Слънце, планини, океан - какво повече му трябва на човек?! Мадейра е идеалната дестинация за почивка по всяко време на годината. Островът пленява с разнообразието си от флора и фауна, които пък са гаранция за прекрасно време и незабравими изживявания. Ако си човек, който предпочита активната почивка пред блаженото мързелуване на плажа, тогава виж какво си заслужава да правиш в Мадейра.

Мадейра – вечнозеленият остров

Мадейра е остров, разположен в Атлантическия океан. Заедно с островите Порто Санто, Десертас и Селвагенс образува архипелага Мадейра. Само два от островите обаче (Порто Санто и Мадейра) са населени. Самият Мадейра е остров с вулканичен произход, а площта му е 741 кв. км. Заради мекия си климат, той е известен като „вечнозеления остров“. През лятото средната температура на въздуха е 25°C, а през зимата – 17°C. Ако обичаш водните забавления, имаме още една добра новина: средната температура на водата през лятото е 22°C, а през зимата 18°C.

Plaża na Porto Santo © iStock
Плаж Porto Santo © iStock

В Мадейра ще ти направят впечатление красивата и разнообразна растителност, високите скали, редките видове животни и не на последно място – приказните плажове. Можеш да избираш от немалко плажове, като например този в Лидо, осеян с дребни камъчета. Пясъчните плажове са рядкост тук, но все пак можеш да ги откриеш – напр. в Machico. Ако държиш да плажуваш на ситен пясък, тогава се качи на ферибота до близкия остров Порто Санто, където ще намериш един от многото пясъчни плажове. В Мадейра има и интересни паметници, като катедралата Sé или Етнографския музей на Мадейра. Футболните фенове със сигурност ще се впечатлят от музея на Кристиано Роналдо. Какво обаче да правиш, ако искаш да прекараш времето си в Мадейра активно и с много щури преживявания? Като за начало чети следващите редове много внимателно. Представяме ти няколко идеи за активна почивка в Мадейра.

Lewada © Andre Carvalho
Lewada © Andre Carvalho

Кръстосвай трекинг пътеките в Мадейра

Планинският терен на острова предоставя отлични условия за преходи, затова не е случайност, че в Мадейра има множество туристически пътеки. Разходката из тях ще ти донесе не само голяма доза ендорфини, но и изобилие от красиви пейзажи. Една от основните атракции на Мадейра са левадите. Това е мрежа от малки напоителни канали, които пренасят вода от северната към южната част на острова. Изграждането им започва чак през 16. век, като последните канали датират от 40-те години на миналия век. Водата от левадите захранва водноелектрически централи и напоява околните ниви и посеви.

Пешеходният туризъм покрай левадите в Мадейра привлича туристи от цял свят, а самата атракция е достъпна през цялата година. Докато се разхождаш, ще видиш как някои от каналите са издълбани в стръмни скали, а други в долини. По време на прехода вероятно ще минеш покрай много водопади и тунели. Затова е добре да си вземеш нещо за хапване, вода, както и фенерче и удобни и подходящи за трекинг обувки – пътеките могат да са хлъзгави. Ако се чудиш кой маршрут да избереш, ти препоръчваме този от Ribeiro Frio до Balcões (20-30 минути).

Szlak na Pico Ruivo © iStock
Pico Ruivo © iStock

Ако в главата ти се върти катерене, Мадейра е точното място. Тук можеш да изкачиш някои от върховете на острова, които ще те възнаградят с пленяваща панорама към зелените хълмове и океана. Един от вариантите е маршрутът от Achada през Teixeira до Pico Ruivo – най-високият връх на острова (1862 м надморска височина). Друга добра идея за прекарване на времето в Мадейра е разходка до Cabo Girão (580 м над морското равнище), където има специална платформа за наблюдение със стъклен под. Преживяването определено не може да се сравни с нищо друго! 

Ако искаш да се любуваш на приказния планински район на острова, но не ти се ходи и катери особено, тогава можеш да избереш приключение с офроуд велосипед, мотоциклет или с кола. Карането на всяко едно от тези превозна средства офроуд със сигурност ще те зареди с голяма доза адреналин!

Widok na Funchal © iStock
© iStock

Забавлявай се както никога досега в Мадейра

Ако не ти се разглежда пеша, тогава може би ще ти допадне катеренето. Стръмните скали са идеални за покоряване, разбира се, под зоркото око на професионалист. Любителите на бързото шофиране пък могат да отидат до столицата на Мадейра – Фуншал, където има писта за картинг. Полетът с парапланер е друга чудесна възможност да разгледаш Мадейра от нетипична и впечатляваща гледна точка. Отвисоко ще видиш града и ако се качиш на кабинковия лифт. Един от най-популярните маршрути е този от Фуншал до Монте.

Наобратно можеш да се върнеш с друга популярна атракция за Мадейра, а именно дървеният тобоган. Той представлява плетена шейна, която побира двама души. Бута се и се управлява от двама местни жители, облечени в народни носии. Слизането отнема около 10 минути, но за това време ще се забавляваш както никога досега! Интересното е, че през 1850 г. тези шейни били основното средство за транспорт между двата града. Днес са атракция, която определено ще съжаляваш, ако пропуснеш.

Ако искаш да си отдъхнеш, можеш да се отбиеш до някое голф игрище. Очаква те интересна игра с впечатляваща красива природа с океана на заден план. Можеш да избираш от 2 игрища – Palheiro Golf (с 18 дупки) и Santo da Serra Golf Club (с 27 дупки).

Klifowe wybrzeże Madery © Henrique Seruca
Мадейра © Henrique Seruca

Какво да правиш в Мадейра, ако обичаш адреналина и водните спортове

Мадейра е идеалното място за водни спортове. Не без основание наричат острова “Хаваите на Атлантическия океан”. Приятното, слънчево време върви ръка за ръка с подходящите за сърф вълни. Тук са много популярни бодибордингът, както и карането на SUP (Stand Up Puddle), което представлява каране на дъска с помощта на гребло. Ако ти се иска да опиташ нещо по-екстремно, можеш да избереш т.нар. coastering. Приеми го като синоним за голяма доза адреналин! Иначе представлява комбинация от катерене по скали, скачане във водата и често включва изследване на пещери.

Delfiny u wybrzeży Madery © Francisco Correia
Делфини в Мадейра © Francisco Correia

Гмуркането в Мадейра ще ти донесе не по-малко незабравими изживявания, а кристално чистите води ще допринесат още повече за това. Голяма атракция за туристите е гмуркането в Мадалена до Мар, където се намира корабът Bowbelle (на дълбочина 21-30 м). Ако ти се ще да се отдадеш на нещо по-спокойно, но също толкова интересно, можеш да наемеш лодка и да се отправиш на приятен круиз. Добра идея е да избереш круиз с екипаж и наблюдение на делфини и китове в естествената им среда. Ако обичаш спортния риболов и карането на кану, в Мадейра ще откриеш чудесни условия и за тях.

Las wawrzynowy na Maderze © iStock
Мадейра © iStock

Както виждаш, в Мадейра те очаква изобилие от възможности за забавление и активна почивка. Сладкото мързелуване спокойно може да се комбинира с адреналин и изживявания, които ще помниш задълго. Независимо какво забавление в Мадейра избереш, са ти гарантирани поне две неща: приятното време и спиращите дъха гледки!

Организирай своето пътуване до Мадейра още сега!

FAQ

Instagram

Търсиш конкретно място?