Малко са местата в Европа, които предизвикват толкова силна асоциация с красота, блясък и спокойствие, както езерото Комо в Италия. В продължение на стотици години това е популярна дестинация само за богатите и известните, но днес тя предлага много възможности и за обикновения турист.

Разположено в северната част на Италия, близо до швейцарската граница, езерото Комо е само на един час път от Милано. То не е най-голямото езеро в Италия, тази чест се пада на езерото Гарда, но не може да се отрече, че е едно от най-атрактивните. Лесно е да разбереш защо знаменитости като Джордж Клуни и Ричард Брансън са закупили имоти в този рай и защо много други знаменитости прекарват ваканцията си именно тук.

Lake Como

Езерото е известно с красивите си градини, луксозните вили и красивите села, прегръщащи брега. Точно като и Cinque Terre, тази местност е известна със спиращите дъха гледки и пейзажи, които можеш да наблюдаваш с часове без да ти омръзне.

Има добра пътна мрежа, която обслужва градовете и селата около езерото Комо, но шофирането може да бъде малко досадно, особено през летните месеци, когато сякаш половината от жителите на Милано се стичат към езерото, за да си починат и разхладят.

Паркирането е ограничено в повечето малки селища, така че по-скоро проверете дали хотелът има паркинг.

 

Най-добрият начин да се разходите из околността са фериботните линии на езерото. Билети, както и дневните разписания на фериботите, са налични в бюрата на всеки фериботен терминал.

Самият град Комо е истинско райско кътче и има редица забележителности за посещение. Известен със своята копринена индустрия, той е точното място, откъдето да си купиш копринени шалове, дрехи и вратовръзки на разумни цени.

Историческият център се гордее със своето „Дуомо“, датиращо от XV в, а Piazza del Duomo е смесица от готическа и възрожденска архитектура. Пешеходнаата улица изобилства от кафенета и ресторанти, в които можеш да си отдъхнеш със свежа напитка или италианско кафе.

Изпъстрената с прекрасни паркове крайбрежната ивица е идеалното място да се разхладиш в горещ ден, наблюдавайки гонитбата на лодки с всякакви форми и размери из езерото.

За да видиш езерото от птичи поглед, хвани въжената линия до село Brunate. Ще се насладиш на хубави гледки, а може да посетиш и избелялата розова църква, ако все още са ти останали сили за разходки.

Не пропускай да посетиш и крайбрежните градове и села, който са наблизо – всяко от тях притежава собствено очарование.

Виж още: 8 причини да избереш Италия за следващото си пътуване


FAQ

Instagram

Търсиш конкретно място?