Дубай е известен с луксозни магазини, модерна архитектура, оживен и бурен нощен живот. Целта на Дубай е постоянно да поставя рекорди и да бъде "НАЙ"! Ето и 10 интересни факта, за които дори не подозираш:

Fotolia 116106668 Subscription Monthly M

1. В Хотел Burj Al Arab има толкова много злато, че то може да покрие картината Мона Лиза 46 265 пъти или общо 7 тенис корта. Интериорът е украсен с около 1790 квадратни метра 24-каратово злато.

2. Един от всеки 4 крана в света се намира в Дубай

3. За изграждането на Палмата в Дубай е използвано количество пясък, което може да се побере в 10.5 млн. камиона.

Dubai The Palm

4. Полицията в Дубай харчи повече за автомобилите си, отколкото струва да изпратиш детето си в колеж в САЩ. Полицията в Дубай използва супер луксозни автомобили, за да впечатли туристите и да покаже колко „класен“ е градът. Това включва автомобили като Ferrari, Lamborghini и Aston Martin. Обучението за 4 години в Университета в Ню Йорк, който е най-скъпият колеж в САЩ, струва по-малко от един такъв автомобил.

5. Приблизително 85% от населението на Дубай е чуждестранно. Смята се, че около 15% от населението на Дубай е от местни жители, а останалите 85% са чужденци. Повечето от работниците, изграждащи стотиците небостъргачи, са емигрирали в Обединените арабски емирства от Индия, Пакистан и Бангладеш. В резултат на това сега те съставляват над 50% от населението на града.

6. В Дубай се провеждат състезания с камили. Жокейте обаче не са хора, а роботи.

7. 39% от Burj Al Arab не се обитава, което са най-горните 123 метра от сградата. Те са направени само и единствено, за да може сградата да влезе в рекордите на Гинес.

Fotolia 129811738 Subscription Monthly M

8. Доскоро в Дубай нямаше адреси, пощенски кодове и пощенска система. За да се намери даден адрес се ползваха инструкции от типа: „След като преминете бялата джамия, първата улица вляво, синята врата.“

9. Не се плаща данък върху доходите. Това привлича много хора, които идват в Дубай с идеята за спестяване на добра сума пари за кратък период от време.

10. Освен традиционните банкомати за пари, в Дубай има и такива, които вместо банкноти, „пускат“ кюлчета злато.


FAQ

Instagram

Търсиш конкретно място?