Всеки знае, че рибата върви добре с бяло вино, но не всеки е чувал, че Франция е същински рай за любителите на къмпинга. Тя има над 10 000 километра магистрали, улеснен достъп до морето и океана и две планински вериги, които са съчетани с голяма свобода на движение и добра инфраструктура. Всичко това прави живота в дом на четири колела изключително популярен тук!

Страната мечта за любителите на кемпери

Оказва се, че дивото къмпингуване не само се толерира във Франция, но дори е законно на много на пръв поглед необичайни места – например на училищни игрища с разрешение на местните власти или дори в частни площи на собственици на земя. Паркингите са удобно разположени, така че да спреш в центъра на града, близо до ски курорти, както и до основни паметници и природни обекти. В следващите редове ще ти разкажем как спането на брега на езеро, на плажа или измежду стените на средновековен замък са напълно възможни във Франция.

Кемпер в поле с лавандули в Прованс © shutterstock

С личния ти кемпер до Франция или с взет под наем на място

Когато правиш своя избор дали да пътуваш до Франция с кемпера ти или да вземеш под наем на място, вземи предвид разходите за отиване и връщане (вкл. вероятността за глоби при нарушения на пътя), амортизацията на превозното средство и времето, прекарано зад волана. Добре е да изчислиш разстоянието от мястото ти на тръгване и крайната точка, за да прецениш каква сума ще ти е нужна за гориво, както и за пътни такси. Вземи предвид и средното време за изминаване на маршрута. Всичко това можеш да сравниш с цената за наемане на средно голям кемпер във Франция, която в момента варира от 65 до 100 евро на вечер и от 85 до 145 евро за големи кемпери.

Виж полети до Франция

Мобилен дом във Франция – какво е задължително да знаеш

Преди да започнеш пътуването си е важно да се запознаеш с височината и общото тегло на превозното средство и да запишеш тези данни някъде. Те ще са ти полезни, когато се натъкнеш на пътни знаци. Не пропускай също да се запознаеш с настоящите разпоредби за диво къмпингуване на www.rural-camping.com.

Правила за пътуване с кемпер

Ограничението на скоростта за кемперите е 130 км/ч по френските магистрали и 110 км/ч по скоростните пътища. Ако обаче имаш опит като шофьор по-малко от 3 години или ако видимостта е силно ограничена, лимитът на скоростта пада до 110 км/ч по магистралите и 100 км/ч по скоростните пътища. Ограничението на скоростта е 30 км/ч в населените места и 80 или 90 км/ч извън тях в зависимост от вида на пътя. Ако кемперът тежи повече от 3500 кг, ще ти е нужен комплект стикери за скорост на задната страна на автомобила. В този случай извън населените места ограничението на скоростта е 80 км/ч, по скоростните пътища е 100 км/ч, а по магистралите е 110 км/ч.

Вечеря с гледка © Rdne Stock Project on pexels.com

Важни моменти от пътуването са ограничаващите бариери за височината на входовете на някои тунели, виадукти или подземни паркинги. По-рано стана дума за размерите на кемпера – ето в тези случаи е много важно да ги знаеш. Също така имай предвид и зоните с ниски въглеродни емисии (напр. в центъра на Париж), където шофирането на дизелов автомобил се наказва с висока глоба.

Пренощуване с дома на колела

Местата във Франция, на които можеш да пренощуваш с кемпера си, ще откриеш в мобилното приложение Campercontact (то ще ти е полезно и за много други държави). Официално е възможно да пренощуваш навсякъде, където можеш да паркираш превозното средство. По маршрутите се предлагат следните възможности за настаняване:

  1. Aires, или aire de service – това са популярни безплатни и платени паркинги за кемпери с пълна инфраструктура: от душове до електричество и плувни басейни. В тях обикновено можеш да останеш 48 часа.
  2. France Passion – определено най-интересният тип настаняване. Предлага се от собствениците на ферми и лозя в замяна на закупуване на техните продукти и популяризиране на услугите им (по избор, разбира се). Тук от полза ще ти е безплатното приложение, което ще те улесни при намирането на свободно място за настаняване.

Пътни знаци със зачеркнат кемпер

Когато пътуваш из френските пътища, можеш да попаднеш на пътни знаци, забраняващи движението или паркирането на кемпери. Зачеркнатият кемпер обикновено е придружен от надписа „interdiction de stationner“ („паркирането забранено“). Имай предвид обаче, че този тип пътни знаци нарушават принципите на равнопоставеност и се считат за незаконни. В случай на полицейска проверка на някое от тези места, която би трябвало да мине гладко, познанията по френски език ще са ти от полза.

Пътни такси

Пътните такси се начисляват по магистралите и скоростните пътища във Франция. Такси се начисляват и за преминаване през определени мостове, тунели или виадукти. Има пет категории такси в зависимост от вида на превозното средство и дължината на пътния участък. Актуалните цени можеш да откриеш на сайта autoroutes.fr. Имай предвид, че почти за всеки маршрут с пътна такса има алтернативен, за който не се налага да плащаш. Магистралата е безплатна, само ако наблизо няма алтернативен път.

Двойка, която се наслаждава на залеза от кемпер © iStock

Откъде да наемеш кемпер?

Ако търсиш бюджетен вариант, добро решение е споделения кемпер. То представлява наемане на превозно средство от частни собственици, напр. чрез приложението Yescapa. Когато наемаш, не забравяй, че размерът и теглото на превозното средство влияят не само на цената, но и на разхода на гориво. Всички кемпери и каравани с тегло над 3,5 тона трябва да имат стикери, обозначаващи местоположението на т.нар. слепи зони, видими отстрани и отзад на превозното средство. Тези разпоредби са в сила от 1 януари 2021 г.

Каква застраховка ти е нужна?

На mcrent.com можеш да намериш персонализиран застрахователен пакет за твоя автомобил. Обърни внимание, че в някои случаи компаниите за коли под наем взимат допълнителен депозит, ако не сключиш допълнителна застраховка.

Наем на кемпер или пътуване със собствен? Застрховката е задължителна!

Най-живописните маршрути за пътуване с кемпер във Франция

Голямата свобода на движение прави пътуванията с кемпер из Франция пристрастяващи. Ето защо, от няколко десетки маршрута, подбрахме за теб трите най-интересни, като при избора взехме предвид разнообразието, което предлагат, както и забележителностите и историческите богатства на всеки от тях.

Маршрут из винения регион Bordeaux

Време е да се сприятелиш с някого, който не пие, особено ако планираш пътуване с кемпер през винения регион. В 850-километровия участък от Bordeaux през Gageac до Beaune ще можеш да видиш всичко, с което Франция е известна. Очакват те идилични средновековни градове, зашеметяваща природа (включително дефилето Gorges du Tarn) и прекрасни вина Совиньон Блан за дегустация. В този регион не само че можеш да посетиш много красиво разположените лозя, но и да научиш за любопитния начин, по който се отглеждат. Най-популярните маршрути в региона са Route des Châteaux и маршрутът от Graves до Sauternes. Каквото и да избереш, ако обикаляш региона с кемпер, неминуемо посети впечатляващия Château de la Brède – дом на прочутия Монтескьо.

Spanie w camperze z widokiem na winnice
Нощуване в кемпер с гледка © shutterstock

Замъците в Долината на Лоара

Долината на Лоара е една от най-популярните дестинации в Централна Франция. В този исторически регион има повече от 300 средновековни, ренесансови и просвещенски замъка. За тяхната привлекателност допринася разположението им на брега на Лоара – най-дългата река във Франция. Орлеан, Блоа, Виландри и Шенонсо са само част от градовете, които те очакват по този маршрут. По пътя има много ресторанти и лозя, както и места, където да спреш и да се насладиш на природата.

Между алпийските върхове

Route des Grandes Alpes започва от Женевското езеро на границата с Швейцария и минава през френските Алпи, като стига до средиземноморските градове. Това несъмнено е един от най-красивите варианти за разглеждане на Франция с кемпер.

Ако избереш този маршрут, си приготви за 720 км път, минаващ през 16 прохода, пет от които се намират на над 2000 метра надморска височина. Най-зрелищният участък е Col de la Bonette (2802 м). Маршрутът Grandes Alpes е отворен от юни до октомври, но все пак ти препоръчваме да следиш актуалната информация от алпийските служби за безопасност. Особено полезно ще ти е да знаеш термина „Aire de Chainage„, обозначаващ мястото, където се монтират вериги за сняг. 

Camperem w górach
Пътуване с кемпер по планините © shutterstock

Топ 5 съвета при пътуване из Франция с кемпер

  1. Увери се, че си наясно с действащото законодателство относно движението и паркирането на кемпер във Франция.
  2. Научи и запомни височината и общото тегло на твоето превозно средство.
  3. Увери се, че имаш правилната застраховка за Франция.
  4. Подготви си карта на местата, където можеш да отседнеш легално.
  5. Сравни цените за наем на кемпер, включително възможността за наемане от частни лица.

FAQ

Instagram

Търсиш конкретно място?