Международните пътувания станаха много по-достъпни и по-евтини след появата на нискотарифните авиопревозвачи. Все пак не е тайна, че все още има места по света, до които човек може да пътува само ако има доста нули в банковата си сметка. Въпреки всичко бюджетно пътуване до такива дестинации не е невъзможно, като е нужно малко повече планиране и разумно харчене на парите. Затова ти предлагаме няколко съвета до две дестинации, които от години се смятат за много скъпи – Исландия и Малдивите. Да започваме!

Като за начало е добре да планираш пътуването си отрано. Това включва и следенето на изгодни оферти, за което ще ти е полезно да имаш активирано ценово известие за съответната дестинация. Ако искаш да получаваш ежедневна доза вдъхновение и съвети за пътуване по света, без да харчиш цяло състояние – последвай eSky в Instagram. Ще откриеш нашите съвети и идеи в Instagram highlights. Също така си струва да обмислиш използването на приложението на eSky, с което ще получиш достъп до най-добрите оферти. То ще ти е от голяма полза и по време на път, защото ще разполагаш с най-важната информация за твоето пътуване на едно място. За какво друго си струва да помислиш, когато организираш бюджетно пътуване до Исландия или Малдивите?

Off-road na Islandii © iStock
© iStock

Как да пътуваш до страната на елфите за по-малко

Исландия е определена за една от най-скъпите държави в света за последните години. Хотелите в Рейкявик могат да бъдат до няколко десетки процента по-скъпи от тези в други скандинавски столици, да не говорим за цените в ресторантите. Те могат да надхвърлят средното за Европа с почти наполовина. Алкохолът също не е от най-евтините. Това обаче съвсем не означава, че трябва да фалираш в Исландия. Ето какво да направиш вместо това.

Camping namiotowy w Islandii © iStock
© iStock

Ако имаш активирани ценови известия и можеш да планираш пътуването си спрямо наличието на изгодни полети, е добро начало. Така двупосочно пътуване от София до Рейкявик за един човек ще ти излезе около 260 евро, което не е никак лоша сума за билет до тази дестинация. Друго важно перо от бюджета при престоя ти в Исландия е настаняването. Отново можеш да намериш изгодни оферти, като подходиш хитро. Има няколко начина да разгледаш Исландия евтино. Къмпингуването е едно от тях и за щастие става все по-популярно. Мрежата от места за къмпингуване се разраства, те са добре организирани и несравнимо по-евтини от хотелите или хостелите. Имай предвид, че Исландия се намира на границата на Арктическия кръг и спането на палатка извън летния период ще бъде доста запомнящо се изживяване. Затова се погрижи добре за екипировката и се подготви за всякакви условия и ситуации.

Spanie w namiocie dachowym na Islandii © iStock
© iStock

Ако търсиш най-евтиния начин за пътуване в Исландия, имай предвид автостопа. Исландците говорят отлично английски, приемат добре пътуването на стоп и с удоволствие спират. Недостатъкът е ограниченият на места пътен трафик и това че пътуване на стоп означава транспорт най-вече по основните маршрути. Всички други средства за пътуване из острова – коли под наем, автобуси и вътрешни полети са скъпи за средния български турист. Все пак можеш да провериш офертите, тъй като е възможно да има и нещо супер изгодно. Не е никак лоша идея да наемеш офроуд автомобил с палатка на покрива. Сумата за наем на подобно превозно средство не е ниска, но ще разполагаш с немалко предимства. Така например няма нужда да резервираш място за настаняване и да се храниш в скъпи ресторанти. Когато пътуваш из градовете, спокойно можеш да потърсиш места за паркиране в по-евтината зона P3, маркирана в синьо.

Gorące źródła na Islandii © shutterstock
© shutterstock

Предимствата не спират дотук. Превозните средства с висока проходимост често са оборудвани с полева кухня за приготвяне на храна. В случай че приготвяш храната си, е добра идея да посетиш някой от най-евтините вериги магазини като Bonus и Kronan. Добрата новина е, че от списъка с покупки можеш да зачеркнеш бутилираната вода. Водата в Исландия е една от най-чистите в света и е достатъчно студена, за да се пие направо от чешмата. Докато си в Рейкявик, можеш да се включиш в безплатна обиколка на града като част от Free Walking TourПешеходните турове из столицата се организират периодично и са много популярни. Ако искаш да посетиш водещата атракция на Исландия с горещи извори, се приготви да заплатиш такса. Все пак могат да се намерят и безплатни алтернативи от този тип на острова, напр. Fosslaug или Guðrúnarlaug. Извън сезона те често имат много уединена атмосфера.

Разгледай офертите за полети и настаняване в Исландия

Как да не надвишаваш бюджета си до Малдивите и обратно

Преди няколко години Малдивите бяха ваканционна дестинация, запазена за богатите. Ситуацията се промени с развитието на мрежата от полети и с популяризирането на евтините начини за пътуване. Промяната в местните закони също изигра роля, тъй като позволи откриването на къщи за гости на местните острови. Малдивите са очарователна страна, която можеш да посетиш и разгледаш, като същевременно се вместиш в разумен бюджет за пътуване. Струва си да планираш посещението на архипелага и островната държава самостоятелно и да не използваш офертите на туристическите агенции, които таксуват за този тип почивка от десетки до стотици левове. И при тази дестинация ще ти е от полза да активираш ценово известие. Благодарение на тази опция няма да пропускаш периодично появяващите се промоции и винаги ще си в крак с променящите се цени на билетите. Струва си да потърсиш по-евтини свързващи полети, за да похарчиш парите, спестени от билети, за опознаване на очарованието на райския остров.

Prom na Malediwach © iStock
© iStock

В случая с Малдивите си струва да “активираш” интелигентно пътуване след кацане на летище Велана. Какво имаме предвид? Туристите, които искат да стигнат до центъра на Мале, най-често използват таксита. Редовните фериботи обаче са по-евтин вариант. Когато отиваш в Малдивите, си струва да избереш пътуване до няколко острова, разположени близо един до друг, за да спестиш време и да не надвишаваш бюджета си. Преди да използваш услугите пък, се увери, че крайната цена включва данъци и такси. Честа практика сред жителите на острова е да се добавят допълнителни такси към цените на услугата или храната. И има доста дълъг списък от тях – от цената на летищния трансфер през екологичната такса до добавянето на такси към хотелската услуга.

Relaks na Malediwach © iStock
© iStock

На островите са популярни три форми на настаняване: курорти, круизни кораби с каюти и къщи за гости. Третият вариант е най-рентабилен и често се доближава максимално до автентичния начин на живот, съответно и до местните фолклор и традиции. В много отношения пътуването с ограничен бюджет до Малдивите е много по-добро от престоя в някой от луксозните курорти. Разкошните ваканционни курорти често са построени на частни острови и изолирани от останалата част на страната, ограничавайки възможността да усетиш очарователната атмосфера на улиците и да наблюдаваш малдивците по време на ежедневните им дейности. А това, както знаем, са част от ползите на пътуването по принцип. 


Instagram

Търсиш конкретно място?