Бордна карта, онлайн регистрация или чек-ин трябва да направя преди полета си? Как и кога да го направя, задължително ли е? Независимо, че популярността на самолетния транспорт расте с огромни темпове през последните години, въпроси от този род масово са на дневен ред.

Можеш да срещнеш и трите термина, но те означават едно и също нещо – процесът по регистрация за полет (чек-ин) завършва с издаването на бордна карта – документът, който реално ти дава право да се качиш на определен полет. Ако нямаш бордна карта, няма да те допуснат в самолета, независимо че имаш самолетен билет.

BP pic
© iStock

Какво представлява бордната карта?

Обикновено информацията, изписана на бордната карта, включва имената на пътника, номер на полета, маршрут, мястото на борда, номер на гейта (изхода), краен час за качване в самолета и баркод. Заедно с личната карта или паспорта, това са документите, които трябва да представяш на всички проверки на летището, както и при качване на борда.

Как става издаването на бордна карта?

Можеш да получиш бордната си карта по два начина. Единият е на място на летището, от съответното гише за регистрация, предоставяйки на служителя документа си за самоличност. Другият вариант е да я изготвиш предварително, въвеждайки необходимите данни в онлайн регистрационна форма.

Онлайн регистрацията и съответно издаването на бордна карта онлайн се прави поотделно за всеки пътник и всяка отсечка от пътуването. След като въведеш данните на всички пътници, системата генерира бордните карти, които следва да носиш със себе си на летището (принтирани или в електронен вариант). В случай, че имаш предварително изготвена бордна карта и не носиш багаж за регистриране, можеш да преминеш директно към проверките за сигурност, без да минаваш през регистрационнно гише.

Безплатно ли е издаването на бордна карта?

Да, но трябва да знаеш, че при някои авиокомпании е задължително да си я направил предварително (онлайн), и да я носиш със себе си на летището. Тези авиокомпании налагат доста високи глоби за издаване на бордна карта на летището (от 45 евро нагоре, в зависимост от маршрута и сезона).

В зависимост от авиокоманията съществуват и различни ограничения във връзка със срока за онлайн регистрация. При редовните авиокомпании тя обикновено е налична между 24 и 2 часа преди полетното разписание и не е задължителна.

Срокът за задължителната онлайн регистрация при някои нискотарифни авиокомпании следва да бъде указан в потвърждението  за покупка на самолетен билет. Ryanair и Wizz Air позволяват регистрация най-рано 48 часа преди полета. В случай, че имаш закупени места регистрацията може да се направи доста по-рано.

Организирай своето пътуване още сега!

FAQ

Instagram

Търсиш конкретно място?