Класическа туристическа атракция на Лисабон и символ на града – представяме ти жълтия трамвай номер 28! Ако планираш city break в португалската столица, не забравяй не само да опиташ кафето и Pasteis de Belem, да видиш катедралата Sé и местните азулежу, но и... да се повозиш на историческия трамвай.

Лисабон понякога е наричан европейския Сан Франциско, заради разположението си на хълмове. Всеки, който се е качвал и спускал по стръмните улици в центъра, знае какво богатство са местните трамваи и фуникулери. Сред тях най-известните са трамваите от линия 28 – E28, или Elétrico 28.

lisbontram 1
Цветна улица в Лисабон ©iStock

Повече от един век история – трамвай 28

Трамвай 28 обикаля центъра на Лисабон повече от 100 години. Първите вагони тръгват по линия 28 през 1914 г. Маршрутът се обслужва от вагони remodelado – дървени конструкции, реновирани през 90-те години на миналия век в характерен жълт цвят. Защо не са заменени с нови превозни средства? Всъщност само едновремешните могат да се справят с екстремния наклон на терена, достигащ до 14% в Лисабон.

Тези достолепни съоръжения имат специални спирачки и шлифовъчни машини, които хвърлят пясък директно под стоманените колела. Когато „28-те“ минават по стръмни изкачвания, тесни улички из Алафама и покрай остри завои, е невъзможно да откъснеш очи от тях.

lisbontram 2
Жена, която снима трамвай 28 © iStock

Трамвай 28 в Лисабон – маршрут

Маршрутът на жълтите трамваи с номер 28 е с дължина 7 км. Той свързва Praça Martim Moriz с Campo Ourique и минава през популярни квартали като Graça, Alafama, Baixa и Estrela. Трамваите от линия 28 първоначално минават по маршрута, свързващ Praça de Camões с Estrela. Днес това е по-къса версия на линия 28, която завършва на Praça de Camões. През 1984 г. обаче е открит и по-дългият маршрут на линия 28 – от централно разположения площад Мартим Мониз до квартал Празерес. Колко време отнема пътешествието с трамвай 28 в Лисабон от първата до последната спирка? Изминаването на целия по-дълъг маршрут отнема около 50 минути. Имай предвид обаче, че времето може да се удължи поради задръствания и неправилно паркирани коли.

lisbontram 3
Лисабон © iStock

Жълтият трамвай в Лисабон – какво си струва да видиш?

Маршрут 28 минава през историческите квартали в центъра. По примера на други туристи можеш да слезеш за малко от трамвая, за да видиш най-големите забележителности в района. В близост до пътя на трамвая има забележителности като катедралата Sé и Castelo de São Jorge. В района има и места с разкошни гледки, като Miradouro das Portas do Sol, Miradouro Nossa Senhora do Monte, Miradouro da Graça, Miradouro de Santa Luzia. Не пропускай площадите Praça da Figueira и Martim Moniz, както и квартал Alafama с неговите тесни улички и пране, романтично развяващо се над главите на хората по улиците. Можеш да опиташ нощния живот в Bairro Alto и незабравимите преживявания, докато пътуваш с историческите фуникулери Elevador da Bica, Elevador de Santa Justa и Elevador da Glória.

А какво още си заслужава да се види, не само от гледната точка на прочутия трамвай? Виж нашата статия за най-интересните места в и около Лисабон

lisbontram 4
Квартал в Лисабон © iStock

Откъде да се качиш на трамвая в Лисабон?

Ако се чудиш откъде да хванеш жълтия трамвай в Лисабон, то много зависи от това как искаш да използваш тази атракция – дали ще се возиш през целия път или ще слезеш някъде, за да разглеждаш забележителности. Ако планираш city break  в Лисабон през пролетта или лятото и искаш да пътуваш по маршрут 28 седейки, вземи трамвая от началните спирки – Martim Mariz или Campo Ourique. Ако не успееш от първия път, изчакай 15 минути, ще пристигне друг жълт трамвай. Разписанието и маршрутната карта могат да бъдат намерени на всяка спирка, но също и онлайн на сайта на превозвача carris.pt.

Кога е най-подходящото време за пътешествие с трамвая?

След като вече знаеш откъде да се качиш на трамвая, е време да избереш най-добрия момент от деня за твоето пътуване. Имай предвид, че жълтите трамваи се използват не само от туристи, но преди всичко от жители на португалската столица. Трамвай 28 е най-малко натоварен рано сутрин и късно вечер. През летния сезон, първото пътуване жълтият трамвай изпълнява преди 6 часа сутринта от спирка Martim Moniz, а последното след 23.30 часа. Извън туристическия сезон първите трамваи тръгват след 6 часа сутринта, а последните малко преди 22 часа. И тук е важно да обърнеш внимание на дестинацията на вечерните трамваи – те често се движат по по-кратък маршрут.

lisbontram 5 pexels
Цветният трамвай © iStock

Етикетът в лисабонския трамвай 28

Както при другите трамвайни и автобусни линии в португалската столица, в превозното средство се влиза само през предната врата и се излиза през задната. Преди това да се случи, се нареди на спирката и изчакай спокойно трамвая. След като влезеш, докосни билета до жълтия четец, разположен до входа зад шофьорската седалка. Можеш да го закупиш и от шофьора, но само срещу точна сума. Внимавай, жълтите трамваи от години са обект на джебчии. Не дръж фотоапарата си на видимо място, скрий портфейла си на недостъпно място и не стой до вратата, където най-често стоят крадците. Освен това не забравяй, че когато пътуваш прав, е важно да се държиш здраво, особено при потегляне и спиране.

lisbontram 6
Тясна уличка в Лисабон ©iStock

Колко струва билетът за трамвая в Лисабон?

Трамвай 28 не е скъпа туристическа атракция. Единичен билет струва 3 евро. Ако използваш картата Viva Viagem, ще намалиш цената на едно пътуване наполовина. Добър избор за city break в Лисабон обаче е 24-часовият билет. Струва 6,45 евро, но позволява неограничени пътувания с всички транспортни средства в града, включително историческите фуникулери! Това е най-добрият избор, ако планираш да посетиш маршрут 28. Можеш да слезеш и да се качиш на трамвая по желание неограничен брой пъти. Нещо, което е невъзможно с билет от 3 евро.

Къде и как да закупиш билет за трамвая в Лисабон?

Лисабон има добре развита мрежа за продажба на билети за градския транспорт. За билет за еднократно пътуване от 3 евро, е най-удобно да платиш директно на шофьора на трамвай 28. През туристическия сезон можеш да го закупиш и на спирките от представители на превозвача Carris, а през цялата година в пощите или в жълтите кабинки на Carris, в MOB пунктовете, разположени на по-големите улици в градовете. Карти Viva Viagem има и в пунктовете на Carris, а 24-часови билети се продават само в метростанциите, напр. на площад Мартим Мониз.

 


FAQ

Instagram

Търсиш конкретно място?