Всички тръпнем в очакване да посрещнем 2022 г., а с нея и нови пътешествия и приключения. За повечето хора краят на годината е време за размисъл и равносметка, но не само. Приключването на календарната година е чудесен момент, в който можем да помислим какви пътешествия бихме искали да предприемем, както и да си направим евентуални планове за почивка. Поради тази причина, искаме да ти покажем кога и къде можеш да отидеш през следващата година. Подготвили сме няколко вълнуващи дестинации, съобразени с всеки сезон. Така че, ако търсиш вдъхновение за предстоящи пътувания, следващите няколко реда са точно за теб.

ljubljana winter panorama
Гледка към Любляна© iStock

Започни годината в Словения

Чудиш ли се кое е най-подходящото място за почивка през януари? Ние ще ти кажем – райските кътчета из Словения. Истински приказната атмосфера на това място може да се усети не само през зимата. Но заснежените върхове, дръвчета и езерата придават уникален характер на това място, който трудно може да се открие през горещите месеци.

slovenia skim jumping in planica
Хълм Леталница© iStock

Словения е сравнително малка страна, но за сметка на това предлага големи възможности – от пешеходни преходи и невероятните пейзажи на Алпите до чудесни условия за зимни спортове. Препоръчваме ти да отделиш време на Любляна, езерото Блед, тюркоазеното езеро в резервата „Зеленци“, като това са само част от задължителните спирки на твоето приключение в Словения. Ако си любител на ските, значи трябва да се отбиеш и до хълма Леталница, където са поставени близо 30 световни рекорда в ски скоковете – заслужава си да се види, тъй като е един от най-големите в света. 

Организирай своето пътуване до Словения!
istanbul city and bosphorus strait
Истанбул © iStock

Априлска ваканция и Великден в Истанбул

Ако искаш да се възползваш максимално от чудното време през пролетта, кратко приключение в Истанбул е точно за теб. Огромният метрополитен град е разположен на границата на двата континента – Европа и Азия. Поради тази причина Истанбул предлага интересна смесица от културни и религиозни влияния. Всяка година през април се провежда „Фестивалът на лалетата“, а улиците, площадите и парковете се покриват с пъстри килимчета от цветя. Събитието и самият град са чудесна възможност да изпратим зимата и да посрещнем пролетта.

istanbul hagia sophia
„Света София“ © iStock

Ако посетиш Истанбул през месец април, той със сигурност ще те зарадва с цъфнали лалета, многобройни фестивали и историческа архитектура. Непременно трябва да видиш Принцовите острови, улица „Истиклял“, Синята дмажия и „Света София“. Градът предлага изобилие от забележителности, затова просто трябва да се отдадеш на дълга и пълноценна разходка. Още по-интересен начин за опознаване на града е круиз по Босфора или обиколка с автобус „hop-on, hop-off“. Ако си от хората, които обичат да прекарват времето си на открито – Истанбул определено няма да те разочарова.

Организирай пътуването си до Истанбул!
azores sete cidades
Кратерът Сете Сидадес на Азорските острови © iStock

Пролетни приключения на Азорските острови

Началото на май е идеалното време да посетиш Азорските острови – португалски вулканични острови в Атлантическия океан. Сигурно се питаш защо. Дестинацията е чудесна за пътешественици, които обичат да се любуват на красиви пейзажи по време на своите пешеходни разходки, а през месец май – времето е чудесно и валежите са малко, което създава перфектни условия за туризъм. Освен това, именно тогава можеш да видиш най-много водни бозайници – 4 вида делфини, 5 вида китове и много други.

azores ponta delgada
Понта Делгада© iStock

Този архипелаг, наричан още „европейските Хаваи“, се състои от 9 острова, като най-популярният и най-големият е Сао Мигел. Точно тук се намират много от забележителностите, които трябва да видиш – лагуната Сете Сидадес, градчето Фурнас, разположено в кратер на вулкан, както и черния плаж Мостейрос. След като се насладиш на тези необикновени природни дадености, можеш да се върнеш в столицата на острова – Понта Делгада и да се срещнеш с интересната местна общност и култура. Хубаво е да знаеш, че на Азорските острови няма да намериш големи морски курорти, тъй като те са по-загадъчни и непокътнати от човешката дейност. Този факт привлича много приключенци и откриватели, които търсят уединение с природата

Организирай своето пътуване до Азорските острови!
georgia mount kazbek
Склоновете на Казбек © iStock

Почивка в Грузия през юни

Планираш ли почивка през юни, но все още се чудиш къде да отидеш? Препоръчваме те да посетиш Грузия. В началото на лятото тази дестинация привлича много пътешественици, гарантирайки, че може да предложи за всеки по нещо. Ако търсиш почивка на плажа, слънце и летни моменти – морските курорти там имат с какво да те изненадат. Друга чудесна възможност е да се запознаеш с традициите и културата на страната, обикаляйки по-малките населени места, разположени по склоновете на планините.

georgia boulevard in batumi
Курортът Батуми © iStock

Курортът Батуми привлича любителите на слънчевите бани, а пък пътеките, минаващи през Хевсурети и Тушетия, ще очароват любителите на планинския туризъм и живописните гледки. Един от най-разпознаваемите символи на Грузия – църквата „Света Троица“, разположена в подножието на Казбек, определено заслужава да се види. Можеш да стигнеш до нея с кола, пеша или с кон. Търсейки приключение, няма как да пропуснеш Тбилиси, скалния град Вардзия и Горна Сванетия. Ако всички тези активности привлякоха твоето внимание, опитай се да организираш своята почивка в Грузия за по-дълъг период. Така няма нужда да избираш дали да се любуваш на планинските пътеки и природа или да се отдадеш на релакс на плажа.

Организирай своето пътуване до Грузия!
st.petersburg st.isaac cathedral
Катедралата „Свети Исаак“ © iStock

Летни емоции в Санкт Петербург

Санкт Петербург е чудесно място за градско приключение през август. Градът е наричан културната столица на Русия, като там са разположени 221 музея, 2000 библиотеки и 80 театъра. Ако посетиш Санкт Петербург през август, ще имаш възможността да избегнеш тълпите от хора, като в същото време ще успееш да посетиш много от забележителностите, които през есента и зимата са затворени.

peterhof tsars palace
Дворцов и парков комплекс в Петерхоф © iStock

Санкт Петербург е живописно разположен на 42 острова, свързани с 300 моста. Там можеш да се почувстваш сякаш си във Венеция, плавайки с лодка по реките и каналите на града. За съжаление тази възможност е активна само през летния сезон, така че август месец е последния ти шанс за круиз из града. Задължителните забележителности, на които трябва да се спреш, са катедралата „Свети Исаак“, остров Василевски и най-старата сграда в града – Петропавловската крепост. Близкият град Петерхоф е също интересен, там ще откриеш великолепен дворцов и парков комплекс, който е бил резиденция на руските царе. Построен през XVIII в., комплексът е изграден по модела на Версай, а днес е известен и като Царството на фонтаните.

petra al khazna
Al Khazna в Петра © iStock

Приказна есен в Йордания

Месеците октомври и ноември са перфектното време, ако обмисляш пътешествие до Йордания. Времето е слънчево, но не прекалено горещо. Страната предлага прекрасни условия за активен отдих и определено няма да съжаляваш, ако избереш Йордания за своето есенно приключение.

jordan camp on wadi rum desert
Пустинен лагер Вади Рум в Йордания © iStock

Пустинята и невероятните скални образувания ще те накарат да се почувстваш все едно си на друга планета. Няма как да не знаеш за Петра – град от добре запазени храмове, къщи, гробници, паметници и акведукти. Античният град привлича хиляди туристи всяка година, което го прави задължителна спирка от пътешествието на всеки приключенец в Йордания, а през нощта изглежда още по-впечатляващ. Препоръчваме ти също да посетиш пустинята Вади Рум, където можеш да пренощуваш в бедуински лагер и да спиш в традиционна юрта – изживяване, което ще помниш цял живот. Впечатляващият замък Керак в Ал-Карака също заслужава внимание, както и многобройните каньони като Wadi Al-Hitan. Не бива да изпускаш и калната баня в Мъртво море – благодарение на солената вода, не е необходимо да можеш да плуваш, за да останеш на повърхността.

Организирай пътуването си до Йордания!
reykjavik panorama
Панорама на Рейкявик © iStock

Зимна приказка през ноември – Исландия

Исландия през ноември? Защо не! По това време на годината ще имаш възможността да разгледаш най-популярните места в страната, като избегнеш големия поток от туристи, който се събира тук през топлите месеци. В Исландия месец ноември бележи началото на зимата – чудесна възможност, ако си любител на зимните активности. Можеш да започнеш своето приключение в Рейкявик, където ще опознаеш исландската култура по-добре.

iceland ice cave in vatnajokull glacier
Ледената пещера в ледника Vatnajökull © iStock

Исландия е известна с природните си чудеса, които можеш да видиш във всяко кътче на острова. Дори и да си на кратко пътешествие до страната, ще се докоснеш до невероятни забележителности като естествената ледена пещера в ледника Vatnajökull, ледниковата лагуна Jökulsárlón и Златния кръг. Може би едно от основните неща, което би те убедило да посетиш Исландия през ноември, е Северното сияние. Ноемврийските нощи са чудесен момент, в който можеш да наблюдаваш този необичаен феномен. Препоръчваме ти да посетиш някои от горещите извори – температурата на водата е перфектна, благодарение на геотермалната енергия. Можеш да се полюбуваш на живописните местенца в Исландия, разхождайки се с кучешка шейна и минавайки през малките рибарски селища.

Организирай своето пътуване до Исландия!
helsinki and gulf of finland
Хелзинки от Финския залив © iStock

Коледа в Хелзинки

Една неповторима, снежна Коледа в Хелзинки очаква всеки, който реши да прекара празниците в столицата на Финландия. Ако искаш да си починеш, наслаждавайки се на страхотна коледна атмосфера – това е дестинацията за теб!

helsinki aleksanterinkatu street
Коледна украса в Хелзинки © iStock

Добрата новина е, че през декември повечето туристически забележителности като Финландският национален музей и Музеят на дизайна, са отворени за посетители. По време на празничния сезон, тук можеш да се насладиш на приказната изложба от коледни украси. В близост до централната ЖП гара има очарователна ледена пързалка на открито – специално за любителите на активния отдих. Можеш също да отидеш до коледния пазар на Сенатския площад до катедралата, където ще се стоплиш с glögi – традиционното финландско греяно вино. През това време на годината в Хелзинки обикновено има много сняг, а в комбинация с пленителните украси и лампички, коледната атмосфера е невероятна.

Организирай своето пътуване до Финландия!

FAQ

Instagram

Търсиш конкретно място?