В Мокра гора, Сърбия, разположено между планините Златибор, Тара и Сарган, почти до границата с Босна и Херцеговина, се намира не толкова популярната, но изключителна забележителност на Сърбия - Дървен град. Идеята идва от Емир Кустурица, който строи града като декор на филма "Животът е чудо", но след това не се разруваша и остава, за да радва любопитните погледи на местни и туристи.

Кустурица нарича този дървен град Кустендорф, а друго име, с което може да се срещне е Мечавник.

Кустендорф е етно село с 20-30 къщи, изцяло направени от дърво в традиционния стил на старите сръбски села. В комплекса има всичко, което ще намерите и в истински град – централен площад, улици, църква, кино, басейн и спа център, фитнес зала, ресторант, кафене, бар, филмово училище за обмяна на художествени идеи и дори затвор.

Отделете си няколко незабравими часа, в които можете да разглеждате, да правите снимки, да си купите интересен сувенир или просто да се разхождате по улици с име на известни личности като Брус Лий, Новак Джокович, Диего Марадона, Никола Тесла и други.

[mpc_sh_slider speed=“3000″][mpc_sh_slide image=“17020″][mpc_sh_slide image=“17021″][mpc_sh_slide image=“17022″][mpc_sh_slide image=“17023″][mpc_sh_slide image=“17024″][/mpc_sh_slider]

Целият комплекс е създаден под егидата на УНИЦЕФ, чийто посланик е Емир Кустурица, воден от желанието си да запази националното наследство и да върне хората обратно към природата и самите нас. Трябва да се отбележи, че Брюкселската фондация за архитектура Филип Ротие обявява тази архитектурна забележителност за най-добро постижение в Европа през първото десетилетие на века.

От 2008 г. в дървен град започва да се провежда международният филмов фестивал „Кустендорф”. Идеята е да се създаде некомерсиално събитие, посветено на авторски филми, което да обедини изтъкнати международни режисьори и любители на седмото изкуство. Посредством този фестивал много известни актьори посещават Сърбия – приятелят на Кустурица Джони Деп и Моника Белучи са сред най-ярките звезди.

Можем да съчетаем посещението на града и с посещение на Шарганската Осмица, която се намира изключително близо, въпреки че е от страната на Босна и Херцеговина и очарова с живописна разходка в Мокра гора.

Виж още: Обърнатата къща в Москва

 


Instagram

Търсиш конкретно място?