Този фестивал възниква спонтанно като форма на несъгласие с друг фестивал в Единбург. Днес, над 70 години по-късно, той е символ на свободата, таланта и споделените преживявания. Ако обичаш изкуството в най-различните му форми – театър, кабаре, илюзии, комедия, цирк, представления за деца, танци, музика, изложби – то непременно посети Единбург между 4 и 28 август. Това, което ще видиш и изживееш там, не може да се сравни с нищо друго!

Victoria Street , Единбург
Victoria Street, Единбург © iStock

Фестивалът Fringe в Единбург – какво да очакваш

Представи си го така: улиците на Единбург се превръщат в една огромна открита сцена, където по едно и също време на много локации се изнасят най-различни представления. Докато се разхождаш из града, можеш да гледаш комедийно шоу, театър, кабаретно изпълнение, циркови номера, изложби и какво ли още не. В рамките на 3 седмици фестивалът Fringe се превръща в най-горещата точка за таланти от целия свят – от аматьори до професионалисти. Ако имаш талант и искаш да го покажеш, просто се регистрирай на сайта на фестивала и улиците на Единбург ще бъдат твоя сцена! Можеш да изиграеш етюд, да пееш, да танцуваш, да разказваш забавни истории, да си мим или акробат.

Натоварена, но с график. Какво включва програмата на фестивала?

Всеки ден можеш да гледаш десетки театрални, циркови, мимични, танцови, комедийни, кабаретни и други пърформанси по улиците на Единбург. Представленията обикновено са кратки, с продължителност до десетина минути. Именно това ти позволява за кратко време да обиколиш много сцени и да наблюдаваш най-различни шоута.
Организаторите на фестивала изготвят програмата предварително. Можеш да я вземеш на хартия или в дигитален формат. Имай предвид обаче, че програмата понякога може да не включва всички артисти, тъй като в нея са упоменати тези, които са успели да се регистрират преди публикуването ѝ. Това обаче определено е плюс, тъй като винаги има шанс за приятни изненади, а именно да гледаш нещо, което не е било в плановете ти, но се е оказало невероятно!

Фестивалът Fringe в Единбург
Фестивалът Fringe в Единбург © Wikipedia / Festival Fringe Society (CC BY-SA 3.0)

Какво прави фестивала уникално преживяване

Фестивалът Fringe в Единбург се отличава с приятелската си и артистична атмосферата. Улиците гъмжат от хора, весели възгласи, музика и шарени артисти. Организаторите на фестивала имат една цел – да направят изкуствата максимално достъпни и отворени за всеки. Добрата новина е, че представленията по улиците обикновено са безплатни или срещу минимална такса. Така всеки има свободен достъп до култура и изкуство, независимо от социалния си статус.

От фестивал в покрайнините до фестивал, без който Единбург нямаше да е същият

Всичко започва през 1947 г., когато роденият в Австрия Рудолф Бинг за първи път организира Единбургския международен фестивал. Идеята му е да възроди шотландската култура след Втората световна война. В това първо издание не са включени осем театъра, което става причина за недоволството им. Недопуснатите актьори и режисьори обаче не искат да се примирят с това и създават свой алтернативен фестивал, който се провежда в периферията на града. Някои от представленията се организират и в графство Файф.

Така този неформален фестивал е наречен The Fringe (днес Edinburgh Fringe Festival), което означава “периферия”. В по-късните години представленията се местят по централните улици на Единбург, но фестивалът запазва своя алтернативен характер. И до ден днешен в The Fringe няма жури, нито награди. Всичко се случва заради и в името на изкуството, таланта и забавлението.

Какво се случва днес с Международния фестивал на Единбург? Той също се провежда всяка година през август. Поканени са най-добрите изпълнители в областта на музиката, театъра, операта и танца от цял свят. Събитието включва изложби, разговори и работилници. Така че, ако ти остане време, можеш да присъстваш и на някое от неговите представления.

Фестивалът
Фестивалът © Pexels

Няколко практични съвета, ако отиваш към фестивала

Първият и най-важен съвет е да се облечеш с удобни дрехи, за да можеш спокойно да се движиш по улиците на града, докато обикаляш представленията. Можеш да прекараш целия ден в гледане, затова не пропускай удобните обувки. Времето в Шотландия може да бъде непредсказуемо, особено през август, така че си носи дъждобран или чадър. Не забравяй да имаш и пари в брой, тъй като традицията повелява артистите във фестивала да получават възнаграждение само чрез дарения от публиката.

Фестивалът се провежда в центъра на града, така че най-добрият начин да се придвижиш е пеша или с велосипед (от полза ще са ти многобройните стойки за велосипеди в града). Зареди телефона си и се запознай с графика с представленията за деня – така ще можеш да планираш по-пълноценно обиколката си и да снимаш.

The Fringe
The Fringe © Wikipedia/Kim Traynor (CC BY-SA 3.0)
Kup bilety na atrakcje w Edynburgu

Какво предлага фестивалът за семействата с деца и за по-чувствителните зрители

По време на фестивала публиката често се насърчава да допринесе или помогне с демонстрации и трикове. Уличните художници пък често рисуват портрети или карикатури на зрителите, плетат гривни и медальони, рисуват картини на децата срещу малка такса. The Fringe е семейно събитие, затова организаторите силно насърчават зрителите да доведат децата си. Добра идея е детето да има карта с името и телефон за връзка с родителите си, особено ако не говори английски.

Организаторите се грижат и за тези, за които шумът и тълпите могат да са предизвикателство. По-чувствителните на сензорни стимули зрители могат да наемат раници и сензорни чанти, съдържащи слънчеви очила, възглавници за врата, фиджет играчки и протектори за уши.

Без съмнение организаторите са помислили за всичко. Нищо чудно, че след толкова години фестивалът все още привлича огромен брой артисти и зрители от цял свят. Определено си заслужава да го посетиш поне веднъж в живота, затова го включи в списъка с дестинации още сега.


FAQ

Instagram

Търсиш конкретно място?