Днес възможностите ни за пътуване са почти безгранични. Повечето от най-забележителните и велики европейски градове са само на кратък полет разстояние и символично нарушение на месечния бюджет. С разширяващите се възможности, обаче, расте и апетитът ни към все по-различни, непознати и екзотични места и култури. Но такива пътувания често ни струват повече средства и усилия, поради което си ги позволяваме по-рядко.

Гваделупа 1 500x343

Затова днес решихме да ви отведем до две райски местенца, които едновременно ще задоволят жаждата ви за нещо различно и претенциите ви за лесно и безпроблемно пътуване.

Чували ли сте за „скритата река“ и „островът на цветята„? Звучи достатъчно екзотично, за да събуди интереса ви на пътешественик, нали? Сега ще добавим и факта, че тези две екзотични кътчета се намират в един от най-вълнуващите райони на Атлантическия океан – Карибско море. Ако и това не ви е достатъчно, ще вметнем малката подробност, че до тях можете да пътувате само с личната си карта. Възможно ли е?

И още как, просто никога не ви е хрумвало! Става дума за отвъдморските островни територии на Франция – Гваделупа и Мартиника. Бидейки френски владения, те са и част от ЕС, за където не ви трябва нито виза, нито дори червен паспорт. Всичко, което ви е необходимо, е самолетен билет на Air France и необуздано желание за приключение.

Гваделупа1 500x286

Гваделупа (на арабски „скрита река“) е очарователен архипелаг, чиито острови предлагат по нещо различно на туристите, като същевременно запазват своята богата френско-карибска култура и идентичност. Двата главни острови изглеждат като крила на пеперуда, поради което ги наричат и Ил дьо Папийон. Източният Гран Тер (Голяма земя) е поредица от крайбрежни градчета, които предлагат на своите посетители райски плажни ивици и изобилие от различни активности. Западният остров, Ба Тер (Малка земя), пък е дом на Националният парк на Гваделупа, увенчан с грандиозния и все още активен вулкан, Ла Суфрие. Тук ще срещнете множество интересни животински и растителни видове, водопади и интересни туристически маршрути.

Гваделупа Национален парк 500x335

Остров Мартиника (наричан още Островът на цветята) е открит от Христофор Колумб през далечната 1502 г., а през 1674 г. преминава във френско владение.

Мартиника 500x333

Мек климат, изключителна растителност, живописни плажни ивици, интересна история, интригуваща култура и екзотична кухня, смесица от африканска и френска традиция – всичко това е само малка част от обещанието за неподозирано приключение в рамките на „Европейския съюз“ 🙂

Мартиника 1 500x346
Мартиника 2 500x333
Островът на цветята Мартиника

Радослава Добрева


FAQ

Instagram

Търсиш конкретно място?