Пътуването с влак не е никак скучно, особено когато става дума за панорамните влакове в Швейцария. Полюбувай се на уникалния пейзаж от комфорта на седалката си и запомни едно – без значение дали пътуваш през лятото или зимата, те очакват спиращи дъха гледки.

Приказно пътешествие из планини и долини

Що се отнася до панорамните влакове, Швейцария е ненадмината. Това е страна с широка мрежа от железопътни линии и разнообразен ландшафт. Дори краткото пътуване с влак гарантира гледки като от картичка – ще видиш ледници, долини, ждрела, реки, езера, очарователни градчета, планини. Ще минеш през най-високите виадукти и през най-дългия железопътен тунел. Създадени с мисъл за туризма, панорамните влакове в Швейцария са проектирани така, че пътниците да могат да се насладят напълно на гледката през прозорците. Остъклени стени, удобни фотьойли, маси, приятни храни и напитки, слушалки с озвучаване, представящо отделните участъци от маршрута… Всичко това осигурява уникално изживяване. Някои от влаковете впечатляват с ретро стил, други с модерен дизайн. Със сигурност най-популярните панорамни влакове в Швейцария са тези с характерни червени вагони, включително емблематичният Glacier Express. И именно от него ще започнем нашия списък с приказни железопътни маршрути.

st 3x2 andermatt apres ski train 34415
Après ski влак в Andermatt © Switzerland Tourism

Влакът Glacier Express

Glacier Express минава не само по един от най-популярните панорамни железопътни маршрути в Швейцария, но и… е най-бавният експресен влак в света. Средната му скорост е 36 км/ч. Емблематичните червени вагони изминават 291 км, свързвайки известни ски курорти като например Сен Мориц с очарователния град Цермат. Пътуването с Glacier Express отнема около 8 часа. През това време маршрутът преминава през 91 тунела и 291 моста. Някои от най-важните точки по пътя са високият 65 м виадукт Ландвасер, дефилето на Рейн и величествената планина Матерхорн.

На разположение на пътуващите е вагон-ресторант, както и избор на места в първа и втора класа. За тези, които ценят максималния комфорт, се предлага и Excellence Class във вагон за 20 човека, с гарантирано място до прозореца и няколкостепенно меню, включено в цената.

st 3x2 glacier express auf dem schmittenviadukt graubunden glacier express on the schmitten viaduct graubunden 50965
Glacier Express © Switzerland Tourism

Bernina Express – пътешествие по маршрута на ЮНЕСКО

Bernina Express предлага уникално панорамно пътуване през Швейцария и по-точно по маршрута Тузис-Валпоскиаво-Тирано, който е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Маршрутът отнема малко над 4 часа, но това е достатъчно, за да се полюбуваш на типичния ледников пейзаж на Швейцария и… на италианските палми, при това само с едно пътуване. Bernina Express минава и по маршрута Chur-Tirano (през по-топлите месеци пътниците могат да продължат пътуването си с автобус от Тирано до Лугано). Този участък е дълъг 144 км, по пътя влакът преминава през 55 тунела и 196 моста. Най-високата точка на маршрута е Ospizio Bernina (2253 м надморска височина). Невероятни гледки се разкриват и от Монтебело и ледника Мортерач. Тук няма как да пропуснем и известния спирален виадукт Brusio, който също изглежда впечатляващо.

Bernina Express е влак без вагон-ресторант, но пътниците могат да се насладят на студени закуски. Предлагат се билети за първа и втора класа, а през зимата си струва да се качиш и на допълнителния Bernina Panorama Winter, с маршрут Сен Мориц-Тирано.

st 3x2 bernina express in the montebello curve 88815
Bernina Express © Switzerland Tourism

Golden Pass Line – златно пътешествие през Швейцария

Golden Pass Line е маршрут, свързващ Люцерн с Монтрьо, а самото пътуване е разделено на 3 етапа (Люцерн-Интерлакен-Цвайзимен-Монтрьо, със смяна на влака). Целият маршрут е с дължина 191 км и отнема около 5 часа. Golden Pass Line е отличен избор за любителите на езерата – по пътя можеш да видиш езерата Люцерн, Бриенц, Тун и Женевското езеро. Включените в списъка на ЮНЕСКО лозя на Лаво също са чудесен фон за снимки. Допълнителна атракция на Golden Pass Line е възможността за пътуване не само с панорамни вагони, но и с ретро такива. Влакът Golden Pass Belle Epoque се движи в последния участък към Монтрьо. Добрата новина е, че от декември 2022 г. швейцарските власти пускат линията Golden Pass Express, свързваща Интерлакен с Монтрьо, което позволява пътуване без смяна на влака.

st 3x2 andermatt matterhorn gotthard railway 29823
© Switzerland Tourism

Тематични маршрути и много други

Ако искаш да посетиш Швейцария и да се любуваш на Алпите от прозорците на влака, заложи на Grand Train Tour, което е няколкодневно пътуване по най-популярните железопътни маршрути. Този маршрут е над 1200 км, като могат да се изминат за около 7-8 дни. Хубавото е, че имаш избор откъде да се качиш и къде да слезеш, къде да нощуваш и кои участъци от маршрута да видиш. Grand Train Tour е маршрут, през който преминават не само гореспоменатите влакове, но и други. За максимално улеснение можеш да се възползваш от специално приложение, което ще ти помогне да планираш маршрута според желанията си. Разбира се, през зимата, за любителите на снежното забавление, идеалният вариант е разходка през региона Юнгфрау с многобройни писти за ски и тобоган.

Кой друг маршрут с панорамен влак си струва? Това със сигурност е Gotthard Panorama Express, водещ през един от най-дългите железопътни тунели. По маршрута между Лугано и Люцерн може да се пътува от април до октомври, като е включен и трансфер с лодка.

st 3x2 flueelen gotthard panorama express 51520
Панорамна гледка на гара Flüelen © Switzerland Tourism

Какво ще кажеш за шоколадов влак? Train du Chocolat е сезонен влак, който се движи от пролетта до есента по маршрута Монтрьо – Бернер Оберланд. На пътниците се предлагат атракции под формата на вкусни освежителни напитки във вагона, посещение на фабрика за шоколад и на фабрика за сирене. За невероятни гледки си вземи билет за зъбчатата железница Горнерграт. Маршрутът от Цермат до върха на планината Горнерграт е дълъг около 9 км и отнема 30 минути. Това е достатъчно, за да се насладиш на ледниците и планинския пейзаж, включително известния Матерхорн. Вагоните може да не са толкова остъклени, както например в Glacier Express, но прозорците са достатъчно големи, за да можеш да се възхитиш на заснежените върхове. Колкото до цената – тя е 88 CHF или 44, с отстъпка при пътуване със Swiss Travel Pass.

st 3x2 silvaplana surlej cross country skiing 24508
Група хора карат ски в красивата среда на алпийската природа © Switzerland Tourism

Швейцарските панорамни влакове – цени

Организирането на пътуване с влак в Швейцария като цяло не е никак трудно. Ако решиш да вземеш панорамния влак, трябва да купиш билети, както и да направиш резервация на място (срещу допълнително заплащане, задължителна за най-популярните панорамни влакове). Можеш да закупиш билети онлайн, в билетните каси в Швейцария или на големите жп гари в чужбина. Цените им зависят от маршрута, избраната класа на пътуване и датата. Например към ноември 2022 г. билет за Glacier Express струва 152 CHF за втора класа и 268 CHF за първа класа. Резервацията на място е с допълнителна такса от 29-49 CHF, за Excellence Class трябва да се добави цена за резервация от 1 CHF към цената на билет за първа класа (470 CHF). Колко струва билетът Bernina Express? Таксата за резервация е около 20 CHF, докато цените на билетите започват от около 70 CHF. Можеш да закупиш билети до два месеца предварително, като резервираш местата си обикновено около 90 дни преди датата на пътуването.

st 3x2 realp glacier express 15998
Glacier Express © Switzerland Tourism

Ако планираш пътуване с влак в Швейцария, си струва да закупиш картата Swiss Travel Pass (flex), която ти позволява да пътуваш неограничено с обществен транспорт в цялата страна (включително с панорамни влакове), да получиш безплатни билети за музеи и отстъпки за платени планински железопътни входове. В цената са включени и билети за панорамни влакове, напр. Eurail или Interrail. Все пак имай предвид, че се изисква резервация на място и заплащане на такса за това (с изключение на билети за деца до 6-годишна възраст).

 


Instagram

Търсиш конкретно място?