Драконовият плод, наричан още питая или питахая е тропически плод, който става все по-популярен през последните години и у нас. Въпреки че хората предимно му се радват заради уникалния външен вид, всъщност той е и полезен за здравето, богат на много витамини, минерали, фибри и антиоксиданти. 

dragon friut 2
© iStock

Какво всъщност е драконовият плод?

Драконовият плод расте на кактуса Hylocereus, известен още като кралицата Хонолулу, чиито цветя се отварят само през нощта. На някои места го наричат „ягодова круша“.

Растението е родом от Южно Мексико, но днес се отглежда по цял свят. Двата най-често срещани типа имат ярка, цикламена кора със зелени „израстъци“, които приличат на дракон – оттук идва и името му.

Най-широко разпространеният сорт има бял плод с черни семки, въпреки че съществува и по-рядко срещаният вид с цикламен плод и отново черни семки.

dragon friut
© iStock

Друг сорт – наричан жълт драконов плод – има жълта кора и бял плод, но той е най-редкият от трите.Драконовият плод може да изглежда екзотично, но ароматът и вкусът му са подобни на други плодове – наподобява кръстоска между киви и круша.

Как се яде този плод?

Въпреки че изглежда толкова интересно, дори леко плашещо, плодът е много лесен за консумация. Може да се разреже на две и да се яде с лъжица, така, както много хора консумират кивито. Друг вариант е са се обели и разреже на парчета.

Идеи за сервиране

Драконовият плод може да се яде самостоятелно, нарязан на парченца, залят с кисело мляко и ядки или като част от плодова салата. Просто развихри въображението си!

Ако все още не си опитвал този екзотичен плод, трябва да знаеш, че Европа не е най-подходящото място, тъй като плодът е доста скъп, но пък за сметка на това в Тайланд, например, можеш да го купиш буквално за жълти стотинки.


FAQ

Instagram

Търсиш конкретно място?