Европейската столица на развлеченията привлича милиони туристи всяка година, което я прави една от най-популярните дестинации за city break. Това едва ли е изненада, като се имат предвид добре развитата туристическа инфраструктура. Амстердам е необикновен град, в който можеш да изживееш еднакво незабравимо както кратко и интензивно пътуване, така и по-дълго и лежерно такова. Избери как искаш да изживееш атракциите на Амстердам!

Разгледай Амстердам с колело

Независимо дали ще пътуваш за уикенда или за по-дълго време, трябва да запомниш две неща. Първото е картата Amsterdam City Card, която предлага набор от отстъпки за градски атракции. Второто е велосипед, без който движението из града ще загуби амстердамския си характер.

В Амстердам има повече велосипеди, отколкото жители. Бъди като 70% от местните, които се качват на велосипеда си всеки ден. Инфраструктурата е проектирана от експерти по градска логистика, така че ще спестиш време – нещо толкова ценно при всяко city break пътуване. Наеми колело и карай покрай каналите на Амстердам с над 1000 исторически моста!

amsterdam bike
Амстердам © iStock

В Амстердам за уикенда

По това време градът е доста пренаселен и по улиците ще чуеш реч от почти всички краища на света. Очакват те необичайни атракции и най-добрите събития в Европа.

Най-добре е да започнеш обиколката си от Torensluis – най-широкият мост в столицата. Основното място на историческата карта на Амстердам е площад Дам, на който градът дължи сегашното си име. Това е място, което никога не спи и винаги е пълно с туристи и улични артисти. Площадът е добра забележителност, защото се намира по средата на паяжина от тесни улички в стария град. Тук, между другото, ще видиш и Bijenkorf, най-престижният универсален магазин в цяла Нидерландия, както и сградата на Кралския дворец.

amsterdam dam square luk
Кралския дворец © iStock

Една различна атмосфера те очаква на площад Spui. Това уютно пространство е пълно с книжарници, а в петък се провежда и седмичен панаир на книгата. Ако се вълнуваш от изкуство, се отбий през местния пазар за изкуство в неделя. Не забравяй и за Рембранд! Площадът на великия художник (Rembrandtplein) е от южната страна на стария град, а къщата му (Rembrandthuis) е на три минути северно с колело. Тук си струва да дойдеш за кратка почивка и за вкусно кафе. Би било пропуск да не видиш и истинското бижу на сградите на Амстердам – Het Kleinste Huis – това е най-малката жилищна сграда в Амстердам с обща ширина само два метра!

amsterdam red light district
De Wallen © iStock

Включи се в най-доброто парти в Европа

Амстердам е Мека за купонджиите, а уикендът в квартал Leidseplein е предназначен за купон до зори. Започни своя хедонистичен танц с посещение на „кафене“ в Амстердам, което не е точно кафене, а мястото, където местните започват нощния си живот с няколко халби бира. След това се отправи към площад Рембранд, докъдето ще те отведат звуците на холандската музика.

После забавлението може да се насочи към известния De Wallen, най-големият и известен квартал на червените фенери в Амстердам. Там те очаква изобилие от кръчми, кафенета, публични домове и ресторанти. Кулминацията на нощното приключение е чаша Jenever – традиционен холандски джин с добавка на меласа и хвойна, който се пие при изгрев слънце.

market amsterdam
Жена купува луковици на лалета в Амстердам © iStock

Напазарувай от плаващия пазар за цветя “Bloemenmarkt”

Bloemenmarkt си струва да се посети, защото е може би единственото подобно място в света. Цветният пазар с вековна традиция ще те въведе в непознатия досега свят на аромати, цветове и сетивни преживявания. На брега на канала Сингел, близо до историческите сгради на града, се събират баржи с цветя. Пазарът изглежда най-красив през пролетта, когато лалетата цъфтят.

houseboats amsterdam
Къщички в Амстердам © iStock

Виж на живо Амстердам от картичките – Pijp и Jordaan

Pijp и Jordaan са два невероятно очарователни квартала, където животът протича с бавно холандско темпо. Те са страхотно бягство от оживения, консуматорски начин на живот на столичния развлекателен център. Броят на местата за закуска и късна закуска със сигурност ще те впечатли. Спри за момент в някое от очарователните кафенета, за да усетиш градската атмосфера.

Феновете на откритите пазари ще харесат Noordermarkt, където битпазарът се провежда в понеделник, а органичните продукти се продават в събота. Централната атракция на квартал Jordaan е къщата на Ане Франк, авторка на едно от най-важните свидетелства за Холокоста. Именно в тази част на Амстердам можеш да посетиш интригуващия музей на борда на стар товарен кораб от 40-те години на миналия век – Woonboot Museum (Mузеят на плаващите къщи). Pijp от своя страна е квартал, в който всеки холандец би искал да живее. Изтъкан от тесни улички с огромно разнообразие от приветливи заведения за хранене, районът е едно от най-оживените места в Амстердам. На ежедневния пазар Albert Cuyp можеш да си напазаруваш най-различни продукти на изгодни цени.

rijksmuseum amsterdam
Rijksmuseum, Амстердам © iStock

В Амстердам през седмицата

Ако си за по-дълго в града, можеш да разгледаш квартали, паркове, музеи, пазари, както и околностите на Амстердам без да бързаш. Имаш цялото време да усетиш местния дух на града и да научиш за навиците на неговите жители.

Влез в очарователните музеи без тълпи

Посещението на музеите преди обяд през делничните дни е най-добрият начин да избегнеш тълпите. Възможно е дори в Амстердам, който е един от водещите европейски градове по брой сгради от този тип. Абсолютният фаворит на повечето хора е Rijksmuseum, музей на холандските изкуство и история. Годишно той се посещава от над 2 милиона туристи. Би било грях да не посетиш музеите на Винсент ван Гог, сиренето, еротиката, лалетата, Хайнекен или Библията. Морският музей (Scheepvaartmuseum) и Музеят за модерно изкуство Moco също са много впечатляващи. Не забравяй да купиш билетите си онлайн и да си спестиш чакането на опашка.

vondelpark amsterdam
Волендам, Амстердам © iStock

Запознай се с местното занаятчийство

Не забравяй, че много магазини са затворени в неделя, така че напазарувай през седмицата. Имай предвид, че броят на магазините за сувенири и за занаятчийски изделия е впечатляващ. Концептуалните магазини Artisan са отличителна черта на квартал De 9 Straatjes, където всеки ще намери нещо за себе си.

Почини си в Vondelpark и Hortus Botanicus

Vondelpark е зеленият бял дроб на Амстердам и най-посещаваният градски парк в Нидерландия. Той е местният Central Park, място за ежедневна почивка и бягство от суматохата на туристите. В самия Амстердам има повече зелени зони като например Hortus Botanicus – една от най-старите ботанически градини в света.

amsterdam hua temple
Амстердам © iStock

Изгуби се из мултикултурните квартали на Амстердам

Китайският квартал е най-известният квартал на Средното кралство в цяла Нидерландия. Тук ще усетиш културното многообразие, което определя холандската столица. Посети Fo Guang Shan He Hua – най-големият будистки храм в Европа! Ако ти е интересна еврейската култура, не пропускай Йоденбурт. Тук е почти задължително да се отбиеш и през Еврейския исторически музей и Португалската синагога.

Стани части от студентския четвъртък в Amsterdam

Усети студентската атмосфера на кръстовището на улиците Voetboogstraat и Handboogstraat. Всеки четвъртък студентите от Амстердам се тълпят в алтернативните кафенета и кръчми тук, създавайки атмосфера, различна от силно комерсиалните парти райони на столицата.

volendam luk
© iStock

Идеи за разходка в района около Амстердам

Ако искаш да пътуваш извън града, ето няколко идеи:

  • В Zandvoort можеш да се отпуснеш на красиви плажове.
  • Във Волендам ще усетиш домашната атмосфера на рибарското селище.
  • В Хаарлем ще откриеш „малкия Амстердам без туристи“.
  • В Zaanse Schans ще опознаеш очарованието на холандската провинция и ще посетиш открития Музей на вятърните мелници.
  • В Ротердам ще видиш най-голямото пристанище в Европа.
  • В Едам ще опиташ световноизвестното сирене Едам.

Това са само част от възможностите в околностите на нидерландската столица, а списъкът може да бъде допълнен почти до безкрай. Не забравяй да наемеш автомобил за междуградските си разходки и да се подготвиш за незабравимо приключение!

 


Instagram

Търсиш конкретно място?