Въпреки че есента е красива и романтична, този сезон може да ни омръзне доста бързо. Нищо чудно, че хората искат да заменят дъжда и ниските температури с някоя топла дестинация, където ще се чувстват по-щастливи. Може би ще ти бъде интересно тогава кое е най-подходящото място, където да отидеш? Този път бихме искали да те поканим да разгледаш местата, които са само на няколко часа път, но все още предлагат прекрасни условия за почивка. Със сигурност ще оцениш момента, в който те лъхват слънце и топлина, веднага щом слезеш от самолета. Представяме ти 5-те най-добри екзотични дестинации за есента, които са само на една ръка разстояние.

dubai burj khalifa and city center
Бурдж Халифа и Дубай Даунтаун © iStock

Дубай – новата звезда на екзотиката

Да започнем с нещо завладяващо! Какво ще кажеш за най-големия град в Обединените арабски емирства – Дубай? Определено е популярна дестинация, предлагаща гарантирано чудесно време. Всъщност посещението на Дубай през есента може да бъде по-приятно, отколкото през лятото, тъй като температурите са в рамките на 25-30°C в сравнение с 45°C. Дубай е модерен метрополис с небостъргачи, огромни търговски центрове и много развлечения. Едно от най-посещаваните места е Бурдж Халифа, тъй като това е една от най-високите сгради в света. Палм Джумейра определено си заслужава да се спомене, няма много места като този остров с форма на палма. Между другото, той предлага отлични хотели и места за отдих.

dubai palma jumeirah
Палм Джумейра в Дубай © iStock

Дубай може да зарадва и по-авантюристично настроените посетители с дейности на открито, като например устройване на лагер в пустинята или off-road пътешествие. Ако водните спортове представляват по-голям интерес за теб, тогава ти препоръчваме да отидеш до Джумейра или Кайт бийч. Тези, които искат да се потопят в историята на града, могат да разгледат най-стария квартал на Дубай – Дейра. Струва си да посетиш традиционния пазар на подправките – Сука, докато разглеждаш Дейра. Друг стар квартал, Ал Фахиди, ще привлече интереса на тези, които обичат да се наслаждават на архитектурни и културни забележителности. От текстилния Сук можеш да си купиш най-различни сувенири. Разходка с Абра(лодка) през Дубай Крийк пък ще бъде идеален начин да завършиш деня. 

Организирай пътуване до Дубай!
marrakesh jemaa el fnaa market
Джемаа ел-Фнаа© iStock

Маракеш – наслада за сетивата в Червения град

Мароко е наслада за сетивата, особено Маракеш. „Червеният град“, както е известен заради архитектурния си стил, има много какво да предложи. Най-важната забележителност без съмнение е Джемаа ел-Фнаа, който е един от най-известните площади в Африка и е център на градската дейност и търговия. Особено великолепен е след като залезе слънцето, когато оживява след дългия и горещ ден. Маракеш е известен и със суковете, което приблизително се превежда като тематични пазари. Оттам можеш да си купиш буквално всичко, но не забравяй винаги да се пазариш, защото това се очаква от теб. Историческият център на града, Медината, е заобиколен от стени, високи по 8-9м. Тук се намират най-важните забележителности, включително дворците Ел Бади и Бахия, както и Саадийските гробници – построени през XVI в.

marrakesh koutoubia mosque
Джамията „Кутубия“ © iStock

Една от най-популярните забележителности е джамията „Кутубия“, въпреки че входът е достъпен само за мюсюлмани, красивата сграда и 77-метровата кула с минаре, я правят също толкова интересна да се види. Цялото това разглеждане на забележителности може да бъде уморително, ето защо в Маракеш има места, където можеш да се отдадеш на заслужена почивка. Местната кухня се състои от пресни съставки с богат вкус и се предлага в множество ресторанти. Разходката в красивата градина „Мажорел“ ще ти донесе спокойствие, а на територията на градината ще откриеш няколко изненади, като например музея на Ив Сен Лоран. Струва си да се спомене, че Маракеш е много удобна локация за тези, които биха искали да се докоснат до Атласките планини. 

Организирай пътуване до Маракеш!
tel aviv seashore in jaffa
Крайбрежието на Яффа © iStock

Тел Авив – преплитане на съвремието и историята

Още една дестинация, която трудно бихме могли да изключим от този списък, е един от най-големите градове на Израел – Тел Авив. Този млад метрополис от Близкия изток е идеалният избор за почивка. Тел Авив разполага с огромно разнообразие от ресторанти, заведения, пясъчни плажове и модерна архитектура. Въпреки че обикновено градът е доста интересен през нощта, разходката през топлите дни също не е за изпускане. Ако искаш да се запознаеш по-добре с историята му, трябва да започнеш от квартал Яффа, който някога е бил отделен град. Тук ще откриеш забележителности като старото пристанище, часовниковата кула на Яффа и джамията „Ал-Махмуди Джа“. Там има и няколко музея, които са силно препоръчителни: музеят на изкуствата в Тел Авив, музеят „Палмах“ и музеят „Ерец Израел“. Разглеждането на историческите забележителности на Тел Авив не може да бъде пълноценно без посещението на Белия град, който представлява колекция от над 4000 сгради, построени в уникалния дух на интернационалния стил през 30-те години на миналия век, със силен елемент на Баухаус. През 2003 г. те са добавени в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство.

tel aviv white city
Панорама на Белия град в Тел Авив © iStock

Тел Авив има богата история, но основната му притегателна сила е свързана с атмосферата на модерна култура и радост от живота, която може да се усети от всеки на различните места. Задължително трябва да се отбиеш до някой от местните пазари: Яффа, Безалел и Кармел. Те ще бъдат еднакво интересни за всички, тъй като предлагат  различни вкусове от местната кухня, подправки и пресни съставки. След като ги разгледаш, ти препоръчваме да посетиш парка Яркон, който сам по себе си е място, изпълнено с атракции. Като цяло Тел Авив е чудесен за всички, които търсят топло и приятно време, и изобилие от атракции и забележителности за разглеждане.

 

Организирай пътуване до Тел Авив!
larnaca finikoudes beach
Плажът Финикудес в Ларнака © iStock

Ларнака- красиви плажове и величествени забележителности

На южния бряг на Кипър се намира Ларнака – град, който е много привлекателен за туристите през летните сезони, което може да е малко неприятно за хората, търсещи спокойствие. Въпреки това, колкото и претъпкан да е през сезона, есента носи облекчение за града, оставяйки го тих и очарователен за тези, които биха искали да опознаят по-малко известната му страна. Ларнака предлага историческо пътешествие със забележителности като църквата „Свети Лазар“, джамията „Хала Султан Текке“ и акведукта Камарес. Разбира се крепостта Ларнака е една от най-важните и задължително трябва да се види. Вникването в историята на града може да бъде завършено с посещение на няколко музея, сред които най-значими са: Районния археологически музей на Ларнака или музея на „Пиеридес“.

larnaca st lazarus church
Църквата „Свети Лазар“ в Ларнака © iStock

Заслужава си да се разходиш из града, само за да разгледаш архитектурата и местните обичаи. В квартал Скала са показани примери на местната традиционна архитектура. Плажът и крайбрежната алея Финикудес са пълни с кафенета и магазини. Още един от многобройните красиви плажове е плажът Макензи. Ако пък изгаряш от желание да видиш фламинго, значи със сигурност трябва да посетиш Соленото езеро. Ларнака определено е за тези, които искат да прекарат есенното си пътуване по-спокойно и неангажиращо, но със сигурност това е топ дестинация, когато става въпрос за избор на най-добрите места, свързани с такъв тип пътуване.

 

antalya street in kas
Улица в Каш край Анталия © iStock

Анталия – пясъчни плажове и водни спортове

Не на последно място е петият по големина град в Турция – Анталия. Ненапразно той е известен като перлата на Турската ривиера. Широките, пясъчни плажове с отлична инфраструктура са Мека за тези, които предпочитат плажните спортове, водните спортове и слънчевите бани. Кварталите Лара и Коняалти са най-препоръчваните за такива дейности. Анталия обаче не е само плажове, човек може да отиде в квартала Калейчи, за да разгледа центъра на града, където монументалните отбранителни стени все още се извисяват над улиците. Портата на Адриан е единствената запазена входна врата в тези стени и е построена през около 130 г. Един от най-големите паметници тук е минарето Ивли, което е с височина 38 метра. Ако напуснеш центъра на града и посетиш пристанището на Анталия, ще се приближиш до кулата „Хъдърлък“, която е забележителна.

antalya view to port
Изглед към старото пристанище и град Анталия © iStock

Историческите забележителности не са всичко, Анталия предлага голямо разнообразие от забележителни места, едно от които е изумителната улица на чадърите. С разноцветни чадъри, висящи във въздуха и пресъздаващи красива изложба, наподобяваща дъга, улицата може да бъде една от най-романтичните и същевременно впечатляващи гледки. От друга страна, големият парк –  „Караалиолу“ – в центъра на града, е спокойно място, далеч от трафика и шума, пълно със зеленина и детски площадки. Анталия може да е точно това, което ще ти допадне най-много, ако търсиш разнообразие, в комбинация от различни активности. Водните спортове, съчетани с градски преживявания в пакет с красиво време, изглеждат като рай за по-активните туристи. 

Организирай пътуване до Анталия!

Instagram

Търсиш конкретно място?