Мечтал/a ли си сивият пейзаж през прозореца ти да може да се превърне в пясъчен плаж, покрит с лазурни води? Есента и зимата са идеалното време за екзотична ваканция и сега е моментът да превърнеш мечтата си в реалност. Самолетният билет идва с гаранция за прекрасно време и редица атракции. Представи си как се зареждаш с положителни емоции, като едновременно с това посещаваш интересни места. В следващите няколко реда можеш да видиш къде си струва да отидеш на екзотична почивка, както и какви изненади те очакват там.

Екзотика през есента и зимата

Екзотичните страни за почивка са много популярни сред туристите по всяко време на годината, но именно през есенния и зимния сезон, те се превръщат в ТОП дестинации за пътуване в чужбина. Нищо чудно, че през последните години дестинациите от Карибите и Централна Америка стават все по-популярни. От една страна мотивацията е свързана със слънцето, палмите и пясъчните плажове, а от друга – възможността да се докоснеш до разнообразната флора и фауна. Опознаване на различни култури и традиции, интересни активности, които можеш да изживееш, както и редица забележителности, които можеш да видиш, гарантират, че това е най-добрият начин да опознаеш дадено място! Ако вече си сигурен, че ти е нужна почивка на екзотично място, може би се питаш къде и кога си струва да отидеш?

costa rica san jose panorama
Панорама на Сан Хосе, столицата на Коста Рика © iStock

Коста Рика – сърф, вулкани и банани

Страната, разположена в Централна Америка, окъпана от едната страна от водите на Карибско море, а от другата – от Тихия океан, е истински рай на земята и идеално място за общуване с природата. Испанското Costa Riva се превежда на български като богато крайбрежие. Трябва да се признае, че този термин е изключително точен. В Коста Рика има вулкани, коралови рифове, тропически гори и красиви плажове. От ноември до април там е сравнително топло и сухо. Столицата на страната е Сан Хосе. Тук можеш да посетиш  Националния театър, Националния музей и Музея на златото.

costa rica seashore in corcovado national park
Бреговата линия в Националния парк „Корковадо“ © iStock

Недалеч оттук се намират Националният парк „Вулканът Поас“, където можеш да видиш действащ вулкан, както и La Paz Waterfall Gardens, които представляват красиви градини с водопади. В Коста Рика има и многобройни плантации за кафе и банани – можеш да ги посетиш, наред с други в провинция Ередия. Други места, които си заслужава да се видят, са например обширния Национален парк “Корковадо”, в който живеят много видове животни и растения, или много по-малкият Национален парк “Мануел Антонио” с пясъчни плажове и заливи. А любителите на сърфа трябва със сигурност да се насочат към плажа “Доминикал”. 

Организирай своето пътуване до Коста Рика!
panama canal entry bridge of americas and panama city
Входът на Панамския канал© iStock

Панама – инженерни чудеса и природа

Панама, съседна на Коста Рика, определено не изостава по отношение на туризма. Столицата на страната е Панама – метрополис, в който традицията се среща с модерността. Старата част на града (Casco Viejo) удивлява с тесни улички и ниски сгради, които напомнят за колониалните времена. Новата част е осеяна със стъклени небостъргачи. Място на контрасти, където една от най-големите забележителности са руините на стария град, т.е. Панама Виехо. Туристите винаги с нетърпение се насочват към Панамския канал (заслужава си да отидеш на круиз) и Музея на Панамския канал.

panama bocas del toro archipelago
Архипелаг Бокас дел Торо © iStock

В Панама има и множество национални паркове, като например защитения парк “Койба”, състоящ се от 38 острова. Най-големият от тях, Койба, е необитаем остров, достъпен за туристи. Националният парк “Соберания” е място, където ще видиш много видове птици, включително тукани и колибрита. Обичаш пешеходните преходи? Значи трябва да се изкачиш до най-високия връх в Панама – угасналия вулкан Бару. Туристическият архипелаг Бокас дел Торо е Мека за любителите на слънчевите бани. Заслужава си да отидеш до Бастиментос, където се намира известният плаж „Червената жаба“. Островите Сан Блас също са огромна забележителност на Панама, където живеят коренните жители на Панама. Индианците защитават своя дом, но след като получиш тяхното разрешение, можеш да опознаеш района.

Организирай своето пътуване до Панама!
bonaire kralendijk waterfront
© iStock

Бонер – уиндсърфинг и фламинго

Екзотика през зимата или есента без Карибите? Невъзможно е! Една от възможностите е остров Бонер, който заедно с Аруба и Кюрасао се наричат Подветрени острови. Столицата на Бонер е Кралендайк. Град с малки еднофамилни къщи, хубави плажове и идилична атмосфера. За холандската му история напомня вятърната мелница, която стои в центъра на острова. За да опиташ специалитетите на острова, отиди на пазара в Ринкон. Бонер, разположен край бреговете на Венецуела, е също така идеална дестинация за всички любители на слънчевите бани и на водните спортове. Отлични условия за уиндсърфинг предлага заливът Лак.

bonaire flamingos
Фламинго в Бонер © iStock

Ако искаш да се насладиш на почивка на плажа, отиди на необитаемия Клайн Бонер – истински рай на земята в югозападната част на Бонер. Заслужава си да отидеш и до Националния парк “Вашингтон-Шлагбаай“ с неговата красива, разнообразна флора и фауна. Тук ще видиш пеликани, папагали, както и агави, и кактуси! Най-вероятно си виждал/а картички със снимка от плаж, на който се събират розовите фламинго, които са символ на острова, тук ще можеш да видиш този пейзаж и наживо. На езерото Гото ще откриеш над 20 000 фламинго. През свободното си време можеш да изкачиш Брандарис, за да видиш, спиращата дъха, панорамна гледка на района.

Организирай своето пътуване до Карибите!
aruba palm beach
Палм Бийч, Аруба © iStock

Аруба – рай за любителите на слънчевите бани и гмуркачите

Аруба е още един Карибски остров, на който ще можеш да се насладиш на страхотна екзотична почивка. Това място е известно най-вече с красивите си плажове с бял пясък. Най-добрите, които си заслужава да споменем, са Палм Бийч, Игъл Бийч и Бейби Бийч, чиито плитки води ще бъдат чудесно място за по-малко опитни плувци. Аруба привлича и любителите на гмуркането, които могат да видят потънали кораби или самолети под водата. Столицата на острова е малкият пристанищен град Оранестад, който пленява с колониалната си архитектура с характерни цветни фасади на сградите. В него има множество заведения, музеи, художествена галерия и дори казино. 

aruba ayo rock in arikok national park
Скалата Айо в Националния парк „Арикок“ © iStock

Престоят в Аруба не е напълно пълноценен без посещение на Националния парк “Арикок”. Площта му обхваща цели 20% от острова – пейзажът, изпълнен с кактуси, се допълва от множество пещери и дюни. Неразделен елемент от пейзажа на Аруба са и дърветата Divi Divi с необичайните си форми, които изглеждат така, сякаш са в постоянно движение. Те се смятат за свещени от местните жители. Една от най-големите туристически атракции на Аруба са златните мини Бушрибана на североизточното крайбрежие. Кой знае, може би ще откриеш нещо ценно в тях?

Организирай своето пътуване до Аруба!
curacao willemstad waterfront
Willemstad © iStock

Кюрасао – екзотично кътче от Холандия

В списъка ни с екзотични дестинации няма как да не включим и Кюрасао. Със сигурност свързваш това име с емблематичния ликьор, който се произвежда от горчиви портокалови кори. Посещението на дестилерията и дегустацията на тази напитка трябва да са задължителна точка от твоя маршрут! Разбира се, не единствената. Столицата на острова е Вилемстад, включена в списъка на ЮНЕСКО. Холандската архитектура и цветните фасади на сградите са причината да бъде наричан Малкия Амстердам. Каналът разделя града на две части: Punda и Otrobanda. В първата ще можеш да посетиш най-старата синагога в Карибския басейн, а във втората- музея Кура Хуланда, представящ  историята на робството.

curacao christoffelberg mountain
Christoffelberg Mountain © iStock

Една от най-големите забележителности на острова е националният парк „Кристофел“. Това е място, където живеят много растения и животни като кактуси, орхидеи, игуани и бели елени. В парка се намира най-високият връх на острова – Кристофелберг (373 м над морското равнище). В Кюрасао можеш да видиш и пещерите Хато с красиви скални рисунки. Островът привлича любителите на водните спортове, гмуркането (не забравяй да провериш условията в Бока Санта Круз), както и привържениците на релакса на плажа – един от най-популярните е плажът Кокомо с люлка във водата.

 

Организирай своето пътуване до Нидерландия!

Екзотична ваканция е чудесна идея за прекарване на тази есен. А къде е най-подходящото място за почивка, ако не на някое райско кътче? Все пак не забравяй да провериш какви допълнителни документи се изискват, за да можеш да отпътуваш за избраната страна и да се насладиш на топлите дни и слънчевите лъчи. Цялата информация по този въпрос можеш да намериш на специалната страница, подготвена от нас.


FAQ

Instagram

Търсиш конкретно място?