Ако се питаш какво толкова има за правене в Неапол - повярвай ни, има доста места, които не са за изпускане и които трябва да посетиш, докато си там!

  1. Посети Помпей

През 79 г. пр. Хр. Везувий „записва“ едно от най-катастрофалните си изригвания, покривайки богатия римски град Помпей с вулканична пепел и погребвайки около 11 000 жители. Доста години след това археолози опитват да възстановят този град, за да можем днес да го видим във вид, напомнящ поне малко на миналото.

Сега една от най-популярните туристически атракции на Италия, обект от световното културно наследство на ЮНЕСКО, привлича всяка година около 2,5 милиона посетители. Лесно е да стигнеш с влак от Неапол, а билетът за възрастен струва 11 евро.

street food neapol.jpg
© iStock

2. Отиди до Везувий

Планината Везувий има разкошно присъствие в Неапол – където и да отидеш, няма как да пропуснеш нейния връх, който свети ръждиво червен при залез слънце. Кратерът му е с дълбочина 217 m и обиколка 1400 m. Диаметърът на основата му е повече от 3 километра. Везувий изригвал периодично в продължение на повече от 12 000 години. Днес над кратера се издигат тънки ленти дим, а по склоновете му има пукнатини, през които прониква горещина

Има много организирани екскурзии до кратера на Везувий.

3. Яж пица

Неапол е градът, който е измислил пицата – няма как да не се изкушиш да опиташ различни видове пица и то именно в града, славещ се с най-вкусната пица в света.

Неаполитанската пица обикновено е с дебела коричка, но пък тестото е изключително, така че пицата е изненадващо пухкава и лека.

margherita naples.jpg
© iStock

4. Посети музеите

Неапол има невероятни музеи и галерии, включително една от най-добрите колекции от гръцки и римски антики в Националния археологически музей. Ако имаш повече време и си решил да не се отдаваш само на вкусната пица, със сигурност отдели време на музеите.

5. Разходи се до Капри

Капри е една от най-известните дестинации по това крайбрежие и има добра причина. Има нещо вълшебно за този висок остров, който може да бъде достигнат от две различни пристанища в Неапол – Molo Beverello или Calata Porta di Massa.

През летните месеци можеш да се разходиш с лодка и да посетиш известния Blue Grotto на острова или да вземеш лифта до Монте Соларо.

6. Опознай крайбрежието на Амалфи

Соренто, разположено по протежението на бреговата линия, известно като крайбрежието на Амалфи, е оживен град, известен сред местни и туристи. Тук няма много плажове, но това не означава, че няма къде да се плажува. Има и много заведения, в които можеш да прекараш няколко приятни часа с питие връка. Задължително опитай местни алкохолни напитки, включително лимончелото на Соренто. А как да стигнеш до там? Лесно, като вземеш влака, който отива до Помпей. Пътуването отнема около час.


Instagram

Търсиш конкретно място?