключение. Столицата на лалетата може да се похвали и с различни пазарчета, които си заслужават да бъдат видени – фермерски, за антики, за лалета, са само част от тях. Ако си арт личност- човек на изкуството, то със сигурност трябва да минеш през музея на Ван Гог, където те съветваме да прекараш достатъчно време, в което да можеш да се насладиш на невероятното творчество. 

Организирай своето пътуване до Амстердам!

Вдъхновяващи идеи – много, места – безброй, но помни, че само част от тях притежават тази градска атмосфера, която ще помниш винаги. И все пак, ако все още не си посетил някоя от тези дестинации, те съветваме да го направиш възможно най-скоро. Европа е едно чудесно място, където можеш да срещнеш духа на различните епохи и да се потопиш поне малко в дълбоката история, и миналото на различните народи. Но определено има градове, които трябва да са по-напред в списъка ти от други.


FAQ

Instagram

Търсиш конкретно място?