Колкото повече пътува човек, толкова повече придобива опит. Това е валидно и за багажа, който взима със себе си. Ако си от хората, които си взимат по 5 резервни блузи, още толкова панталони, бельо и т.н., а после съжаляваш, когато трябва да носиш куфара си...виж няколко хитри начина, с които да носиш по-малко багаж и пак да бъдеш атрактивен.

Не е нужно да имаш 5 резервни тоалета! След поредното пътуване, в което отново не си ги облякъл, сам ще се убедиш, че няма нужда само да ги носиш и да ти тежат. Опростяването на гардероба при пътуване е дзен-техника, приветствана от Марк Зукърбърг и от покойния Стив Джобс. Идеята й е да направи пътуването ти много по-приятно и спокойно и да не те затормозява с това какво точно да облечеш или какво съчетание да направиш от многото дрехи, които си взел.

case clothes
© iStock

Ето и нашите хитринки, благодарение на които се радваме на по-лек куфар:

  • Избери не много шарени дрехи, както и такива в неутрални цветове. Това ще ти позволи да правиш различни комбинации и всеки ден да си с различен тоалет, без да попадаш в графата „кич“.
  • Шаловете са прекрасен аксесоар, но не само. Освен по предназначение, те могат да се използват като наметка, да те предпазят от слънцето, като парео за плажа, да покриеш раменете си в някой храм или църква, дори като одеяло в самолета. А ако не ти се носи, винаги можеш да го завържеш за чантата или куфара си.
scarf
  • Широките пуловери също са доста практични. Освен на дънки, дамите могат да ги съчетаят и с по-тясна пола. Ако пък пуловерът е по-обемен и нямаш място за него в куфара, винаги можеш да се наметнеш с него или да го завържеш на кръста си.
  • Късите шорти или панталонки при господата, могат да се ползват както във всекидневието, така и за плажа, което спестява допълнителен багаж.
  • Тениски. Не тръгвай без 1-2 тениски. Можеш да ги носиш под блузата, ако ти е хладно, в хотела или вместо пижама. 
  • Аксесоари. Това се отнася основно за дамите. Те, като по-суетни и искащи винаги да изглеждат добре, знаят, че един гердан, обеци или диадема, може да придаде съвсем различна визия. Затова можеш да заложиш на различни аксесоари, с които да освежиш тоалета си и да си различна всеки ден.
  • Обувки. Тук важи отново правилото за неутралните цветове. Ако заложиш на шарени обувки, ще се наложи да носиш доста чифтове, които да можеш да комбинираш цветово с дрехите си, а нека не забравяме, обувките са доста обемни. Затова заложи на такива, които да си отиват с всяка една от дрехите ти. И не забравяй – в деня на полетите си, пътувай с най-обемните си обувки, за да не ти заемат място в сака или куфара.
travel shoes
  • Чанти. Няма как да нямаш нещо, в което да носиш портмоне, телефон, пътеводител, карта и т.н. Тук на помощ идват чантите с 2 лица (отново за дамите). И така, взел си 1 чанта, а всъщност имаш 2. Хитро, нали? 🙂 
  • Комплекти за пътуване. Можеш да ги купиш от всеки козметичен магазин. Те са специално пригодени именно за ваканцията ти и съдържат най-необходимите козметични продукти като шампоан, балсам, душ гел, сапун, паста за зъби, четка – и всичко това в мини размери, които да употребиш и след това да изхвърлиш.
travel kit

И нали разбра? Не прекалявай с количеството багаж и излишните дрехи. Най-важното е да си прекараш добре и… както често обичаме да казваме – какво значение има колко стари са кецовете ти, ако се разхождаш с тях из Париж?!


FAQ

Instagram

Търсиш конкретно място?