Въздухът ухае на сол и пържена риба, а въображението ти започва да те изкушава с отрупани маси и неустоими блюда. Това е една от магиите на Венеция, пълна с живописни канали, романтични мостове, китни магазинчета и автентични ресторанти. Опиташ ли от местните деликатеси, ще разбереш, че италианската кухня е много повече от вкусна пица и божествена паста. Настани се удобно в своята гондола, защото ни очаква вълнуващо кулинарното пътешествие из Ла Серенисима!

Простички ястия с рибарска нотка

Любителите на морски дарове (frutti di mare) ще се почувстват в рая! Венецианците обичат молече – пържени раци от солените лагуни на региона. На масата има ще видиш да присъстват често варени калмари (sepe al nero) или лангустини, сервирани със зехтин и лимонов сок (scampi alla veneziana). За аперитив или лека закуска опитай популярното ястие от региона Венето: кремообразна полента с хрупкави скариди (polenta e schie). Ако предпочиташ рибата и морските дарове да са във водата вместо в чинията ти, опитай венециански телешки дроб (fegato alla veneziana) или една от многото разновидности на полента или пък ризото.

Емблематичният вкус на Венеция: треска в сметана

Ресторант: Baccalà Veneto
Адрес: Sotoportego dei do Mori, 414

Връзката между треската и Венеция датира чак от 15. век, а през вековете местните са усъвършенствали методите за обработка и консервиране на тази изключително трайна риба. Известната baccalà (сушена треска в сметана), трябва да бъде абсолютен приоритет в гастрономическия списък на всеки себеуважаващ се изследовател на венецианските вкусове.

Ресторантът Baccalà Veneto се намира в сърцето на историческия център на Венеция, близо до моста Риалто. Основан през 2019 г. от Паоло и неговите синове Едоардо и Лоренцо, ресторантът продължава завета на дядо Еторе отпреди 80 години. Семейството култивира традиционната рецепта за изключително кремообразна треска, приготвена без мляко и брашно. Това я прави идеална за хора с целиакия и непоносимост към лактоза. Магазинът на място предлага широка гама от типични венециански продукти и треска, приготвена по много и все вкусни начини. С две думи – опитай я!

Органични италиански тапас

Ресторант: SEPA
Адрес: Calle de la Bissa, 5482

SEPA е заведение, към което никой не може да остане безразличен. Както повелява философията му, подбраните и най-добри съставки са само един от компонентите на подхода към отговорната кухня. Особено важна е и кулинарната етика, като специално внимание се обръща на модерните и екологични решения. В допълнение към това в ежедневната си работа SEPA се фокусира върху намаляването на пластмасата във Венеция чрез използване на филтрирана вода и на съдове от царевица.

Мястото ще те изненада със своята малка и уютна вътрешност, винаги изпълнена с много посетители. Интериорът определено приканва минувачите да опитат автентична венецианска кухня. Особено популярни за града са cicchetti, като предлаганите тук версии с риба и морски дарове се смятат за една от най-добрите. 

Jeden z wielu rodzajów cicchetti © shutterstock
Един от многото видове cicchetti © shutterstock

Кошер вкусове в центъра на историческия стар град

Ресторант: Ba Ghetto Ristorante Kosher
Адрес: Cannaregio, 2873/c

Интересна точка на картата на Венеция е ресторантът Ba Ghetto Ristorante Kosher. Първият ресторант е открит в Рим, като се радва на огромна популярност още от самото начало, отчасти благодарение на кошерния си характер. Не е изненада, че други ресторанти Ba Ghetto са отворени и в Милано, Флоренция и тук във Венеция – в центъра на венецианското историческо гето.

Жителите и туристите се влюбват в това място, заради вкусната му кухня, преплитаща вкусовете на три култури: римска, еврейска и близкоизточна. Непосредствената италианска атмосфера, в която неусетно можеш да се влюбиш, също играе голяма роля. Сезонното меню, иновативните рецепти, елегантната презентация, просторният интериор и професионалното обслужване ще те накарат да се връщаш отново и отново. Едно от най-популярните ястия е съвсем обикновения на пръв поглед артишок (carciofo), който впечатлява почти всеки гост. Няма да ти разкриваме повече – непременно го опитай!

Sprawdź, na jakie atrakcje w Wenecji bilety kupisz online

Giro dei Bacari – необичаен начин да разгледаш Венеция

Има начин да съчетаеш разглеждането на града по вода с опитването на местната кухня и социалния живот и то по евтин и изключително цветен начин. Тайната е в обикалянето на многобройните венециански bacari заведения, в които се сервират евтино домашно вино (ombra de vin) и леки закуски (cicchetti). Тези малки венециански таверни ще те пленят със семейната си атмосфера и ниските си цени.

Венецианското Giro dei Bacari има дълга традиция и според популярната легенда е измислено от гондолиер. Докато опитвал ново вино, той възкликнал „xe just vin de bàcaro!“, или в превод – „перфектно вино за парти!“. Оттогава обиколката bàcaro става под формата както на платени обиколки с екскурзовод, така и на спонтанни масови инициативи. Споделянето на храна и напитки се е превърнало в символ на венецианските улици, които често са по-оживени и по-интересни от главните улици на стария град, особено след свечеряване.

 Traditional crostini © shutterstock
Традиционни crostini © shutterstock

Чаша домашно вино ще ти струва 1 евро, а закуските между 1 и 4 евро. Така спокойно можеш да напълниш чинията си с венециански тапас (не прави това сравнение публично!) и да платиш само 10 евро. Конкуренцията за най-добрите чикети (cicchetti) във Венеция е ожесточена, тъй като тези вкусни ордьоври се сервират из целия град. Някои от най-популярните чикети са:

  • crostini – резени багета под формата на сандвичи с различни гарнитури
  • tramezzini – резени хляб с различни гарнитури
  • panini – сандвичи обикновено от чабата с пълнеж от месо
  • polpette – пържени кюфтенца от месо, риба тон, сирене или картофи

Имай предвид, че този вид бърза храна не е типична за туристите. Чикети са изключително популярни сред местните жители, като дори са съществена част от венецианската култура. Ще се убедиш в това, като видиш колко честа гледка от градския пейзаж са венецианците, ядащи чикети, докато общуват с приятелите или семейството си. Чикети обикновено се хапват с вечерната напитка преди вечерята.

Търсиш интересен начин да разгледаш града? Тогава виж статията ни Из Венеция с вапорето: изживей града на любовта по нов начин!.

Къде да опиташ най-добрите чикети?

  1. Il Santo Bevitore – тук не не сервира вино, но пък можеш да избираш измежду 20 наливни бири, включително добра крафт хмелова бира от Ломбардия.
  2. All’ Arco – този малък бар се намира близо до моста Риалто, в лабиринт от тесни улички. Ще те изненада с характерните дупки в стената. Сред специалитетите на този семеен бизнес са sarde in saor (пържени сардини, мариновани в оцет и гарнирани с кедрови ядки, стафиди и лук) и baccalà mantecato (солена треска, приготвена в мляко).
  3. Bacareto da lele – стар снек бар в известния оживен квартал Санта Кроче. Тук можеш да хапнеш едни от най-евтините панини в града и да пиеш венецианско вино в компанията на много студенти.
  4. Cantina Do Mori – най-старият Bacari във Венеция. Говорим за ресторант с над 550-годишна традиция, известен в целия град със своя декор. Таванът на тъмните стаи е украсен с десетки медни съдове. Според популярната легенда тук някога правил своите любовни завоевания самият Казанова. Ако избереш да изживееш своето кулинарно приключение тук, заложи на baccalà mantecato и чаша пивко вино от Венето.
  5. Al Parlamento – тази малка таверна ще те очарова със старинния си корабен декор и с красивото си разположение на венециански канал. Мястото е пълно от сутрин до вечер, като можеш да хапнеш закуска, обяд или ордьоври, както и просто да изпиеш едно кафе. Тук обезателно си поръчай taglieri – плато с месо и сирена.

Домашна паста и риба от лагуната

Бурано е остров във Венецианската лагуна, известен със своите цветни сгради. Това е мястото, където през 60-те години на миналия век е основан семейният бизнес Trattoria Al Gatto Nero – семпъл ресторант със синя фасада, предлагащ морски дарове направо от лагуната, както и домашна паста. Опитните готвачи тук приготвят широка гама от ястия, включително известното risotto di gò alla buranella или tagliolini alla granseola. През годините ресторантът си спечелва репутацията на място, където ароматите на прясна риба, морски дарове, билки и подправки се смесват със сезонни и органични продукти от съседните на лагуната острови. Като добавим към това и факта, че всички тестени изделия и десерти се приготвят на място по домашни рецепти, е повече от ясно, че ресторантът не е за изпускане.

Ако вече набеляза местата, които ще посетиш, както и ястията, които ще опиташ, то останаха само билетите и настаняването. Резервирай ги още сега и си подари незабравимо изживяване във Венеция!


FAQ

Instagram

Търсиш конкретно място?