Почивка през зимата? Защо не! Декемврийската почивка може да бъде толкова активна и пълна с приключения, колкото тази през лятото. Перфектен пример за това е Сицилия. Най-големият остров в Средиземно море пленява с прелестния си пейзаж, типично италианската атмосфера и кухнята, която ще покори небцето и на най-големия кулинарен критик. Сицилия през зимата има още едно голямо предимство. Какво е то ще разбереш в следващите редове!

Кога е най-подходящото време да посетиш Сицилия?

В Италия винаги можеш да имаш чудесна почивка, без значение от дните и месеца. Все пак имай предвид, че тълпи от туристи планират престоя си в Сицилия през лятото, когато температурите могат да достигнат до 40°C! Ако искаш да си починеш от тълпите, да видиш Сицилия от малко по-различна, по-уединена гледна точка, а също така да се възползваш от по-евтини нощувки и полети, заложи на зимно пътуване.

sycylia11 1
Жена, седнала върху стена в Сицилия © iStock

Каква е зимата в Сицилия? Ако обърнем внимание на средната температура на въздуха и водата, ще видиш, че мястото е чудесна алтернатива на много по-студената и облачна зима в нашата част на Европа. През декември средната температура в Сицилия е около 16°C, но има дни, когато термометрите достигат дори 20°C. Температурата на водата варира между 15-17 градуса. Въпреки че това не са най-добрите условия за водни забавления, със сигурност ще срещнеш поне един човек, решил да поплува през декември. Ако слънцето през зимата ти липсва, имаме добра новина. Не без основание Сицилия е наричана “острова на слънцето”. През декември слънцето се показва средно за 4 часа на ден. Колкото до валежите, Сицилия през зимата изкушава с меко време и има само няколко дъждовни дни на месец.

sycylia11 2
Пазар за плодове в Катания © Martyna Górna

Туризъм през зимата и кулинарен сезон в разгара си

Сицилия през декември е опция за всички хора, които не обичат да се редят на опашка за атракции или да чакат свободна маса в ресторанта. Улиците на сицилианските градове вече не са толкова претъпкани, като можеш да разчиташ на по-ниски цени за услугите и настаняване с изгодни отстъпки. Ако се чудиш какво може да ти предложи Сицилия, когато отидеш на острова, трябва да запомниш още нещо важно. Местната кухня. Местните деликатеси са на разположение през цялата година, а декемврийските вечери и следобеди със сигурност насърчават по-дълъг от обичайния престой в ресторантите. Ястията с риба тон, сардините или ароматните домати със сигурност ще ти донесат незабравимо кулинарно изживяване.

sycylia11 3
Жена, която яде пица в сицилиански ресторант © iStock

Сицилия през декември също е сезонът на цитрусите. Портокалите, лимоните и мандарините, набрани направо от дървото, имат различен вкус, а формата и текстурата им могат да се различават от тези, които познаваме от супермаркета. Сицилия е известна със своите сочни и сладки червени портокали, но зимата е време и за сезонни зеленчуци. В случая това са артишок, броколи и карфиол. Ако обичаш шамфъстък, то непременно си поръчай каноли с рикота и крем от шамфъстък. Тук свежестта на съставките е от голямо значение. Докато сме на тема шамфъстък, ще ти издадем и една тайна: Сицилия през зимата е чудесна възможност да опиташ известния коледен сладкиш с крем от шамфъстък, наречен панетоне.

sycylia11 4
Прочутите сицилиански каноли © iStock

Празнична атмосфера, тучни зелени хълмове и заснежен вулкан

Началото на декември е времето за старт на подготовката за Коледа. Улици, дървета и паметници се украсяват с цветни светлини и украса. Коледната атмосфера включва и възстановки на обичаи – не само в частните къщи, но и “живи” такива на обществени места. Можеш да им се полюбуваш на много локации, като например Кустоначи. Това е чудесна възможност да научиш повече за сицилианските обичаи и традиции. Подготовката за Коледа придава на Сицилия магически нюанс през декември. От друга страна, все още можеш да се насладиш на зелените хълмове и да усетиш аромата на зреещите цитруси. Почивките извън сезона ти дават възможност да отидеш и на романтична, спокойна разходка по плажа. Един от най-красивите плажове на Сицилия е Сан Вито Ло Капо близо до Палермо. Ако все пак ти липсва типичната зимна обстановка, планирай пътуване до вулкана Етна.

sycylia11 5
Плажът San Vito Lo Capo близо до Палермо © iStock

Всеки любител на ските знае кога да отиде в Сицилия. Именно тук се намира най-големият активен вулкан в Европа, споменатата по-горе Етна. През зимата, обикновено до пролетта, е покрита със сняг. На място има ски курорти, а карането на ски по склона с изглед към морето със сигурност ще остане задълго в спомените ти. На разположение на привържениците на снежните забавления са маршрути с различна трудност, предимно червени и сини. Можеш да избереш да караш ски, сноуборд или пешеходен туризъм с водач.

sycylia11 6
Заснежените склонове на планината Етна © iStock

Разглеждай без да бързаш

Много хора не могат да си представят да останат в Сицилия, без да видят местните паметници. Почивката извън сезона ти гарантира спокойно запознаване с атракциите в района и по-ниски цени на билетите. Можеш да създадеш и невероятни кадри без обичайните тълпи на заден фон. Какво да посетиш в Сицилия? Сиракуза определено си заслужава. Като част от археологическия парк можеш да се насладиш на известното “Ухо на Дионис” (пещера с форма на ухо), както и на гръцкия амфитеатър. Не пропускай остров Ортигия, който някога бил гръцка колония, за да се разходиш вечер по неговите атмосферни, тесни улички. В Таормина се крият и гръцки останки – именно тук се намират руините на античния театър. Докато си тук, си струва да отидеш и в град Савока, на 20 км, където е сниман филмът „Кръстникът“.

sycylia11 7
Типични сицилиански сгради в Кастелмола © Martyna Górna

Ако си в Сицилия, тогава няма как да пропуснеш Палермо. Колоритен, пълен с исторически църкви, представящи различни стилове архитектура, както и интересните катакомби на капуцините. След интензивното разглеждане на забележителности можеш да релаксираш в ботаническата градина или в Международния музей на марионетките. Знаеш ли за известната скала, изградена от варовикова седиментна скала, наподобяваща стълби? Тази панорама краси кориците на много каталози на туристически агенции. Турските стълби, понеже за тях говорим, можеш да видиш в Агридженто. Тук се намира и т. нар. Долина на храмовете, комплекс от древни руини, включен в списъка със световното наследство на ЮНЕСКО.

sycylia11 8
Щанд за портокали на сицилиански пазар © iStock

Сицилия през зимата изненадва и предлага празник за всички сетива. По време на едно пътуване можеш да прекараш време на зелени хълмове, край заснежен вулкан или морето. Активно или с чаша вино в ръка, както предпочиташ. Опознай Сицилия на хапки (буквално и преносно), без бързането, което съпътства туристите през лятото. Ако планираш по-дълга почивка, престоят в Сицилия може да бъде чудесна отправна точка за опознаване на Еолийските острови.

 

 


Instagram

Търсиш конкретно място?