Гърция привлича със своите средиземноморски пейзажи, ритъма на живот и прекрасната кухня, която се счита за една от най-добрите в света. Как става така, че традиционните гръцки деликатеси се радват на такова голямо признание? На първо място, гърците отдават голямо значение на изобилието от хранителните продукти, от които е съставено всяко едно ястие. Второ, те съчетават различни вкусове и аромати с чувственост и страст. Гръцката кухня, както на континента, така и на островите, е проста, здравословна и приготвянето на повечето ястия не отнема много време.

Какво трябва да опиташ по време на твоята ваканция в Гърция? Открий най-популярните ястия и специалитети от различните краища на страната.

souvlaki
Сувлаки ©iStock

Гръцки кулинарни изкушения

Дългогодишната история на гръцката кухня, която датира от древността, оказва значително влияние върху това, какво ядат гърците днес. Неповторимото сувлаки на скара, мусака с патладжан, емблематичния гирос, гръцката салата и всичките класики на средиземноморската кухня, които можеш да опиташ във всяка една точка на Елада. Струва си да се знае, че отделните региони имат свои местни (често по-малко известни) кулинарни специалитети. Общото между тях е висококачествения зехтин, сирене фета, свежи зеленчуци и подправки – мащерка, риган, розмарин, дафинов лист. Десертите съдържат съставки като ароматна канела, мед и шамфъстък (баклава). На масите царуват прясна риба и морски дарове, маслини, агнешко, овнешко и отбрани вина, направени от стари местни сортове грозде. Средиземноморският климат е благоприятен, а винената традиция е оцеляла тук хиляди години.

olives
Маслини ©iStock

Гръцките маслини, сервирани като гарнитура (антипасти) или компонент от ястието, се радват на световно признание. Маслиновите гори са неразделна част от гръцкия пейзаж в почти навсякъде. Популярен деликатес, с който е известен Пелопонес, са коринтските стафиди, познати още като грозде от тип Черен Коринт. Отделни региони на Гърция трябва да се гордеят със собствените сирена, направени по традиционни рецепти. Например в Хания това е бялото сирене Пиктогало, на остров Лесбос можеш да намериш жълтото зряло сирене Ладотири, а в района на Домокос – Катики Домоку – меко, нискомаслено сирене. Гръцкия прованс предлага само най-доброто, включително скъпоценния шафран от Козани, гръцка фава от Санторини, патладжан Тсаконики  или portokalia Chanion (портокали от Крит).

kleftiko
Клефтико ©iStock

Цикладска кухня

Санторини, Миконос, Делос и Йос са живописни острови, част от Цикладите, разположени по югоизточното крайбрежие на Гърция. Всеки от тях е уникален по отношение на кухнята. Цикладите са известни с деликатеси като макаруна (домашна паста с карамелизиран лук), сгардумия (супа от дреболии), долмадакия (лозови листа, пълнени с ориз и месо), ревитокефтедес (пържени кюфтенца от нахут), мелицаносалата (с патладжан и домат) или мелопита (сладкиш с мед).

Крит – рай за небцето

В Крит изследователите на автентични кулинарни преживявания ще се почувстват поглезени във всяко едно отношение. Местните специалитети на Крит са здравословни и ароматни. Те включват офто клефтико (агнешко в гювече, приготвено на слаб огън), дакос (сухари с домати, бяло сирене и зехтин), както и бубуристи (пържени охлюви с  оцет, вино и розмарин). Крит е известен и с производството на мека бяла ксиномизитра и копанисти, както и жълта твърда гравиера. Ресторантите в Хания, Ираклион и други критски градове са мека за любителите на добрата храна. В Крит има и много местни лозя, предлагащи дегустация на бяло и червено вино. Добрите вина идват от района на Ираклион (Лираракис) и от град Сития.

greek dishes
Гръцки ястия ©iStock

Островните аромати на Йонийско море

Какво отличава йонийската кухня? Преди всичко леко кисел вкус в резултат на използването на оцет и розмарин в много традиционни ястия. Най-популярните деликатеси в тази част на Гърция включват бурдето (риба, приготвена в пикантен доматен сос), софрито (телешка пържола, задушена в бяло вино, чесън и билки), стрападата (бъркани яйца с фета и домати) и пастели (медени десерти). Когато си на остров Закинтос, не забравяй да опиташ варена риба с чесън и лимонов сос и печен селски хляб, който е перфектната добавка към много ястия.

greek salad
Гръцка салата ©iStock

Кухнята на Додеканези

Додеканези е архипелаг в Егейско море, който включва островите Родос, Кос и Карпатос. Додеканезката кухня е известна със своите вкусни месни ястия и десерти. Примерите включват boukounies (свинско с подправки) и ксеротиган (пържено тесто, потопено в сладък сироп или мед). В традиционните родийски ястия и закуски можеш да намериш големи количества сусам, мед, нахут и други бобови растения. На Родос процъфтява също производството на различни напитки, като на преден план е известният Кориантолино (сладък ликьор на основата на емблематичното узо с кориандър, шафран и ванилия).

greek restaurant
©iStock

Местните специалитети на гръцката кухня радват със своята простота и дълбочина на вкуса. Кулинарно пътешествие из Гърция е топ изживяване за всички любители на страхотната храна.


FAQ

Instagram

Търсиш конкретно място?