Сгушен сред зеленината в германския парк Кромауер и деликатно извит, Дяволският мост, познат и като "Ракотбрюке", е създаден специално, за да илюстрира кръг, отразявайки се във водите под него.

Той се намира в най-големия парк в Саксония – Кромлоу, разположен на 120 км северозападно от Дрезден, близо до границата с Полша. Паркът е създаден през XIX век от рицаря и природолюбител Фридрих Херман Ротшке. Състои се от 200 акра красиви пейзажи с готическа архитектура, включително и този Дяволския мост.

germany 3

Мостът е построен от камък като всеки край е украсен с тънки скални кули, които приличат на естествени изпъкналости. Самото наименование “Дяволски мост“ идва от поверията и легендите, че такива мостове са толкова опасни или чудотворни, че няма от кого друг да са построени, освен от Сатаната. Макар че мостът е създаден от хора, а не от дявола, строителите му изглежда са държали повече на  естетиката на моста, отколкото на  практичността му.

 

Най-интересният факт, свързан с този мост е, че параболата му е проектирана така, че да е половината от перфектния кръг и когато водите са спокойни и светлината е подходяща, се създава илюзията за пълен каменен кръг.

Germany

Съществуват много митове и легенди, свързани с този архитектурен феномен. Според една от тях архитектът, който е построил моста, сключил сделка с дявола, за да е сигурен, че съоръжението му ще бъде уникално и неповторимо. В замяна обаче, дяволът поискал душата на човека, който първи премине по моста. Мъдрият архитект обаче успял да измами дявола, пускайки първо по моста да премине куче.

Според друга легенда, архитектът изпълнил сделката, като сам той пресякъл за първи път моста.

Съществува поверие, че ако преминете с лодка под моста при пълнолуние, у вас ще се зародят тайнствени мистични сили. Някои хора вярват, че ако погледнат моста отстрани могат да видят лицето на дявола, а други твърдят, че мостът е портал към друг свят.

Днес мостът все още може да се види в парка, но преминаването е забранено, за да се запази повече във времето.

Виж още: Уникалният подводен музей в Канкун


FAQ

Instagram

Търсиш конкретно място?