Какви са тайните на изгодното пътуване? Ако това е въпрос, чийто отговор търсиш, чети следващите редове много внимателно. Защото ще разбереш кои са едни от най-ефективните начини, с които да направиш пътуването си не само по-евтино, но и по-приключенско. Ще научиш къде да търсиш евтини полети, настаняване и ресторанти. Хайде!

1. Съобрази почивката си с полета, а не обратното

Самолетните билети могат да бъдат много скъпи, особено в разгара на сезона. Затова правило номер 1 е гъвкавостта: ако можеш, пътувай тогава, когато цените са най-ниски. Струва си първо да намериш подходящата оферта и след това да планираш почивката си според нея, а не обратното. А как да намериш евтини полети? Избери няколко дестинации, които те интересуват, и потърси полети за следващите месеци. Понякога си струва да резервираш полет в средата на седмицата, защото тогава цените могат да са по-ниски. За да си винаги в течение с намаленията, си струва да създадеш профил в eSky.bg и да включиш Ценовите известия, или Радара за ниски цени. Така, всеки път, когато се появи изгодна оферта за търсения от теб маршрут, ще я получиш директно на имейла си. Това е много удобен начин да следиш най-ниските цени на билетите до избрани дестинации, без да прекарваш време в постоянно следене.

2. Резервирай полети с настаняване: city break и почивки

Използването на пакети в eSky.bg е чудесен начин да спестиш пари от пътуване. Като резервираш полета си заедно с хотела, можеш да спестиш много пари. Не пропускай да се запознаеш и с предимствата на Гаранцията за най-ниска цена! Тя е идеално решение както за city break, така и за по-дълги почивки. Освен това в сайта можеш да наемеш кола и да закупиш туристическа застраховка, което прави организирането на пътуването още по-лесно. Други предимства на пакетите включват пестенето на време, удобството, сигурността на резервацията, както и по-лесното ѝ управление при нужда от промени. Като резервираш всичко на едно място, си гарантираш, че пътуването е добре организирано и безпроблемно.

Виж пакетите за city break и почивки

3. Спонтанността се отплаща – почивки в последната минута

Офертите за почивка в последната минута обикновено се появяват, когато авиокомпаниите и хотелите имат свободни места за запълване. Именно тогава можем да намерим почивки на половината от първоначалната цена. За да се възползваш от тези изгодни оферти, е важно да имаш гъвкавост и готовност да тръгнеш почти веднага. Ако искаш да намериш изгодни last minute оферти, проверявай редовно на esky.bg и се абонирай за бюлетина. Още по-удобно е да свалиш приложението и да включиш известията, за да не пропускаш нито едно изгодно предложение. Възползването от оферти в последната минута е чудесен начин да пътуваш спонтанно и евтино, без да се налага да планираш предварително.

4.  Лети в неизвестното


Искаш да посетиш остров Крит, но билетите струват колкото нов хладилник? Тогава тази година се откажи от Гърция и се потопи в слънчевите лъчи на Майорка или на някое невероятно кътче в Италия. Пропусни полетите в разгара на сезона, когато те са най-скъпи, и избери чудесни city break пътувания през есента и зимата. Посещавай градове, в които никога не си бил през лятото. Лесно можеш да намериш евтини полети до Дания или Швеция, например.

Агнешка от Taste & Travel


5. Провери полетите от или до съседни градове

Ако в град, до който има няколко летища, провери за полети от всички тях. Ако летиш до Венеция например, провери дали не е по-евтино да се върнеш от Болоня и да посетиш и този красив град. Ако планираш пътуване до Малдивите, е добра идея да провериш полетите от Берлин или Мюнхен. Ако пътуваш до Азербайджан, хвърли едно око на полетите през Унгария. Въобще, има немалко начини, с които да промениш някоя отсечка от пътуването си и с това да спестиш немалка сума пари. Важното е да имаш гъвкавост!

Открий подходящата дестинация и място за настаняване

6. Тайната е в полетите с прекачване

Най-евтините полети често са тези с най-много полетни връзки. Това невинаги е възможно, особено ако пътуваш с деца или бързаш и нямаш възможност да отделиш повече време по летищата. Ако обаче пътуваш соло или с приятели, които също като теб искат да спестят максимално много, това е най-добрият вариант. Освен това по този начин можеш да разгледаш и посетиш много нови и невероятни места, и да изживееш истории, които ще разказваш дълго! Ако с нетърпение очакваш посещението на Дубай през нощта, то се качи на метрото и виж това смайващо място от нова гледна точка. Сънят ще наваксаш по-късно в самолета. Ако се чудиш какво да правиш на летището, носи си книги за четене, слушай подкасти или виж какво интересно има в близост до летището. Просто вкарай в действие въображението си и всичко може да е много по-интересно и вълнуващо!

7. Избери място за настаняване извън центъра

Да нощуваш по-далече от централните части не означава само по-малко разходи за настаняване. В покрайнините на градовете е по-лесно да имаш автентично местно преживяване, а по-малката суматоха, от своя страна, спомага за по-пълноценната почивка. Пътуването с обществения транспорт е чудесен начин да опознаеш града по-добре, а наблюдаването на ежедневието на местните, техните навици и начин на живот ще ти даде по-дълбоко разбиране за културата на мястото. Местните жители обикновено са по-отворени за разговори и са готови да споделят съвети и препоръки, които трудно ще откриеш в пътеводителите. И като стана дума…

Grupa przyjaciół na śniadaniu i tradycyjnej mlecznej kawie © iStock
Закуска с приятели © iStock

8. Попитай местните за заведения с вкусна и евтина храна


Тук няма как да не споделя как винаги успявам да намеря брилянтни заведения, в които се хранят местните жители, а храната е неустоимо вкусна и на много разумна цена. Ами, винаги питам местните. Опитвам се да подбирам внимателно събеседниците си, защото в туристическите магазини продавачите са уморени да дават указания. Човекът в магазина за зеленчуци, любезната продавачка в магазина за дрехи, семейството с дете или възрастната двойка, която се разхожда из града – всички те с удоволствие ще ти кажат къде се хранят. Това е трик, който работи безотказно, затова го препоръчвам с две ръце. Особено като се има предвид, че неведнъж са ме подвеждали с високи ревюта в TripAdvisor, защото обикновено нямам време да търся самостоятелно.

Агнешка от Taste & Travel


Тази статия е написана в сътрудничество с Агнешка Тролес, автор на блога Taste & Travel.


FAQ

Instagram

Търсиш конкретно място?