Иска ли ти се да усетиш неподправения италиански начин на живот? Тогава непременно посети Апулия! Там можеш да се изгубиш из тесните, криволичещи улички, под цветното пране между балконите. В този югоизточен регион на Италия има всичко – отличителна архитектура, вкусна местна кухня и много атракции. А като добавим към това и перфектното време и кристално чистата вода, то незабравимата почивка в Пулия е гарантирана!

apulia olive trees and adriatic sea
Маслинови дървета в Апулия© iStock

Апулия – едно от многото лица на Италия, които си струва да опознаеш

Много туристи, дори и тези, вече били в Рим или Венеция, твърдят, че посещението на Апулия е автентично италианско преживяване, което им е показало истинското лице на Италия, различно от това, което обичайно виждат туристите. Този регион все още не е погълнат от масовия туризъм и именно това го прави все по-желана дестинация от туристите. Апулия с две думи е живописен пейзаж, където впечатление ще ти направят както старите паметници, така и обикновените къщи на местните. Районът е пълен с история, а народните и религиозните традиции се предават от поколение на поколение.

Апулия е известна и с екстра върджин зехтина, емблематичния хляб на Алтамура и виното (вкл. Locorotondo, Negroamaro или Primitivo). Тук времето изглежда забавя своя ход, но наваксва вечер, когато градът става по-оживен от туристите и местните жители, изпълващи ресторантите по главните улици. Така изглежда Апулия накратко. Ако избереш да прекараш почивката си там, се приготви за безброй атракции. Мястото предлага за всекиго по нещо – както за тези, които обожават старите градове и искат да видят най-красивите паметници в района… Така и за онези, които предпочитат да се отпуснат на плажа или да се потопят в търсенето на мистериозни пещери. Апулия може да се похвали с около 800 км брегова линия, което означава само едно – много плажове, сред които и немалко диви.

panorama bari
Бари © iStock

Бари – минало и настояще в едно

Столицата на Апулия е Бари – град, където ще видиш местните жени, които правят известната паста Orecchiette. Не се учудвай и на друга емблематична част от ежедневието там – прането, проснато между балконите. Историческата част Бари Векия е пълна с паметници. В базиликата “Свети Никола” се намират гробът на кралица Бона Сфорца и мощите на Свети Никола. Не пропускай и замъка от 12. век – Castello Normanno-Svevo, който функционира като музей. Отбий се и през по-новия квартал – Мурат, който е една идея по-малко традиционен и повече туристически, с множество хотели и барове, както и с бутици на големи модни марки. Не пропускай и една от най-сниманите сгради в Бари – Teatro Margherita, който впечатлява с основите си, издигащи се от водата. Гледката от пристанището си заслужава!

polignano a mare
Полиняно а Маре© iStock

Ако отиваш на почивка в Апулия, то Бари и околните градове със сигурност са добра идея. В района се намира малкият, оживен град Полиняно а Маре. В историческата му част се влиза през красива порта – Arco Marchesale. Една от най-популярните забележителности тук е средновековният дворец Palazzo dell’Orologio, чийто слънчев часовник определено ще привлече вниманието ти. Не пропускай да посетиш и бенедиктинското абатство Сан Вито Мартире.

alberobello trulli houses
Алберобело и чудатите къщички “trulli”© iStock

Алберобело и чудатите къщички “trulli”

С какво е известна Апулия? Определено с белите къщички трули. Тези къщи са построени от камъни, без циментова основа. Фасадите им са варосани, а по конусовидните покриви са нарисувани различни знаци. Предназначените някога за временен дом на по-бедните жители, които искали да избегнат данъци, днес са се превърнали в символ на региона и ценен паметник. Неслучайно къщичките трули са обявени за обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО. По-голямата част от тези постройки можеш да видиш в квартал Rione Monti. Интересното е, че някои от тях все още са жилища за местните, а други могат да се наемат за нощувка. Сред най-популярните трули са Casa D’Amore и Trullo Sovrano – единствените двуетажни.

alberobello st antonio church
Базиликата „Сант Антонио“© iStock

Интересното е, че къщичките трули са повлияли и останалата част от архитектурата в Алберобело. Можеш да забележиш това, когато посетиш базиликата „Сант Антонио“. Построена по-късно, през 20. век, нейната форма наподобява тази на трулите. Докато си в Алберобело не пропускай да се отправиш и на кратко пътешествие до „белия град“ Локоротондо. Красивите бели къщи и църкви контрастират чудесно с близките маслинови горички и винени лозя. И като стана дума за лозя, непременно опитай местното вино! Редом с това можеш да посетиш бароковата църква Сан Никола, украсена със стенописи или просто да се насладиш на смайващите гледки в района.

lecce city center
Лече© iStock

Лече – градът на барока

Следващата спирка от нашата обиколка е Лече, често наричана Флоренцията на Юга. Градът изобилства от впечатляващи, богато украсени барокови сгради. Базиликата „Светият Кръст” е една от многото сгради в Лече, които ще те впечатлят. По време на разходката си обърни внимание на барокови декорации в катедралата „Мария Сантисима Асунта“ или в замъка на Карло V с намиращия се там Музей на изкуството папие-маше. Не забравяй да видиш и Римския амфитеатър, чиито руини датират от 1. век пр.н.е.

gaj oliwny apulia
Маслинови дървета© iStock

Само на 13 км от Лече се намира Верноле – град, който също се откроява с бароковия стил на религиозните си сгради, но не само. Тук можеш да се любуваш на хилядолетни маслинови горички и да посетиш бившата подземна маслобойна, скрита в самия център на града. Знаеш ли, че именно подземните маслобойни са друг символ на Апулия? Те са построени върху руините на стари зърнохранилища, а в градчето Морчано ди Леука има запазени най-много маслобойни. Днес в тях се организират изложби, представящи на туристите процеса и техниките, използвани за производството на масло.

apulia castel del monte
Кастел дел Монте© iStock

Апулия – богатство от паметници в списъка на ЮНЕСКО

Ако си сред почитателите на културните паметници, в Апулия те очаква голямо разнообразие. Препоръчваме да посетиш Кастел дел Монте, крепостта на император Фридрих II, която е сред обектите в списъка със световното културно наследство на ЮНЕСКО. Смесицата от готически, мюсюлмански и класически антични стилове тук със сигурност ще те очарова, особено ако си сред любителите на архитектурата. В близост можеш да посетиш и църквата “Св. Августин”. В списъка на ЮНЕСКО са включени и Светилището на Св. Архангел Михаил в Монте Сант Анджело, както и гората Умбра в национален парк Гаргано, с вековните си дъбови гори. И като стана дума за природа, няма как да пропуснем едни от най-красивите плажове, намиращи се именно в Апулия.

apulia grotta zinzulusa
Пещерата Зинзулуса© iStock

Плажове в Апулия, които да посетиш

Бреговете на Апулия са на Адриатическо и Йонийско море, заради което може да се похвали с кристални води и плажове със златен пясък. Все пак любителите на каменисти плажове също няма да останат разочаровани, тъй като в района се срещат и такива. Очакват те и немалко скрити заливчета, скали, пещери и страхотни условия за водни спортове, така че лесно да превърнеш лежерната почивка в незабравимо приключение. Една от най-известните атракции в региона е пещерата Зинзулуса, разположена на юг от Кастро. Включи се в обиколка с екскурзовод и разгледай отблизо многобройните сталагмити и сталактити в нея. Плажът Кастро Марина също не е далеч от тук, затова го включи в списъка си. Докато си в Бари, можеш да посетиш общинския плаж Pane e Pomodoro или Torre Quetta, който пък е същински рай за сърфистите и… за домашните любимци, които са добре дошли тук. Либера Проволина, от своя страна, е каменист плаж, който също не е за изпускане.

lama monachile beach in polignano a mare
Lama Monachile © iStock

По-рано споменахме Полиняно а Маре, който е идеално място за слънчеви бани. Там можеш да посетиш известния плаж Lama Monachile, заобиколен от скали, както и Grotta Palazzese – романтичния ресторант в пещера (имай предвид, че е нужна предварителна резервация). Алберобело също е добра идея за плажуване, тъй като е само на 20 км от Адриатическо море. Що се отнася до Лече, близките плажове ще откриеш в Сан Каталдо. В Апулия има много резервати и морски защитени зони, затова можеш да избягаш от тълпите и урбанизацията на плаж Torre Guaceto. Не забравяй да следваш внимателно табелите, тъй като не всички места са отворени за туристи. Във Верноле се намира природният резерват Le Cesine, където можеш да се насладиш на богата фауна и флора, както и да се отпуснеш на някой от плажовете.

Каквото и да избереш за своята почивка в Апулия, със сигурност ще бъде интересно и запомнящо се преживяване. Пожелаваме ти вълнуващи приключения!

 


Instagram

Търсиш конкретно място?