Пролет е. Живакът на термометрите се покачва, а с него и желанието ни да бъдем навън, сред природата, да пътешестваме и да практикуваме любимите си спортове или пък да опитаме нещо ново.

В следващите редове сме събрали няколко идеи за активна почивка в страната, с която тотално да забравиш за ежедневието и да се заредиш с адреналин и нови преживявания, за които да разказваш месеци наред.

istock 916925724
© iStock

Полетѝ с парапланер над Сопот 

Ако искаш да видиш света в краката си и да се носиш като птица във въздуха, докато сърцето ти бясно тупти от адреналина, а и от спиращите дъха гледки, то със сигурност ще ти допадне да се качиш на парапланер

Сопот е едно от местата в България, където има идеални условия за парапланеризъм и делтапланеризъм, а някои дори казват, че градът е най-добрата локация за това. Няма да спорим, само ще потвърдим, че там наистина има невероятни гледки, които си струва да видиш отвисоко.

istock 959837758
© iStock

Колкото до настаняването, градът предлага разнообразни възможности за това, така че да откриеш нужния комфорт без значение дали отиваш с половинката, семейството или с цялата си компания. Районът е живописен, затова и разходките сред природата са повече от препоръчителни.

Имай предвид че интересът към града в последните години е доста висок и е добре да резервираш отрано настаняването си. Ако нямаш собствен парапланер, организирай скока си с инструктор също предварително, като имай предвид че изборът на дата много зависи от прогнозата за времето.

Когато говорим за летене с парапланер, няма как да пропуснем и другите перфектни локации за това – около Бургас, Шумен, Балчик, Сливен, София и Пловдив. 

istock 503886974
© iStock

Пусни се по течението на р. Струма в Кресненското дефиле

Адреналин, красиви гледки и много вода. Така горе долу може да се опише едно спускане по Струма – с каяк или с лодка за рафтинг. За целта можеш да се включиш в някое от организираните спускания по реката в района на Кресненското дефиле или пък да запазиш семейно рафтинг спускане.

Ако се чудиш рафтинг или каякинг да избереш, ние бихме казали: Защо въобще е нужно да избираш? Опитай и двете и прецени кое е твоето! Трасето по реката е с дължина от около 12 км, като дава възможност да се насладиш на красивите гледки из дефилето и същевременно да преживееш незабравимо и доста адреналиново спускане. Имай предвид, че тази активност е подходяща както за абсолютно начинаещи, ентусиазирани да опитат нещо ново, така и за хора с опит.

istock 172760258 scaled
© iStock

В района има специален рафтинг кемп, където можеш да отседнеш на палатка – собствена или на кемпа. Освен настаняване се предлагат различни възможности за забавление за времето, в което не си във водата. Ако пък предпочиташ уюта на къща за гости или хотел, можеш да отседнеш някъде в района – Симитли, Кресна, Струмяни, Благоевград, Банско и др.

istock 1209078234
© iStock

Опитай нещо ново с конна езда в района на Разлог 

Ако искаш да си подариш ново преживяване или да си припомниш любимата конна езда, то конните бази в село Бачево до Разлог са подходящото място за това. Те предлагат уроци по конна езда, както и разходки с коне. Селото се намира на малко над 10 километра от Банско, така че спокойно можеш да съчетаеш почивката си в курорта с вълнуващата конна езда. А през останалото време можеш да се отправиш на разходка из района, където те очакват впечатляващи планински местенца, красиви гори и живописни гледки.

Ако пък предпочиташ автентично преживяване, можеш да отседнеш в селото, в някоя от китните къщи за гости. Домашните гозби и напитки със сигурност ще те накарат да искаш да останеш повече от планираното. В този случай можеш да обогатиш преживяването, като се отбиеш през балнеосанаториума с минерални води, намиращ се на около 2 км от село Бачево. Ако пък конната езда не ти е достатъчна и искаш още адреналин, вземи колелото си и си направи едно вълнуващо планинско колоездене в района.

istock 1219886270
© iStock

Погледни света от друг ъгъл с бънджи скок в пещера Проходна 

Ако искаш да скочиш с бънджи, България има безброй места, където това е възможно. Локациите са с различна височина, така че спокойно да започнеш от най-ниската и да стигнеш до най-високата. Със своите 43 метра пещерата Проходна със сигурност не е от най-високите, но пък е почти сигурно, че ще те остави без дъх.

Колкото до пещерата Проходна, сама по себе си тя си заслужава посещението и ежегодно привлича хиляди посетителите. Което означава, че докато ти се вълнуваш от скока си с бънджи, то за останалите от компанията ще е почти толкова вълнуващо да разгледат пещерата и да усетят нейната магия.

istock 953470414
© iStock

Добре е предварително да запазиш час за скока си с някоя от съответните компании, които организират такива. Колкото до района – пещерата се намира в близост до Луковит, където можеш да отседнеш в хотел или къща за гости. В района има и други населени места, където също можеш да организираш почивката и престоя си

istock 638230918
© iStock

Отиди на лек преход или сериозно катерене в района на Лакатнишките скали 

Районът на Лакатнишките скали е подходящ както за запалените катерачи, така и за тези, които обичат разходките сред природата. Искърското дефиле е живописно място и със сигурност ще те остави без дъх, дори и да не си поел към върха на някоя отвесна скала. 

В района ще срещнеш както туристи, решили да се разходят по екопътеките в района, така и алпинисти и пещерняци. Имай предвид че влизането в пещерите в района се извършва със специална екипировка и с водач, тъй като не са облагородени. Колкото до катеренето на скалите, там екипировката също е задължителна, а опитът препоръчителен. 

Ако предпочетеш разходката по някое от екопътеките, се огледай за “кацналия” в скалите заслон “Орлово гнездо”. Той със сигурност ще се запечата в съзнанието ти задълго, защото изглежда като изваден от приказка. Постройката, разбира се, можеш да видиш и докато катериш скалите.

istock 528292932

За да стигнеш до района на Лакатнишките скали, можеш да използваш влак или автомобил. Ако пътуваш с влак, можеш да се отбиеш и на следващата спирка – гара Бов. Там те очакват Вазовите пътеки и отново спиращи дъха гледки. Колкото до настаняването, в района това е най-вече възможно с палатка. Все пак можеш да организираш нощувката си си в някой от съседните градове – напр. Своге и др.

Която и дейност да си избереш (а защо не и всичките), адреналинът ти е гарантиран! Все пак не забравяй да се подсигуриш с добро настроение и да вземеш всички мерки за безопасност

Виж още: Идеи за лятна почивка в България, далеч от морето


FAQ

Instagram

Търсиш конкретно място?