Едва ли е нужно да изтъкваме за пореден път историческата значителност и безкрайната красота на Прага. Архитектурното разнообразие, преминаващо през барок, романтизъм, рококо, готика, чак до съвременните градоустройствени приумици, впечатлява не само обикновения турист, но е успявало през вековете да очарова личности като Моцарт, Бетовен, Чайковски, Достоевски и кралица Елизабет Втора.

Prague 500x375

Въпреки всичките си предимства, един от големите минуси на града са скъпоструващите му атракции. Едно посещение на църквата Св. Богородица от Лорета излиза 110 чешки крони, на картинната галерия в Пражки храд и двореца Стернберг – 150 крони, а в музея на Алфос Муха – 120 крони.

В Прага обаче има и няколко места, макар и не толкова грандиозни като гореспоменатите, на чиято красота, спокойствие и историческа значимост може да се насладите, без да вложите и един евроцент. Сред тях са Чешкия музикален музей, поместващ се в сградата на бившата църква Св. Мария Магдалена, отварящ вратите си за безплатно посещение всеки първи вторник от месеца между 14 и 18 часа. Ако сте изявени музикални фенове, може да посетите и Карлов мост, където ежедневно се събират да представят произведенията си, младите музиканти на града.

Prague Karlov Bridge 500x312

Друга не толкова известна забележителност е гробът на Франк Кафка, намиращ се в Еврейското гробище в квартал Винохради.

Валенщайнските градини, разположени непосредствено зад Валенщайнския дворец, който помества чешкия сенат, радват окото не само с ботаническо разнообразие, но и със скулптури на древногръцки богове, копия на оригиналите на Адриан де Вриес, които са иззети от шведската армия през 1648.

Wallenstein Gardens Prague 500x337

FAQ

Instagram

Търсиш конкретно място?