Дори във вените ти да не тече испанска кръв, вероятно сърцето ти ще забие в ритъма на фламенко, веднага щом го чуеш. Най-добрият начин да изживееш това е като отидеш на почивка в Андалусия. Там те очакват много музика, песни и танци, но и солидна доза тапас, вино и слънчево време!

Родното място на фламенко

Популярното из цял свят фламенко води началото си от Андалусия. Ромите, които живеели там през 15. век, не се чувствали у дома сред коренното население. Те се утешавали с песни, с които изразявали емоциите си. Благодарение на предишния им номадски начин на живот, те комбинирали арабската и еврейската култура в своето изкуство.

Какво точно е фламенкото? Повечето хора ще го свържат с огнен танц, който отразява буйния темперамент на испанците. Това е добро начало, но фламенкото не се изчерпва дотук. То всъщност е много повече от това – в него има пеене и музика, но на практика фламенкото е начин на живот за испанците. То е част от тяхната култура и традиция, но и от ежедневието им. Ще се убедиш в това, като видиш как късно вечер и през нощта местните жители пълнят малките барове, скрити из тесните улички. Подиумите се превземат от артисти, чието пеене и свирене на китара отекват из уличките на града.

Какво изразява фламенко?

Простите текстове носят история, невинаги с весело послание. Фламенко е болка, страдание, копнеж, но и прошка, любов и радост. Ако отвориш сетивата си за това преживяване, бързо ще забравиш реалността и ще се омаеш от емоциите, бликащи от звуците и ритъма на този стил.

Фламенко е и начин на изразяване. Емоциите на певеца си личат по начина, по който набляга на всяка дума, както и по самото му лице. Емоционалният заряд се подсилва и от танца. Задачата на танцьора е да предаде възможно най-добре преживяването на певеца. Затова и най-малкият жест има значение, а емоциите могат да се забележат дори в шумоленето на роклята или по звука на отварящото се ветрило. Музиката е тази, която добавя и доза драматизъм към изпълнението.

Във фламенкото ритъмът е изключително важен. Следват го певците, танцьорите и музикантите. Позволено е да се потропва с пети, да се пляска с ръце, да се удря по специални барабани (cajón) и да се потраква с кастанети. На преден план обаче е китарата. Класическа, но с форма, характерна за фламенкото. Инструментът от кипарисово дърво има по-плоско и по-тясно тяло и струните са окачени по-ниско.

Как се танцува фламенко?

Фламенко танцът е предимно импровизация, въпреки че в него има хореография, предавана от поколение на поколение. Зрелищното в изпълнението на танцьорите не е само в танцуването, но и в костюмите. Фламенко се свързва с кървавочервените рокли на танцьорките. Все пак, ако отидеш на фламенко шоу в Андалусия, ще видиш, че танцьорите използват много по-широка гама цветове.

Фламенко © iStock

Жените привличат вниманието с рокли с волани, които подчертават всяко тяхно движение. Дори когато музиката спре, шумоленето на воланите или шлейфа продължава да предава емоция. Същото важи и за шаловете с ресни или аксесоарите, като цветя в косите или гореспоменатото ветрило. Танцьорите на фламенко изразяват емоции с най-малките си жестове – важно е движението на ръцете и пръстите. Има и чувствени завъртания и поклащания на бедрата. Танцьорите на фламенко, от друга страна, са по-пестеливи в движенията си, но по-отчетливо акцентират върху ритъма. Мъжкото облекло за фламенко включва подходящи панталон, риза и жилетка, както и шал, шапка и обувки на висок ток.

Къде е най-доброто място да изживееш автентичния дух на фламенко в Андалусия?

Няма по-добро място да се насладиш на фламенко от неговия дом. Ако резервираш полет до Андалусия и планираш да прекараш почивката си в Испания, се увери, че ще имаш време да посетиш някой tablaos – заведенията с фламенко на живо. Това са места, специално обособени за туристически посещения. Приготви се да платиш билет за вход (в него обикновено са включени лека закуска и напитки), като на много места ще трябва да резервираш билетите си предварително.

Виж онлайн билети за представления в Андалусия!

Най-популярните tablaos в Андалусия

 1. Los Gallos
  Това е едно от най-старите и най-популярните таблао в Севиля. Ресторантът е реставриран, но е запазил атмосферата си – фламенко представлението се провежда без музика. Няма много място и има дълги опашки за влизане (купи си билет предварително).
  Адрес: Plaza Santa Cruz, 11.
 2. La Couva de la Rocío
  Важен център за фламенкото е Гранада и квартал Сакромонте. Тук са известните пещери на хълма, където се провеждат фламенко представления. La Couva de la Rocio е семеен ресторант, който разполага с 150 места и осигурява страхотна гледка към Алхамбра напълно безплатно.
  Адрес: Cam. del Sacromonte, 70.
 3. La Carboneria
  Обратно в Севиля, където tablaos са популярни както сред туристите, така и сред местните жители (въпреки че вторите се оплакват, че има твърде много от първите). Мястото има подчертан индивидуален стил, а фламенко шоуто е безплатно.
  Адрес: C. Céspedes, 21.
Виж офертите за полети и настаняване в Севиля!

Места за уединени представления с фламенко в Андалусия

Във всеки ъгъл на Андалусия е лесно да се намери бар, предлагащ тапас и сцена за фламенко. Ако обаче търсиш по-уединени заведения и най-вече нетуристически вариант на фламенкото, потърси места, обозначени с думата „peña“.

Това са асоциации, които се грижат за традицията на фламенкото и организират семинари, конференции и малки представления. Повечето от тях позволяват на хора извън сдружението да присъстват сред публиката, като продават билетите си срещу символична такса. В този случай не е задължително да получиш безплатно хапване или напитка, но пък със сигурност ще се насладиш на едно от най-добрите и автентични фламенко представления. Нищо общо с понякога изкуствената драма, която леко се прокрадва в туристическите фламенко представления.

© iStock

Къде да видиш уединено, автентично фламенко?

 • Peña Cultural Flamenca Torres Macarena
  Да започнем със Севиля. Асоциация с история, датираща от 1974 г., в която фламенко представленията се провеждат в уединена атмосфера, без озвучителни системи. Купи си билети предварително и се увери, че сред публиката няма специални места за туристи.
  Адрес: C. Torrijiano, 29.

 • Peña flamenca la Platería
  Това е асоциация в Гранада, основана през 1949 г. Тя редовно организира представления или семинари, така че провери графика ѝ предварително и си купи билет. Определено си заслужава!
  Адрес: Plaza de Toqueros, Albaycín, 7.

 • Casa de la Guitarra
  Едно от най-добрите места в Севиля за грандиозен спектакъл. Публиката е доста малка, което ще направи удоволствието от представлението още по-голямо.
  Адрес: C. Mesón del Moro, 12.
Виж офертити за полети и настаняване в Малага!

Фламенко фестивали в Андалусия

Фламенко фестивалите са друга чудесна възможност да научиш повече за историята на фламенкото, да посетиш представления, да вземеш уроци по танци, да опиташ местната кухня и да се срещнеш с хората от Андалусия. Испанците знаят как да се забавляват и имат много поводи за празнуване. Най-популярният фламенко фестивал се провежда в Севиля, но това е само една от възможностите.

© iStock
 • Flamenco Biennial – Севиля
  Този фестивал се организира на всеки две години, като следващото му издание е през 2024 г. В продължение на цял месец местни и туристи се забавляват в ритъма на фламенко – определено не е за изпускане!Ако не ти се чака до 2024 г., то имаме добра новина – през нечетните години в града се организира двуседмичният фестивал Septiembre es Flamenco.
 • Feria de Abril – Севиля
  Две седмици след Великден, Севиля започва традиционните си чествания с фламенко, конни паради и добра храна. Ще видиш много двойки, които танцуват фламенко по улиците на града, и ще ти е доста трудно да не последваш примера им.
 • Фестивал El Potaje Gitano в Утрера
  Последната събота на юни е чудесна възможност да научиш тайните на фламенко в Утрера. Фестивалът се организира всяка година, а традицията му започва чак през 1957 г.!
 • La Noche Blanca del Flamenco de Cordoba – Кордоба
  Бялата нощ на фламенкото е ежегодно събитие, което продължава до изгрев слънце. Тазгодишното издание ще се проведе в нощта между 17 и 18 юни.
 • Festival de la Guitarra de Córdoba – Кордоба
  Това е Международен фестивал на китарата, който представя различни музикални жанрове, като не се ограничава само до фламенко, а включва например и джаз. Заради това събитието е не само популярно, но и доста забележително. На сцената ще видиш талантливи виртуози на китарата от къде ли не. Фестивалът се провежда през първата половина на юли.

Е, избра ли събитие, което да посетиш? Със сигурност всяко едно от изброените ще бъде много вълнуващо и обогатяващо, затова не пропускай да резервираш билетите си още сега!

Виж офертити за полети и настаняване в Малага!

FAQ

Instagram

Търсиш конкретно място?