Август е! Лято е! Времето е подходящо да се разходиш до морето и да събереш хубава доза слънчеви лъчи този сезон. Затова днес ще те "заведем" до едно любимо място на Българското Черноморие...

Добре дошъл в Балчик!

istock 1180960930
© iStock

Балчик се намира близо до Албена и най-често се свързва освен с пясък, море и слънце и със своята прекрасна Ботаническа градина и Дворец.

Дворецът и Ботаническата градина в Балчик са обединени в архитектурно-парков комплекс, за който можеш да си отделиш един ден, който да прекараш сред красиви цветя, екзотични растения и много история. 

Ботаническата градина е създадена през 1955 г., когато теренът на парка е предоставен на Софийския университет за създаването й. Градината е специализирана в отглеждането на тропически и екзотични колекции. В нея се отглеждат над 3500 вида растителност, някои от които са редки и застрашени видове

Комплексът възниква като лятна резиденция на румънската кралица Мария Единбургска.

Дворецът е дело на италиански архитекти, а изграждането на резиденцията започва през 1924 г. Една от първите построени сгради е вилата на кралицата „Tenha Yuvah”, което в превод означава „самотното, уединеното гнездо“. През следващите години се изграждат и други вили, параклис, прекрасни дворове в мавритански стил, традиционна възрожденска къща и чешми, украсени с мраморни митологични персонажи.

© iStock

В архитектурата се преплитат старобългарски, готически, ориенталски и мавритански елементи. Оформят се и много градини, в които също се усеща влиянието на различни култури, стилове и вярвания, което е благодарение на румънската кралица, последовател на бахайската религия, която проповядва равнопоставеност между религиите.

Днес множество българи и чужденци идват в Балчик, за да се насладят на красотата на комплекса и да направят безброй красиви снимки сред кактуси, цветя и вековни дървета.

Не пропускай също да разгледаш Историческия музей, Художествената галерия и местността Тузлата.


Instagram

Търсиш конкретно място?